Si t’i shmangni gabimet e marketingut në biznesin tuaj?
Marketingu ka të bëj me vendosjen e produktit të duhur, me çmimin e duhur, në kohën e duhur dhe në vendin e duhur. Bazat themelore të marketingut janë produkti, çmimi, vendi dhe promovimi. Marketingu është procesi i menaxhimit përgjegjës për identifikimin, parashikimin dhe plotësimin e kërkesave të klientit. Shumë ndërmarrje dhe veçanërisht bizneset e vogla gabojnë kur tentojnë ta organizojnë marketingun e tyre pa u konsultuar me ndonjë ekspert. Ja disa gabime të zakonshme marketingu që bizneset duhet t’i shmangin. Mos përcjellja e performancës Teknologjia moderne ju mundëson të mbani shënime për sjelljen e klientëve tuaj dhe ta përdorni atë në avantazhin tuaj. Fatkeqësisht, shumë biznese i përdorin këto të dhëna për të krijuar fushata marketingu, për të cilat besojnë se do të funksionojnë mirë, por më pas ata nuk arrijnë të gjurmojnë performancën për të identifikuar fushat ku kanë nevojë për përmirësim. Me përdorimin e duhur të teknologjisë dhe aplikacioneve moderne, ju mund të gjurmoni çdo aspekt të fushatave tuaja të marketingut, kështu që mund të përcjellni se ku keni pasur sukses dhe ku mund të përmirësoheni. Dështim në mbajtjen e klientëve ekzistues Në përgjithësi, në biznes, 80% e shitjeve dhe fitimeve vijnë nga klientët ekzistues, ndërsa pjesa tjetër prej 20% vjen nga klientë të rinj që blejnë për herë të parë. Shitja për një klient të ri është më e vështirë sesa shitja për një klient ekzistues, kështu që mos harroni të caktoni disa nga fushatat tuaja të marketingut drejt bazës ekzistuese të klientit tuaj për të marrë shitje të përsëritur. Kësisoj, jo vetëm që do të tërhiqni një audiencë më të gjerë të blerësve të mundshëm, por gjithashtu do të siguroheni që bëni mjaftueshëm përpjekje për klientët aktual dhe ata të rinj. Jo të gatshëm për të investuar Është një pengesë e zakonshme për bizneset e vogla, pasi që ata mund të kenë buxhet, por nuk e investojnë atë në marketing. Në fakt, studimet e fundit tregojnë se në çdo fazë të jetës, pronarët e biznesit dëshirojnë të investojnë më shumë në marketing. Nga viti i tyre i parë në biznes deri në vitin e tyre 20 (ose më shumë) bizneset mesatarisht kanë ndarë 10% të buxhetit të tyre për marketing kur ata dëshirojnë të kishin investuar 25% ose më shumë. Jo të gatshëm të adaptohen Ashtu si njerëzit, bizneset duhet të rriten dhe të evoluojnë nëse duan të kenë sukses. Bizneset që nuk dëshirojnë të përfshijnë teknologji të re, të provojnë platforma të reja ose të eksperimentojnë me audiencë të re kanë pak gjasa të gjenerojnë të ardhura më fitimprurëse në botën e biznesit që është në ndryshim të vazhdueshëm. Kompanitë më të suksesshme bëjnë gjithçka që munden për të përshtatur strategjitë e tyre të marketingut për të akomoduar prirje të ndryshme, si dhe për të arritur perspektiva të reja. Duke eksperimentuar me kanale të ndryshme të rrjeteve sociale ose strategjive dhe teknikave të marketingut, mund të arrini një audiencë më të gjerë dhe të maksimizoni fitimet tuaja të mundshme.Si ta promovoni më mirë biznesin tuaj? E vërteta është se ne të gjithë jemi të bombarduar me mesazhe për shitje pothuajse çdo ditë. Ne vazhdimisht shohim reklama në lidhje me produktet dhe shërbimet që bizneset ofrojnë dhe pse ne duhet t'i blejmë ato. Normalisht që  duhet të flisni fare për produktin ose shërbimin tuaj, por është e rëndësishme të keni një imazh të qartë për marketingun tuaj. Përmes shërbimeve efikase ju duhet t’i tregoni klientëve tuaj pse ata duhet të vazhdojnë që t’ju besojnë. Këtu janë disa mënyra për të tregtuar në mënyrë të hollësishme ekspertizën tuaj dhe biznesin e përgjithshëm sesa përqendrimi vetëm në produkte/shërbime.Theksoni industrinë tuaj. Reklamoni biznesin tuaj në rrjete sociale duke treguar për shërbimet/produktet që ofroni, poashtu shkëmbeni këshilla me njerëzit që kërkojnë informacione për industrinë tuaj.Flisni për programet e biznesit tuaj. A keni një program që shpallni punonjësin e muajit dhe a jeni duke investuar në trajnime dhe ngjarje për ndërtimin e ekipit? Ndoshta ju sponsorizoni një ngjarje në komunitet ose një ekip sportiv. Të gjitha këto janë arsye pse një klient mund të dëshirojë të bëj biznes me ju, prandaj mos hezitoni të flisni për programet tuaja se si përkrahni zhvillimin e punonjësve tuaj me anë të trajnimeve të ndryshme.   Vlerësoni klientët tuaj. Kjo është aq e thjeshtë sa shpërndarja e një rekomandimi ose rishikimi. Shfrytëzoni rastin të falënderoni personin që mori kohë për t'ju dhënë një vlerësim në rrjetet sociale dhe t’i tregoni se sa e rëndësishme është për ju kur një klient ndahet i kënaqur me shërbimet/produktet tuaja./AkademiPune
Lexo më shumë
6 mënyra për t'i bërë punëtorët të ndjehen të vlerësuar
Ofertat e punës kryesisht pranohen për shkak të pagesës, por punëtorët qëndrojnë gjatë në një vend pune më shumë për shkak të vlerësimit sesa për shkak të pagesës. Në kompanitë ku ka një numër më të madh punëtorësh, menaxherët shpeshherë hasin në vështirësi në menaxhimin dhe trajtimin e barabartë te të gjithëve. Udhëheqësit e mençur punojnë që ta bëjnë secilin punëtor të ndjehet pjesë e ekipit. Në vazhdim, ju sjellim disa këshilla se çka mund të bëni nëse dëshironi që të gjithë punëtorët e juaj të ndjehen vërtetë të vlerësuar. 1. Përdorni mjetet e duhura të komunikimit Ndër gjërat e para që një punëdhënës duhet të ketë parasysh, është të lehtësojë komunikimin me punëtorët e tij, qoftë me email, telefon, mesazhe direkte apo konferenca me video. Që punëtorët të ndjehen të vlerësuar, këshillohet të planifikoni që nganjëherë të flisni me secilin prej tyre fizikisht ose virtualisht. Një gjë e tillë do të tregonte kujdes nga ana juaj. Nëse ndonjë punëtor punon nga distanca, mundohuni që edhe atij/asaj t’ua bëni me dije që gjithmonë janë të përfshirë në çdo vendim apo ngjarje që ndodhë brenda kompanisë. 2. Jepni punëtorëve leje për të marrë vendime të rëndësishme Duke i dhënë një punëtori kompetenca për të marrë vendime të rëndësishme në kompani, ju i tregoni atij që vërtetë i besoni dhe se mendimi i tij ka shumë vlerë. Në këtë formë, punëdhënësit fuqizojnë punëtorët e tyre që ata më vonë të mund të ndërmarrin vetë nisma të ndryshme. Nëse një kompani është në rritje e sipër, shumë punë do të duhet t’ju kalohen të tjerëve dhe ky është një hap që punëtorët ta tregojnë veten dhe punëdhënësit ta kuptojnë se sa mund të kenë besim tek ta, duke parë se si ata i menaxhojnë vetë detyrat. 3. Inkurajoni secilin person të kontribuojë gjatë takimeve/mbledhjeve Ka raste kur nëpër mbledhjet e punës apo takimet e rëndësishme, punonjësit hezitojnë të flasin. Kjo gradualisht mund të çojë drejt krijimit të bindjes se mendimi i tyre nuk vlerësohet dhe nuk është nevoja të flasin. Prandaj, një lider i mirë mundohet që ta parandalojë një gjë të tillë. Kjo mund të arrihet duke inkurajuar punëtorët të jenë aktivë nëpër takime. Si lider, mund të organizoni takime të shkurta dhe paraprakisht t’ju jepni të gjithë stafit material rreth takimit. Duke ja caktuar secilit detyrën e tij, duke kërkuar feedback dhe duke bërë pyetje, mund t’i mbani të gjithë të përfshirë. Nëse akoma hasni në vështirësi, mund të bëni përpjekje që të paktën t'i bindni të gjithë të dakordohen rreth një teme. 4. Fuqizoni miqësitë në punë Vendi i punës bëhet më i dashur në rast se punëtorët kanë krijuar miqësi. Duke krijuar miqësi me kolegët, produktiviteti i një punëtori dhe arritjet e një kompanie janë më të mundshme, sepse miqtë kanë besim tek njeri – tjetri dhe nuk e shohin njëri-tjetrin si konkurrent por i gëzohen suksesit. Për të stimuluar miqësi në punë, liderët e mirë i japin mundësi ekipit që të diskutojnë tema të ndryshme bashkarisht, kryesisht tema që nuk kanë të bëjnë me mjedisin e punës. 5. Vlerësoni kontributin e secilit punëtor Secilit punëtor duhet t’i njihen meritat e tij. Duke i treguar një punëtori se sa mirë e ka përfunduar një punë dhe rezultatin që ka arritur apo suksesin që ka pasur kompania nga ai, ofron motivim të ri për të.  Udhëheqësit e kompanive nuk duhet të hezitojnë asnjëherë ta thonë haptazi se kontributet specifike të një punonjësi po e ndihmojnë biznesin të ketë sukses. 6. Krijoni mundësi zhvillimi për punëtorët Shumica e punëtorëve kanë dëshirë të kenë një vend pune ku ofrohen mundësi për të mësuar dhe për t'u zhvilluar më shumë. Nëse punëtorëve ju krijoni mundësi për trajnime, qoftë edhe të përbashkëta, ata do të jenë më të përgatitur profesionalisht dhe në të njejtën kohë do t’ju tregoni rëndësinë që ka zhvillimi i tyre për kompaninë.
Lexo më shumë
8 aplikacione ideale për menaxherët e rrjeteve sociale
Përderisa punojmë në ekipe dhe krijojmë kampanja të reja nëpër rrjetet sociale, poashtu mundohemi që ta kryejmë punën tonë në mënyrë sa më efikase. Përdorimi i aplikacioneve moderne është i domosdoshëm nëse dëshirojmë që puna jonë të ketë paraqitje sa më të mirë. Këtu është lista e aplikacioneve që mund t’i përdorni nëse punoni në menaxhimin e rrjeteve sociale që përveç se lehtësojnë punën tuaj, janë poashtu mjaft të lehta për tu përdorur. 1. Buffer Me karakteristika të fuqishme planifikimi tërheqëse dhe moderne në pothuajse të gjitha platformat e rrjeteve sociale Buffer është njëri nga aplikacionet më të dobishme për organizimin e kalendarit tuaj të rrjeteve sociale. Ju mund të keni qasje në Buffer gjithashtu edhe përmes telefonit tuaj dhe t’i organizoni postimet tuaja nëpër platforma. Buffer gjithashtu siguron analitikë duke përdorur analitikat e saj mbi veprimtarinë e arritur nga miliona postime, siç janë ditët dhe periudhat kur është ideale për të postuar. 2. BuzzSumo BuzzSumo është një aplikacion inovativ i rrjeteve sociale që ju ndihmon të kuptoni për materialet që janë më atraktive nëpër platforma të ndryshme. Për menaxherët e rrjeteve sociale ky aplikacion gjithashtu ju lejon të shihni se në cilat fusha ka interesim në tema të caktuara, duke ju lejuar të përsosni strategjinë tuaj bazuar në informatat që merrni rreth trendeve të fundit. 3. Analytics Ky aplikacion luan një rol të rëndësishëm në vendimmarrje në botën e rrjeteve sociale. Analytics ju ndihmon të kuptoni sjelljen e audiencës tuaj, performancën e postimeve tuaja, demografinë dhe krahasimin e të dhënave me periudhën e mëparshme. E gjithë kjo mund të bëhet manualisht përmes faqeve të analytics në Twitter, Instagram, Facebook, Pinterest dhe Linkedin ose mund të automatizohet për të parë raporte domethënëse të konsoliduara. 4. Unsplash Nëse keni vështirësi të gjeni foto me rezolucion të shkëlqyer për t'ja bashkangjitur materialeve tuaja, Unsplash është një platformë me fotografi në internet që është krijuar nga mbi 100,000 fotograf profesionist nga e gjithë bota. Më saktësisht, ky Unsplash ju mundëson të shkarkoni, modifikoni, shpërndani dhe përdorni fotografi nga platforma e saj falas. Ky aplikacion përmban më shumë se 690,000 imazhe që mund t'i përdorni për qëllime të ndryshme tregtare apo për reklamim. 5. Canva Nëse jeni një ekip i vogël dhe ju pëlqen të kontrolloni veprat artistike që dalin në rrjetet tuaja sociale, Canva është zgjidhja për të gjitha nevojat tuaja të dizajnit grafik. Ky aplikacion është aq i thjeshtë sa që me vetëm disa klikime ju jeni në gjendje ta shfaqni kreativitetin tuaj. Canva ofron modele në rezolucione të sakta siç kërkohen nga rrjetet specifike sociale. 6. Easil Edhe pse Easil është pothuajse i ngjashëm me Canva. Ky aplikacion ka dizajne të mahnitshme për storje në Instagram që ju mundëson krijimin e dizajneve mjaft atraktive. Easil ofron mundësi të sofistikuara që janë të lehta për qasje. 7. CloudApp CloudApp është një regjistrues ekrani i lehtë për t’u përdorur që ju ndihmon të krijoni regjistrimin e videos HD, të përdorni kamerën në internet në regjistrimet e ekranit tuaj, të ruani fotografi të ekranit, si dhe të krijoni GIF-s kreative që t’ja bashkoni publikimeve tuaja. 8. Clocker Për një biznes, është e rëndësishme që postimet tuaja të dalin kur audienca juaj është më së shumti aktive. Clocker është një aplikacion për MacOS që ju lejon të monitoroni zona të shumta kohore. Zgjidhni kohën tuaj lokale, shkruani zonat kohore që dëshironi të gjurmoni dhe përdorni Future Slider për të kontrolluar dhe aranzhuar kohën tuaj lokale me kohën që dëshironi të postoni për rajone të veçanta./AkademiPune
Lexo më shumë
10 shenja se si duket një ambient pune pozitiv
Motivimi i një punonjësi ndikohet shumë nga mjedisi i punës. Punëtorët e duan punën dhe motivohen me shumë nëse edhe kompania kujdeset për mirëqenien e tyre. Kësisoj, krijimi i një ambienti pozitiv të punës, mund të sjellë rezultate shumë të mira për një kompani.   Ne ju sjellim 10 shenja që tregojnë se një ambient pune është pozitiv: 1. Misioni i kompanisë Një deklaratë pozitive rreth misionit të kompanisë u lë punëtorëve të kuptojnë cilësinë dhe pozitivitetin që ka një kompani e caktuar si dhe angazhimin e saj në shërbimet ndaj klientëve, bashkëpunëtorëve të tjerë dhe më kryesorja ndaj punëtorëve. 2. Produktiviteti Produktiviteti në punë është ndër pjesët më të rëndësishme në një kompani. Kur punonjësit janë të lumtur, janë edhe më produktivë dhe kur një vend pune është produktiv, përmirësohen raportet me klientët dhe kësisoj kompania ngritet. 3. Komunikimi i hapur Transparenca në një vend pune është një prej elementeve që shumica e punonjësve e vlerësojnë shumë. Komunikimi i hapur dhe i ndershëm ndikon më mirë tek punonjësit sepse edhe ata pastaj nuk hezitojnë t'i shprehin mendimet e tyre, idetë si dhe të flasin lirshëm rreth çdo procesi që ndodhë brenda kompanisë. 4. Bashkëpunimi, mbështetja Një ambient i punës bëhet pozitiv edhe nëse kolegët e mbështesin njëri-tjetrin dhe ekziston bashkëpunim mes tyre. Duke pasur mbështetjen e kolegëve dhe punëdhënësit, një punëtor ndjehet më i motivuar për punën e tij. 5. Humori Humori në një vend pune varet nga kultura e kompanisë. Prandaj, nëse vendi i punës është pozitiv, patjetër që nuk do të mungojë edhe humori. Të qeshurat në punë ndikojnë edhe në zvogëlimin e stresit dhe përfundimin e detyrave me shpejt dhe mirë. 6. Respekti dhe mirëkuptimi Respekti apo mirëkuptimi në një vend pune është i domosdoshëm për t'i kontribuar një mjedisi pune pozitiv. Duke treguar mirësi dhe respekt, punonjësit krijojnë lidhje të forta, janë të gatshëm të t'i ndihmojnë njëri-tjetrit në çdo rrethanë si dhe të punojnë edhe më shumë nëse është nevoja. 7. Fleksibiliteti Një kompani është pozitive edhe atëherë kur nuk mungon fleksibiliteti, kur u përshtatet ndryshimeve, trendeve dhe teknologjisë së fundit. 8. Qëllimi i kompanisë është i rëndësishëm Në një ambient të mirë pune, nuk mungon diskutimi i ideve dhe qëllimeve të kompanisë, si nga udhëheqësit, ashtu edhe nga ekipi. Të gjithë anëtarët e ekipit pa dallim, diskutojnë rreth projekteve dhe ideve të reja të cilat mund ta çojnë kompaninë drejt suksesit. 9. Rëndësia e gjendjes mendore dhe fizike Një tjetër faktor që e bën një mjedis pune të mirë është edhe nëse udhëheqësit dhe ekipi i kushtojnë rëndësi gjendjes fizike dhe mendore të stafit. Te dyja, e ndikojnë shumë produktivitetin në punë. Një kompani e mirë e ka prioritet shëndetin e punëtorit. Ndërkaq, punëtorët ndjehen më të sigurtë nëse e dinë që kompania e ka prioritet këtë pjesë. 10. Punonjësit ndjehen pjesë integrale e kompanisë Në një kompani të mirë duhet të ekzistojë ndjenja e vlerësimit. Secili punëtor duhet të ndjehet si pjesë thelbësore e kompanisë me aftësitë dhe rolin e tij.
Lexo më shumë
Çka duhet të bëni kur nuk mund të gjeni punë?
Ndiheni sikur keni dhënë gjithçka nga vetja në kërkim të një pune, mirëpo përkundër përpjekjeve tuaja të njëpasnjëshme, për ndonjë arsye cilado qoft ajo ju nuk mund të gjeni një punë. Është vërtetë zhgënjyese, ndoshta edhe situatë e sikletshme për ju, megjithatë nuk duhet të dëshpëroheni. Ju duhet të bëni çmos për të mbajtur shpresën dhe të qëndroni të motivuar, pasi kjo është mënyra më e mirë duke refuzuar të dorëzoheni. Ja çka duhet të ndërmerrni nëse jeni duke pasur vështirësi në gjetjen e një pune:  Bëni kërkimin e punës top prioritetin tuaj Së pari, gjetjen e një pune të re duhet ta listoni si prioritet kryesor. Është e rëndësishme t'i përcaktoni qëllimet ditore, javore dhe mujore. Kjo do t'ju ndihmojë të qëndroni në hap me kohën edhe nëse ende nuk e keni gjetur një vend pune. Nëse dëshpëroheni kur aplikoni për ndonjë pozitë pune dhe nuk merrni ndonjë ofertë, kërkoni nga dikush të shikojë CV-në tuaj, si dhe kërkoni këshilla nga miq apo ndonjë ekspert rreth CV-së dhe intervistave të punës. Ndryshoni formën e të menduarit Është e vërtetë se mund të ndjeheni të lodhur nëse kërkoni punë për një kohë të gjatë dhe ende nuk keni ndonjë rezultat. Ndoshta ju nuk po bëni përpjekjen e duhur në secilin aplikacion për punë. Apo ndoshta keni mendime negative si: "Unë nuk do ta marr atë pozitë pune gjithsesi, kështu që pse të bezdisem të shkruaj një letër motivimi të re?" Me këso qëndrimesh demotivuese normalisht që zvogëlohen gjasat që ta fitoni vendin e punës për të cilin keni aplikuar. Prandaj,  mundohuni ta shtoni entuziazmin dhe vetëbesimin tuaj për secilën punë për të cilën aplikoni. Takoni sa më shumë njerëz Rrjetëzimi është i domosdoshëm për karrierën tuaj.  Mund edhe të jetë e vështirë të "shesësh" veten për secilin person që takon në ndonjë event, mirëpo rrjetëzimi mbetet akoma një nga mënyrat më të mira për të takuar njerëz të rinj dhe për të gjeneruar drejtime të reja. Rishikoni CV-në tuaj Ju duhet të kujdeseni që CV-ja juaj të jetë e përditësuar dhe t'i përfshijë informatat e kërkuara për pozitat e punës ku aplikoni. Preferohet t'ja dërgoni CV-në tuaj dikujt për shqyrtim përpara se ta dorzoni atë për aplikim për punë.  Ky person mund të jetë një anëtar i familjes, mik apo ekspert që mund të shikojë CV-në tuaj dhe t'ju njoftojë nëse ka ndonjë gabim të mundshëm që ka nevojë të korrigjohet. Praktikoni aftësitë tuaja të intervistimit (Lexoni artikullin → këshilla rreth intervistave të punës nga profesionistë kosovarë) Paraqitja që bëni në intervista të punës ndikon drejtërdrejt në vendimin e intervistuesve nëse do t'ju përzgjedhin apo jo. Kjo është arsyeja pse ju duhet të përpiqeni të përmirësoni aftësitë tuaja të intervistimit. Ju mund të praktikoni me anëtar të familjes apo miq, të cilët mund të jenë në gjendje të ofrojnë këshilla se çfarë po bëni mirë si dhe ku keni nevojë për përmirësime. Nëse keni një shef të dikurshëm me të cilin jeni miq, mund t'i pyesni nëse mund të bëjnë një intervistë testuese me ju. Në këtë mënyrë, kur të vie koha e intervistës, do të jeni më të përgatitur./AkademiPune
Lexo më shumë
Çka mund të bëni në punë gjatë kohës së lirë?
Gjatë një dite të zakonshme të punës, përveç se mund të kemi agjenda të ngjeshura të cilat ndonjëherë shkaktojnë edhe stres, mund të arrijmë të gjejmë edhe kohë të lirë, e cila është e rëndësishme të dihet se si të shfrytëzohet. Ne ju sjellim disa këshilla se si të qëndroni të fokusuar edhe kur keni kohë të lirë gjatë një dite pune dhe se si të mos e shndërroni atë në një ditë të humbur. Ndihmoni në një projekt të ri Nëse një ditë në punë është më pak e ngarkuar se zakonisht, mundohuni të bëni diçka për të mirën tuaj dhe të kompanisë. Ndoshta me aftësitë e tuaja mund të kontribuoni në një projekt nga i cili mund të përfitojë kompania. Vetëm sigurohuni që të mos i harroni përgjegjësitë tuaja kryesore. Organizoni e-mailin dhe desktopin Përpos pauzës së drekës, ndonjëherë koha e lirë në punë gjatë një dite mund të jetë vetëm 15 apo 20 minuta. Por edhe atë kohë ka gjëra të rëndësishme që mund t’i bëni. Desktopi dhe e-maili i paorganizuar shumë shpesh mund të krijojë stres. Shfrytëzoni këto minuta për të hequr abonimin për emails të cilat nuk i lexoni dhe për t'i sistemuar dokumentet nëper foldere. Ndërtoni raport me kolegët Koha e lirë në punë mund t’ju shërbejë që të ftoni për kafe kolegët apo dikë prej kolegëve që mund të ketë kohë të lirë po ashtu dhe të flisni rreth ideve dhe projekteve të reja. Në një ritëm të zakonshëm të punës, mund të jetë më e vështirë për të gjetur kohë për të diskutuar me kolegët. Prandaj, shfrytëzojeni ndonjëherë kohën e lirë për të biseduar rreth gjërave të rëndësishme për kompaninë por edhe për të ndërtuar një lidhje më të fortë me kolegët. Planifikoni Kur e gjeni veten te pangarkuar me punë, nuk keni takime ose ndonjë detyrë për ta dorëzuar apo përfunduar, kaloni kohë duke planifikuar se çka do të bëni ditën tjetër apo edhe javën tjetër. Mësoni, informohuni Koha e lirë më së miri shfrytëzohet kur mësoni gjëra të reja. Edhe në punë, shfrytëzoni kohën e lirë për të zgjeruar njohuritë tuaja profesionale. Merrni ndonjë libër për të lexuar, shfletoni artikuj, kyçuni në ndonjë forum, webinar, etj. Ndihmoni ndonjë koleg Konsideroni edhe mundësinë për t’u paraqitur vullnetar për të ndihmuar një koleg i cili ka më shumë detyra për të përfunduar gjatë asaj dite. Kjo mund t’ju shërbejë si mundësi e mirë për të fituar njohuri të reja por edhe do t’i ndihmonte kolegut t’i përfundonte detyrat më shpejt. Koha e lirë në punë nuk është e shpeshtë. Prandaj është shumë e rëndësishme që këtë kohë ta shfrytëzoni si një mundësi për të mësuar akoma më shumë dhe të qëndroni përsëri produktiv. Duke e përdorur në mënyrë të duhur këtë kohë, do të jeni në gjendje të avancoheni më shumë në karrierën tuaj.
Lexo më shumë
Kthimi në punë përderisa pandemia ende nuk ka përfunduar
Pandemia dhe pasojat e saj do të jenë një nga sfidat më të mëdha të biznesit të kohës sonë. Për të vazhduar operacionet duke minimizuar rrezikun për punonjësit, shumica e kompanive kanë përshtatur mënyra të reja të punës nga shtëpia varësisht nga natyra e punës.Askush prej nesh me të vërtetë nuk e di se si do të duket jeta jonë kur gjërat fillojnë të kthehen në "normalitet". Një gjë duket e sigurt, puna do të duket ndryshe për një kohë.Punëdhënësit dhe menaxherët mbajnë përgjegjësinë kryesore për të drejtuar kompanitë e tyre përmes kësaj kohe. Varet nga ata që të përcaktojnë se si dhe kur të fillojnë detyrën komplekse të kthimit në vendin e punës pasi të jenë larguar në tërësi kufizimet e qeverisë.A do të praktikohet distanca sociale? Shëndeti dhe siguria e punonjësve duhet të jetë prioritet i kompanive. Kjo natyrisht se është një shqetësim moral, etik dhe ligjor për të gjitha kompanitë. Nga këndvështrimi i biznesit, mbrojtja e mirëqenies së punonjësve është thelbësore sepse asnjë plan për të rifilluar operimet normale nuk mund të ketë sukses pa ta. Punonjësit padyshim se llogarisin në kompanitë e tyre për t'i ndihmuar të rikthehen në punë pa rrezikuar shëndetin e tyre. Përderisa kufizimet e lëvizjes po zbuten, kompanitë do të duhet të kuptojnë dhe zbatojnë pajtueshmërinë me urdhrat e pushtetit lokal si dhe atij qendror. Meqenëse këto rregulla ndryshojnë sipas vendndodhjes dhe ndoshta nuk do të jenë të aplikueshme njëzëri, drejtuesit e kompanive duhet të planifikojnë një varg metodash bazuar në natyrën e punës dhe vendin ku zhvillohet puna. Tranzicioni nga puna prej shtëpisë në atë nga zyrja Si punëdhënësit ashtu edhe punonjësit nuk do ta kenë të lehtë deri sa të stabilizohen dhe t’i kthehen punës siç ka qenë para përhapjes së pandemisë. Ja disa këshilla se si menaxherët mund të përballen me këtë ndryshim: Keni durim dhe fleksibilitet. Ka gjasa që ekipi juaj të ndihet i stresuar, qoftë për t'u rikthyer në zyrë ose për sfida më të përgjithshme, të shkaktuara nga pandemia. Ndihmoni dhe inkurajoni ekipin tuaj që ta ketë sa më të lehtë ta rifillojë punën. Krijoni një plan të detajuar. Punonjësit tuaj duan të dinë se çfarë të presin në të ardhmen. Krijoni një plan që përshkruan në detaje se si do të vazhdojnë detyrat në terma afatshkurtër dhe afatgjatë. Bëni këtë plan të disponueshëm për ekipin tuaj dhe përgjigjuni pyetjeve që mund të kenë ndaj jush. Vendosni pritshmëri të qarta për udhëzime dhe rregullore të reja. Sigurohuni që ekipi juaj të jetë i vetëdijshëm dhe t'i përmbahet masave të sigurisë dhe rregullave të reja. Ato duhet të komunikohen qartë dhe rregullisht në mënyrë që të gjithë të jenë të përditësuar me informatat e fundit. Si duhet të përballen punonjësit me situatën e re?Mos nxitoni nëse nuk jeni gati fizikisht ose emocionalisht. Siç diskutuam më lart, ekzistojnë arsye të ndryshme që mund t'ju bëjnë që ende mos jeni në gjendje të ktheheni në punë brenda zyrës. Komunikoni me menaxherin tuaj ose departamentin e HR për të diskutuar një plan veprimi të përshtatshëm. Qëndroni të kujdesshëm kur bëhet fjalë për procedurat e reja të sigurisë. Mos u shqetësoni për praktikat higjienike të sugjeruara. Ju jeni më të sigurtë përderisa vazhdoni t’i zbatoni rregullat si mbajtja e distancës dhe higjienës. Komunikoni qartë dhe shpesh. Sigurohuni që ju dhe menaxheri juaj keni komunikim të vazhdueshëm në lidhje me nevojat tuaja të punës. Nëse gjatë kësaj kohe keni nevojë për fleksibilitet mos hezitoni ta njoftoni. Thënja se ne jemi të gjithë së bashku kundër kësaj pandemie është përmendur disa herë, prandaj duhet të vazhdojmë ta përkrahim njëri tjetrin që ta tejkalojmë këtë situatë kritke. Mbështetuni në rrjetin tuaj të njerëzve dhe burimeve për t'ju ndihmuar ta keni sa më të lehtë kalimin përsëri në zyrë./AkademiPune
Lexo më shumë
8 pyetje që duhet t’ia bëni ekipit tuaj për më shumë produktivitet
Punëdhënësit e suksesshëm e dinë rëndësinë që ka përshtypja e punëtorëve. Prandaj, një kompani e cila dëshiron rritje dhe zhvillim duhet të krijojë kulturën e bashkëbisedimit me punëtorët dhe të informohet rreth përshtypjeve të tyre. Një mënyrë e mirë për ta realizuar këtë është të organizohen shpesh gjatë vitit diskutime me secilin punëtor, ku punëdhënësit mund të bëjnë pyetje dhe punëtorët të shprehin hapur mendimet e tyre. Ne ju sjellim disa pyetje që drejtuesit e kompanive, organizatave, institucioneve mund t’ua parashtrojnë punëtorëve te tyre gjatë diskutimeve të tilla. Cila ka qenë arritja më e madhe këtë muaj? Të gjithë kanë nevojë që herë pas here të flasin për arritjet e tyre. Kjo pyetje krijon një ndjenjë progresi dhe u jep mundësinë punëtorëve që të rikujtojnë dhe festojnë arritjet e tyre. Gjithashtu, një pyetje e tillë mund të sjellë diskutimin mbi vlerat e punëtorit dhe se si ato lidhen me organizatën apo institucioni. Duke parashtruar këtë pyetje, punëdhënësit kuptojnë më shumë se cilat gjëra i motivojnë dhe çojnë në arritje të rezultateve secilin anëtar të ekipit.  Cila ishte sfida më e madhe gjatë muajve të fundit? Sfidat nuk mungojnë asnjëherë. Prandaj, t’i pyesesh punëtorët rreth sfidave që mund të kenë hasur është gjithmonë një pyetje e duhur. Një punëdhënës ka nevojë të dijë se ku pasur vështirësi gjatë procesit të punës. Duke e parashtruar këtë pyetje, automatikisht në tavolinë sjellet diskutimi për zgjidhjen e problemeve. Interesimi i një punëdhënësi për këtë çështje e bën atë një punëdhënës serioz, të përgjegjshëm si dhe arrin të ndërtojë komunikim, gjë që është shumë e nevojshme për një kulturë të mirë të një kompanie. Çka mund të ndihmojë që të kesh ende më shumë sukses në rolin tënd? Secili punëtor e ka një pikëpamje ndryshe rreth kompanisë. Ndër detyrat e një menaxheri apo punëdhënësi është të marrë informacione se çka duhet përmirësuar brenda kompanisë. Një kompani e mirë i përshtatet nevojave të punëtorit dhe tregut. Kjo pyetje ngërthen shumë elemente, duke filluar nga mungesa e një tavoline të mirë, një vend i qetë pune e deri tek programet e nevojshme për ta realizuar punën me sukses. Qëllimi kryesor i kësaj pyetjeje është  të kuptohet gjendja e një punëtori si dhe për të lehtësuar punën. Cila arritje e një kolegu ka pasur ndikim pozitiv në kompani? Studimet tregojnë se punëtorët janë më të motivuar nëse vlerësohen për punën e tyre. Një mënyrë e mirë për ta realizuar këtë ështe duke krijuar kulturë vlerësimi brenda ekipit. Punëtorët do të ndjeheshin shumë më mirë nëse do të dëgjonin lëvdata edhe nga kolegët. Kur ndërtohet një kulturë e tillë vlerësimi, pjesëtarët e ekipit nuk do ta kenë të vështirë të mendojnë për një kontribut të vlefshëm të dikujt por ta shprehin lirshëm atë. A ka ndonjë projekt për të cilin do të doje të punoje nëse te jepet mundësia? Që një punonjës të jetë i motivuar dhe të arrijë rezultate, duhet të punojë në projektet ku ndjehet se mund të japë maksimumin nga vetja. Një lider i mirë arrin të kuptojë dhe zbulojë pasionin e vërtetë të një punëtori dhe të sistemojë secilin në rolin që duhet.  A do të ndryshoje diçka në kompani nëse do të ishe ti drejtues/e? Punëdhënësit apo menaxherët, në shumë raste duan që punëtorët ta vlerësojnë kompaninë sikur të ishin vetë pronarë. Duke e bërë këtë pyetje, udhëheqësit do të mund të marrin edhe ide të reja. Mirëpo, edhe punëtorët do të kenë një ndjenjë pronësie dhe të kuptojnë se mendimi i tyre ka vlerë në kompani. Çka duhet të filloj të bëj ose çka të mos bëj? Kjo është një pyetje pak më specifike. Shumë gjëra që punëdhënësit i bëjnë çdo ditë, mund t’i ndikojnë punonjësit në mënyra të ndryshme. Ndonjëherë pozitivisht, ndonjëhere negativisht.  Prandaj, ideale do të ishte që një punëdhënës të tentojë të zbulojë se si ka ndikuar një veprim i caktuar tek punëtorët e tij. Punonjësit që bashkëpunojnë ngushtë nuk hezitojnë të shprehin mendimin për gjërat që do të mund të bëhëshin më mirë. Kjo do të krijonte një ambient të sigurtë dhe të besueshëm dhe një metodë e mirë për t’u përmirësuar. A ka diçka që mund të të ndihmoj? Kjo është pyetja më e mirë për ta përmbyllur një bisedë me një punëtor. Punëtorët kanë nevojë të shohin edhe gatishmërinë e një punëdhënësi për t’i ndihmuar ata. Kjo pyetje i bën të ndjehen më të lidhur me kompaninë dhe si rrjedhojë më të motivuar në punë.
Lexo më shumë
7 mënyra për ta motivuar veten në punë
Forca e brendshme që ju shtyn të provoni gjëra të reja, t’i arrini qëllimet e juaja si dhe dëshira për ta përmirësuar jetën tuaj njihet si motivim. Mund të motivoheni nga të tjerët, por edhe ju personalisht jeni akteri kryesor për vetë-motivim. Motivimi mund të ndahet në dy nën-kategori që janë motivimi i brendshëm dhe ai i jashtëm. Motivimi i brendshëm është kur jeni i apasionuar pas punës tuaj dhe merrni kënaqësi ekstreme nga ajo. Ndërsa motivimi i jashtëm i referohet sjelljes që nxitet nga shpërblimet e jashtme si paraja, fama, notat dhe lëvdatat. Ky lloj motivimi lind nga jashtë individit, në krahasim me motivimin e brendshëm, i cili e ka origjinën brenda individit. Pse është e rëndësishme ta mbani veten të motivuar në vendin e punës? Motivimi ju duhet për të ndërtuar zakonet tuaja dhe për të ndërmarrë veprime. Që të jeni në humor të mirë, është shumë e rëndësishme të ndërmerrni aktivitete që ju mbajnë të motivuar. Përndryshe, ju mund të jeni duke humbur shumë energji dhe kohë pa ndonjë rezultat produktiv.Ai poashtu ju sfidon t’i shihni gjërat ndryshe. Gjërat që do të duken si pengesë në punën tuaj mund të bëhen forca juaj kur ndryshoni perceptimin tuaj drejt tyre. Për më tepër, vetë-motivimi mund t'ju ndihmojë të qëndroni pozitiv përballë situatave të ndryshme dhe të bëni më të mirën. Njerëzit e vetë-motivuar kanë fuqinë të prekin jetën e punëtorëve të tjerë në një mënyrë pozitive. Energjia juaj mund të ketë një efekt pozitiv te njerëzit me të cilët ndërveproni në vendin tuaj të punës, kësisoj, krijohet një ambient pune më i  shëndoshë.Akademi Pune dëshiron t’i ndajë me ju disa këshilla që ju ndihmojnë të jeni i motivuar në vendin e punës. 1. Mos i anashkaloni aktivitetet fizike Ushtrimi e trupit ndikon në rritjen e serotoninës (që ndihmon trurin tuaj të rregullojë gjendjen shpirtërore, gjumin dhe oreksin). Ushtrimet ju zgjojnë nga gjendja juaj e dembelizmit dhe ju bëjn të ndiheni vigjilent dhe energjikë. Ju nuk do të ndiheni të përgjumur nëse nuk leni anash ushtrimet fizike. Prandaj preferohet që ta caktoni një orar që i përgjigjet agjendës tuaj, para ose pas punës enkas për aktivitete fizike. 2. Gjithmonë kërkoni më shumë nga vetja Mendoni për të gjitha shpërblimet dhe përfitimet që do të merrni nëse mund të përfundoni një punë. Një promovim, një bonus, apo edhe një rritje e pagës tuaj. Të gjitha këto do t'ju ndihmojnë të qëndroni të motivuar dhe të jeni në rrugën e duhur për të arritur qëllimet tuaja nëse përkushtimi juaj për punë nuk mungon. 3. Rishikoni qëllimet e caktuara dhe rëndësinë që kanë Dëshira për arritjen e qëllimeve që ia caktoni vetes ju motivon edhe më shumë. Nëse jeni duke ndërmarrë hapat për të realizuar qëllimet, duhet të filloni me specifikën. Kur i merrni me seriozitet dhe punoni për qëllimet tuaja, ka shumë gjasa t'i arrini ato. Për t’i realizuar këto bëni vetes këto pyetje: Kush është i përfshirë në këtë qëllim? Cilat janë synimet e mia? Cila është arsyeja, qëllimi dhe përfitimet nga caktimi i këtij qëllimi? Cili është afati kohor në të cilin dua ta arrij këtë synim? 4. Mbani qëndrim pozitiv Kjo është ndër pikat më të rëndësishme. Mbani pozitivitet rreth punës suaj. Mos harroni se ju jeni në kontroll të karrierës suaj dhe vetëm ju mund të bëni ndryshimet për t'ju shpërblyer dhe stimuluar, si profesionalisht ashtu edhe personalisht. 5. Krijoni një ambient të rehatshëm pune Mjedisi dhe rrethina bëjnë një ndikim shumë të madh në përpjekjet tuaja për të qëndruar të motivuar. Ndëgjo muzikë qetësuese gjatë kohës së pauzës ose vendos një poster që të motivon para tavolinës suaj të punës. 6. Mbani veten të organizuar Ndonjëherë nuk ndjeheni aq të motivuar nëse ka shumë detyra në dispozicion për të përfunduar dhe nuk dini nga t'ja filloni. Bëni një listë për të bërë dhe caktoni detyrat tuaja sipas listës. Pasi t’i shënoni të gjitha detyrat tuaja, do të jetë më e lehtë për ju që të përqendroheni më mirë dhe të arrini më shumë 7. Rrethoni veten me njerëz pozitiv Nëse ndiheni të pamotivuar në punë, ekziston mundësia që jeni të jeni ankuar për këtë gjë ose keni biseduar rreth gjendjes suaj me ndonjë koleg. Shoqërohuni me bashkëpunëtorë pozitiv që ju përkrahin dhe motivojnë ta jepni maksimumin nga vetja juaj. Qëndrimi me njerëz të tillë dhe shkëmbimi i ideve me ta ju ndihmon që t’i arrini më shpejt objektivat që keni dhe të punoni së bashku në projekte të reja me dëshirë edhe më të shtuar për punë./AkademiPune
Lexo më shumë
Puna ekipore: Cilat aftësi ju nevojiten?
Punëdhënësit sot janë gjithmonë e më shumë në kërkim të njerëzve që e duan punën ekipore. Hulumtimet tregojnë se mbi 70% e organizatave apo kompanive dedikohen shumë në mbështetjen dhe ndërtimin e ekipeve. Kjo ngase puna ekipore është ajo që i dallon kompanitë e mira dhe të suksesshme nga ato mesatare. Shkathtësitë në punën në ekip mundësojnë të punohet mënyrë efektive në një grup të organizuar. Anëtarët e ekipit me aftësitë e tyre kontribuojnë në arritjen e qëllimeve të përbashkëta. Këto aftësi janë të nevojshme për punëdhënësit sot, pasiqë ekipet janë thelbësore brenda organizatave apo kompanive. Disa nga aftësitë kryesore të punës në grup janë: Komunikimi Nuk ka rëndësi se në çfarë forme komunikoni në një vend pune. Ju mund të komunikoni me pjesën tjetër të ekipit qoftë nëpërmjet emails, telefonit apo sy me sy, rëndësi ka shkëmbimi i informacioneve, i cili duhet të jetë efektiv varësisht mënyrës së komunkimit. Organizimi dhe planifikimi Një ndër shkathtësitë e tjera për të qenë bashkëpunues në ekip është të qenit i/e organizuar. Planifikimi dhe organizimi janë thelbësore në arritjen e afateve dhe realizimin me sukses të detyrave. Zgjidhja e konflikteve Njerëzit e dedikuar shumë në një vend pune, janë shpesh të aftë në zgjidhjen e problemeve, veçanërisht nëse problemi ka të bëjë me detyrat e punës. Konfliktet në vendin e punës janë të pashmangshme por e rëndësishme është se si ju përgjigjeni.Lojëtarët e mirë të ekipit nuk lejojnë që konfliktet të përshkallëzohen por i vënë në funksion aftësitë e ndërmjetësimit. Vendimarrja Marrja e vendimeve mund të duket si një gjë shumë e thjeshtë për ta bërë. Mirëpo, gjithçka vështirësohet kur mendimet në ekip janë të ndryshme. Të qenit i/e aftë për të marrë vendime është thelbësore për të ecur përpara në një vend pune. Personat bashkëpunues në ekip dallojnë ngase kanë aftësinë të shohin fotografinë të plotë dhe të lënë anash egot e tyre për të arritur qëllimin e përbashkët.  Aftësitë e dëgjimit dhe ndërtimit të raporteve Një person bashëpunues në ekip krijon një ndjenjë harmonie brenda ekipit dhe ndihmon në ndërtimin e raporteve me të tjerët. E raportet e mira brenda ekipit krijohen vetëm nëse dëgjohen dhe merren parasysh edhe idetë dhe mendimet e të tjerëve. Kjo i kontribuon të mirës së përgjithshme të kompanisë dhe arritjeve të qëllimeve të caktuara.
Lexo më shumë
Si ta kuptoni nëse është koha për punonjës të rinj?
Për shumë pronarë të bizneseve, ideja e punësimit krijon imazhe të një jete më të lehtë. Do të keni më shumë kohë dhe më pak stres. Punët nuk do të ngecin dhe më në fund do të jeni në gjendje të rritni biznesin tuaj. Shumë pronarë të bizneseve kanë përvoja të ndryshme kur sjellin stafin dhe mund të mos përfundojnë të kënaqur. Në fakt, një nga ankesat më të mëdha që kanë pronarët e bizneseve të vogla, janë vështirësitë për punësimin dhe marrëdhëniet me punonjësit. Punëdhënësit mund ta gjejnë arsyen duke shqyrtuar dy gjëra të rëndësishme, të cilat janë përgatitja dhe koha. Nëse i shqyrtoni këto dy pika si duhet, atëherë do të rriten edhe gjasat për të punësuar njerëz të duhur që do të jenë pranë jush në arritjen e objektivave që keni. Pra, para se të vendosni të punësoni njerëz të rinj, lexoni këta hapa për t'u siguruar nëse jeni të gatshëm. Analizoni mirë situatën në të cilën ndodheni Është me të vërtetë e rëndësishme që ta  pyesni veten pse doni të punësoni dike? Jo çdo biznes me patjetër duhet të ketë një ekip të madh. Ju mund të keni presion për të rritur biznesin tuaj nga miqtë, familja, ose shoqëria në përgjithësi, por ju personalisht i njihni nevojat që përputhen me qëllimet e biznesit tuaj. Para se të vendosni për rritjen e stafit, rishikoni nëse keni nevojë për përmirësime dhe nëse rritja e stafit do t'ju ndihmonte në arritjen më të shpejtë të qëllimeve që keni. Cili do të jetë ndikimi nga punësimet e reja? Sjellja e anëtarëve të rinj në ekip është mjaft e rëndësishme, mirëpo fillimisht ju duhet të merrni parasysh peshën dhe ndikimin afatgjatë të këtij vendimi. Punësimi dhe trajnimi i dikujt për të qenë pjesë prodhuese e biznesit tuaj kërkon shumë kohë, energji, durim si dhe mjete të mjaftueshme financuese. Prandaj, ju si punëdhënës duhet t’i parashihni të gjitha këto situata me të cilat do të ballafaqoheni. Më e rëndësishmja, të punësosh dikë do të thotë se ata po shfaqin dëshirë dhe gatishmëri të jenë pjesë e ekipit tuaj. Ata do të kërkojnë stabilitet, burime për të përfunduar punën dhe mundësi për ngritje në karrierë. Nëse tashmë kanë pranuar të punonjë bashkë me ju do të thotë që ata me siguri po heqin dorë nga oferta tjera për punë që mund të kenë. Prandaj është përgjegjësi nëse jeni pronar i ndonjë biznesi kur punësoni dikë, pasi duhet përkushtim për t’i ndihmuar ata të zhvillohen. Pastaj, ky përkushtim i juaji padyshim se do t’ju kthehet me punë dhe mirëbesim nga ana e tyre. Vlerësoni nevojat tuaja Kur bëhet fjalë për të sjellë një person të ri, së pari do të duhet të keni një ide shumë të mirë se çfarë detyrash dëshironi të kryej ai person. Për ta bërë këtë, së pari duhet të keni një ide rreth kërkesave aktuale të tregut, se ku keni nevojë për përmirësime dhe si punonjësi i ri do t'ju ndihmoj në përmbushjen e këtyre kërkesave. A jeni të gatshëm financiarisht? Ka shumë rëndësi të siguroheni nëse jeni financiarisht të gatshëm për të sjellë punonjës të ri. Ju nuk duhet të bazoheni vetëm në pagën që ia jepni punonjësit dhe ta shihni këtë si shpenzim të vetëm, pasi përveç pagës, punonjësit do të kenë nevojë edhe për trajnime të ndryshme në mënyrë që produktiviteti i tyre të rritet në punë. Ju gjithashtu duhet të shikoni përtej asaj që tregojnë tani financat tuaja dhe të siguroheni që do të ketë punë të qëndrueshme edhe në të ardhmen. Punësimi  i më shumë personave do t'ju lejojë të zgjeroni kapacitetet, por duhet të ekzistojë një plan se cila është mënyra e duhur që kjo të funksionojë./AkademiPune
Lexo më shumë
Të jesh mikrobiolog në Kosovë, rrëfimi i Lul Rakës
Mikrobiologiia si shkencë arrin të përçojë tek njeriu një mesazh më ndryshe të jetës. Ajo na mëson se bota nuk përbëhet vetëm nga qeniet e fuqishme, të dukshme e të mëdha por edhe nga miliarda grimca, të cilat ndonëse të padukshme për syrin e njeriut, janë pjesë e botës së gjallë të universit tonë. Se si jetojnë këto grimca, si dhe pse ndërlidhet ngushtë jeta e njeriut dhe gjallesave të tjera me to, si janë të ndërtuara dhe çfarë funksioni kryejnë; janë vetëm disa nga pyetjet për të cilat jep përgjigje shkenca e mikrobiologjisë. Njëri nga mikrobiologët më të njohur në Kosovë, profesori i Mikrobiologjisë dhe Kontrollit të Infeksioneve në Universitetin e Prishtinës, Lul Raka, na njeh me shumë me këtë shkencë. Gjatë një intervistë me AkademiPune, ai foli më shumë rreth profesionit të një mikrobiologu, si dhe rreth përparësive dhe sfidave në karrieren e tij si mikrobiolog. Dëshira për të gjurmuar botën e mikrobeve dhe pasioni për kërkime aplikative shkencore ndikuan që ai të zgjedhte profesionin e mikrobiologut. Ndërkaq, ajo që i pëlqen më shumë në punën e tij është puna ekipore dhe pjesëmarrja në projekte të bashkëpunimit profesional dhe shkencor me kolegë nga e gjithë bota. Pothuajse në çdo profesion apo karrierë, sfidat janë pjesë e rrugëtimit. Puna si mikrobiolog është po ashtu sfiduese, kërkon dedikim dhe ka shumë përgjegjësi. Si një prej sfidave më ndryshe gjatë rrugëtimit të tij në karrierën si mikrobiolog, ai përmend udhëtimin për në Afrikë gjatë epidemisë së Ebolës. “Sfida më e madhe është shfrytëzimi i arsenalit informues në përmirësimin e cilësisë së shërbimeve mjekësore në Kosovë, përkundër kapaciteteve të kufizuara shëndetësore në vend. Pengesa ka gjithfare, por më interesante ka qenë përvoja në epideminë e Ebolës në Afrikë gjatë vitit 2014“ Kohët e fundit, kur e gjithë bota ka qenë në përballje me virusin e padukshëm COVID – 19, mikrobiologu Lul Raka ka pasur një rol të rëndësishëm në informimin, vetëdijësimin dhe këshillimin e popullatës në Kosovë rreth kësaj pandemie. Ai thotë se të panjohurat e shumta rreth këtij virusi, kanë qenë po ashtu një sfidë e madhe në informimin e saktë të popullatës. “ Informata e saktë është një prej armëve kryesore në përballjen me pandeminë e COVID-19 dhe një prej shtyllave kryesore të përgjigjes ndaj pandemisë aktuale. Virusi i ri, të panjohurat e shumta rreth tij, kanë qenë sfidat kryesore në informimin e drejtë të popullatës.” Krahas sfidave, karriera në mikrobiologji ka edhe shumë përparësi që e bëjnë profesionin interesant dhe me perspektivë. Trajtimi dhe parandalimi i sëmundjeve të shkaktuara nga bakteret, viruset, e mikroorganizmat e tjerë është i mundshëm vetëm për shkak të mikrobiologjisë. “Përparësi e profesionit është diagnostika mikrobiologjike, pa të cilën nuk ka përgjigje efikase në trajtimin e sëmundjeve ngjitëse dhe kërcënimeve tjera shëndetësore”, shprehet Raka. Pandemia COVID-19 ka ndërruar dukshëm mënyrën e jetëses së shumë njerëzve edhe në Kosovë. Shumë punëtorë kanë vazhduar punën nga shtëpitë, e shumë të tjerë kanë mbetur edhe pa punë. Lul Raka ka disa sugjerime për të gjithë njerëzit, e kryesisht punëtorët,  se si të veprohet pas pandemisë ndërsa Kosova është tashmë afër fillimit të fazës së dytë të lehtësimit të masave. “Për të gjithë njerëzit, përfshirë edhe punëtorët, duhet të vazhdojnë masat parandaluese deri në gjetjen e vaksinës. Për fillim, aty ku ka mundësi, preferohet që punëtorët të vazhdojnë të punojnë nga shtëpia. Kurse, pas kthimit në vendet e punës ata duhet të vazhdojnë zbatimin e masave parandaluese siq janë distanca sociale, vendosja e maskave ose mburojave të fytyrës, shmangia e tubimeve të mëdha të njerëzve dhe higjiena e duarve. Pas pandemisë duhet të analizojmë detajisht mësimet e nxjerra dhe të adresojmë të gjitha mangësitë e identifikuara” Krejt në fund, ai ka edhe një këshillë për të gjithë ata që duan ta ndjekin karrierën në mikrobiologji “Ndiqeni ëndrrën tuaj dhe mos u dorëzoni asnjëherë”, përfundoi Raka. Lul Raka, së fundmi ka pranuar çmimin "Europiani i Vitit 2020", një çmim ky që ndahet çdo vit nga Bashkimi Europian në Kosovë, me rastin e Ditës së Evropës.
Lexo më shumë
6 shenja që ju tregojnë se është koha për ndërrim të karrierës
Si ta dini kur është koha për të lënë punën tuaj, të lini një ekip, një kompani, dhe të bëni një ndryshim në karrierë? Po pyesni veten nëse është koha për të ndryshuar shtigjet e karrierës? Është koha për një ndërrim të karrierës nëse vazhdimisht keni në mendje një gjë të tillë por ende hezitoni ta merrni vendimin final. Akademi Pune ju sjell 6 shenja që ju tregojnë është koha për një ndryshim në karrierë. 1.Nuk po mësoni gjëra të reja Nëse nuk po sfidoheni me gjëra të reja dhe puna juaj ka kaluar në monotoni, mund të jetë koha për të bërë një ndryshim. Ju nuk po mësoni më nga detyrat, projektet apo gabimet tuaja. Puna juaj nuk është duke ju ofruar njohuri ose aftësi të reja. Kur nuk sfidoheni më në punën tuaj, ju nuk e jepni më të mirën nga vetja. Ju nuk po e shtyni më veten të bëni dhe të provoni gjëra të reja jashtë zonës suaj të rehatisë. 2. Nuk po vlerësoheni ose shpërbleheni Një nga arsyet që njerëzit kanë sukses dhe e shtyjnë veten për arritje edhe më të mëdha është për shkak të kënaqësisë që ata marrin pasi të kenë arritur diçka. Kjo gjithashtu ka të bëjë me vlerësimin që merrni duke parë punën e vështirë dhe të shpërbleheni për të. Prandaj edhe ekzistojnë promovimet, ngritjet e pagave, shpërblime dhe çmime të ndryshme për të shpërblyer dhe motivuar punonjësit që tregojnë rezultate. Nëse një punonjës nuk pranon asnjërën nga këto, atëherë edhe dëshira për punë zvogëlohet. 3. Nuk shihni mundësi për zhvillim Ju mund të doni një punë, ekipin dhe mjedisin. Ju madje mund ta doni atë që bëni, por kur ka zero mundësi për t’u zhvilluar, ju vetëm se po e dëmtoni karrierën tuaj. Nëse qëndroni në një punë ku nuk ju mundëson zhvillim të aftësive dhe njohurive të reja, kësisoj ju po ndaloni së zhvilluari dhe nuk do të jeni në gjendje t’i shihni mundësitë e mahnitshme që mund të ketë e ardhmja për ju. Nëse e shihni veten të gatshëm për zhvillim por nuk mund ta bëni këtë nga pozita juaj aktuale, është koha të bëni një vlerësim dhe të kaloni në diçka që do t'ju lejojë të rriteni në kohën e duhur. 4. Puna aktuale po ndikon negativisht në vetëbesimin tuaj Nëse filloni të dyshoni për veten dhe punën që bëni, atëherë duhet të ndryshojë diçka në mjedisin tuaj të punës. Nuk ja vlenë ta vazhdoni qëndrimin në një punë ose karrierë që nuk ju bën të ndjeheni mirë për veten tuaj, pavarësisht se cilat janë përfitimet financiare. Një karrierë përmbushëse duhet të jetë një nxitje për besimin dhe vetëvlerësimin tuaj, jo e kundërta e kësaj. 5. Ju ka humbur dëshira për punë Kur ju mungon dëshira për punë, ju filloni të mos jepni maksimumin tuaj dhe kjo ndikon që të mos i përfundoni punët tuaja si duhet. Kjo ndikon jo vetëm në rezultatet e punës suaj, por edhe në energjinë tuaj në zyrë, si dhe në mënyrën e bashkëveprimit me të tjerët. Nëse ndiheni të lodhur dhe jo të motivuar rreth punës/karrierës tuaj aktuale, duhet ta dini se kjo punë nuk është duke ju ndihmuar, mirëpo as ju nuk jeni duke ndihmuar ekipin dhe kompaninë. 6. Dëshironi më shumë Arsyeja më e rëndësishme pse është koha për një ndryshim është kur dëshironi më shumë. Kjo pikë bashkon të gjitha arsyet e mëparshme. Dëshira për më shumë vjen nga dëshira për të mësuar më shumë, të rriteni, të sfidoheni, të vlerësoheni dhe të jeni të kënaqur me atë që bëni. Ndryshimi ndoshta është një gjë e vështirë. Largimi nga zona juaj e rehatisë dhe hapësira juaj e sigurtë është edhe më e vështirë, por është e domosdoshme nëse doni të ngriteni dhe arrini qëllimet që ia keni caktuar vetes. Gjëja që më së paku do të donit është të zgjoheni vite nga tani dhe të kuptoni se mund të kishit korrur suksese më të mëdha, nëse nuk do t'i injoronit shenjat që ju tregonin se është koha për ndryshim./AkademiPune
Lexo më shumë
Si t’i përmirësoni aftësitë e të folurit në publik?
Aftësitë e të folurit publik janë shumë të dobishme. Ndonëse mund të jeni prej atyre njerëzve që nuk bëni rregullisht prezantime para një grupi, aftësitë e të folurit në publik janë prapë së prapë të nevojshme. Zhvillimi i aftësive të të folurit në publik, mund t’i kontribuojë rritjes së vetëbesimit dhe kapërcimit të pengesave që mund të hasni në komunikimin e përditshëm me njerëz. Shumicës së njerëzve ju ndodhë që para një fjalimi apo prezantimi të kenë stres dhe ankth. Mënyra më e mirë për të kapërcyer këtë është përgatitja. Duke u përgatitur paraprakisht, do të mund të largoni frikën dhe t’i jepni fjalimet ashtu siç dëshironi. Një ndër praktikat e para është të shikoni disa herë gjatë ditës materialin që keni për ta prezantuar. Mirëpo, janë edhe disa gjëra që duhet t’i keni parasysh në mënyrë që të përmirësoni të folurit në publik. 1. Kontrolloni zërin Gjatë të folurit në publik, zëri ka një rëndësi të posaçme. Këshillohet që para një fjalimi të praktikoni të merrni frymë, shumë dhe thellë. Kjo praktikë mund t’ju ndihmojë që zëri juaj të jetë më potent si dhe të shmangni mungesën e frymëmarrjes që zakonisht mund të ndodhë nga stresi që shkaktohet para dhe gjatë një fjalimi. Këshillë: Para një fjalimi, merrni frymë thellë dhe mbani dorën në stomak. Numëroni deri në numrin 10 ndërsa merrni frymë dhe e lëshoni frymën. 2. Keni parasysh rëndësinë e gjuhës së  trupit Gjuha e trupit është po ashtu shumë e rëndësishme për realizimin e një fjalimi të suksesshëm. Është një kombinim i shprehjeve, gjesteve dhe lëvizjeve që përçojnë tek audienca atë që është në mendjen tuaj edhe pa përdorur shumë fjalë.  Qëndroni drejtë. Kujdesuni që të qëndroni drejt gjatë prezantimin në mënyrë që të jepni një fjalim profesional. Praktikoni shprehjet e fytyrës. Shprehjet e fytyrës duhet të përshtaten me atë që po thoni në fjalimin tuaj. 3. Njiheni audiencën tuaj Para se të filloni shkrimin e një fjalimi apo përgatitjen e një prezantimi, keni parasysh se kujt i dedikohet ai prezantim, pra kush është audienca juaj. Kjo mund t’ju ndihmojë në përzgjedhjen e fjalëve, informacioneve, modelin e prezantimit, etj. 4. Lidhuni me audiencën Një folës i mirë në publik nuk qëndron para një grupi dhe të flasë vetëm ai për një temë. Një folës i mirë krijon ndërveprim me audiencën. Disa nga këshillat e mëposhtme mund t’ju ndihmojnë që të lidheni me audiencën tuaj. Njihuni me audiencën sapo të dilni para tyre  Tërhiqeni vëmendjen e tyre Mbajeni një fytyrë miqësore Krijoni kontakte me sy 5. Niseni ndryshe fjalimin dhe jeni të qartë Pak humor apo ndonjë storje në fillim të prezantimit tuaj, do të ndikojë që të rrëmbëni vëmendjen e audiencës suaj. Publiku, në përgjithësi pëlqen ndonjë rrëfim apo ngjarje personale gjatë një fjalimi. Mirëpo, pavarësisht nëse gjuha juaj e trupit, zëri apo nisja është mirë, një prezantim nuk do të jetë i suksesshëm në rast se audienca nuk arrin të kapë mesazhin. Ne ju sjellim disa këshilla që të përçoni më mirë mesazhin tuaj tek audienca. Flisni pak më ngadalë, jo shumë ngadalë. Të folurit e shpejtë mund të krijojë vështirësi tek audienca për t’ju kuptuar, por edhe nëse flisni tepër ngadalë mund të ndikojë që publiku të shpërqëndrohet. Prandaj, idealja do të ishte të gjeni një mes. Pauzoni 2-3 sekonda gjatë fjalimit. Audienca ka nevojë të ketë herë pas here pauza në mënyrë që të reflektojë mbi atë që ju keni thenë.  Kjo ju bën juve gjithashtu të keni me shumë vetëbësim dhe të keni fjalimin në kontrollë. Shmangni shprehjet e njejta. Shprehjet e njejta mund të ndikojnë për keq kredibilitetin tuaj. Mundohuni të mos i përsërisni vazhdimisht shprehjet e njejta si: “dmth”, “hmm”, etj. Në vend të kësaj, mund të pauzoni disa sekonda.
Lexo më shumë
5 gjëra që nuk duhet t’i bëni kur filloni punën e re
Nëse jeni punësuar në punën që dëshironit do të thotë se jeni në rrugën e duhur të karrierës suaj dhe të gatshëm për rrugëtimin tuaj të ri dhe sfidat në vijim. Fillimi i një pune të re mund të jetë një kohë e vështirë, por edhe emocionuese në të njëjtën kohë. Pavarësisht nëse kjo është "puna juaj e parë në zyrë" ose puna juaj e pestë, java e parë shihet si më e vështira pasi që ende nuk jeni përshtatur me ambientin e punës, si dhe nuk jeni njoftuar me të gjithë stafin që do të bashkëpunoni. Kur filloni një punë duhet t'i kushtoni rëndësi sjelljeve dhe gjithmonë përpiquni të lini përshtypje sa më të mirë. Kjo do t'ju ndihmojë të fitoni besimin e bashkëpunëtorëve dhe mbikëqyrësve tuaj. Këtu janë pesë gjëra që nuk duhet të bëni kur filloni punën tuaj të re, jo vetëm në javën e parë, por edhe në muajt në vijim. 1.Mos u vononi Siç e dimë ky është një fakt i njohur që duhet të arrijmë gjithmonë në kohë në punë, por kjo vjen më shumë në fuqi kur ju jeni personi i ri në punë. Javët e para, madje edhe muajt janë ende "prova" dhe gjithçka që bëni vlerësohet. Mësoni se në cilin orar do të mund ta shmangni trafikun më të madh dhe cila kohë do t'ju mundësoj të shkoni në zyrë pikërisht në orarin e duhur. Menaxhimi i duhur i kohës ju mundëson të mos jeni vonë për punë si dhe t’i përfundoni me sukses aktivitetet tjera ditore. 2. Mos mungoni pa njoftuar mbikëqyrësin tuaj Nëse një ditë më parë e dini që nuk do të jeni në gjendje të shkoni në punë, është mirë ta thërrisni në telefon mbikëqyrësin tuaj dhe ta njoftoni. Gjëja e fundit që duhet ta bëni është të telefononi ose t'i shkruani mbikëqyrësit tuaj 5 minuta para fillimit të orarit të punës për ta njoftuar që nuk jeni në gjendje të shkoni atë ditë në punë. Kjo vetëm ju bën të dukeni joprofesionist dhe aspak serioz. Nëse nuk keni numrin e drejtpërdrejtë të menaxherit ose të mbikëqyrësit tuaj, mund ta dërgoni një email, apo t'i  shkruani mesazh një kolegu për t'i njoftuar të tjerët. 3. Mos i injoroni udhëzimet Në një vend pune nuk duhet të mos mungoj bashkëpunimi dhe ju t'i ndjekni udhëzimet që ju jepen. Problemi qëndron se, ju si një  punonjës i ri ende jeni në adaptim të praktikave të punës së re, dhe nëse harroni të ndiqni udhëzimet mund të mos jeni në gjendje ta kryeni si duhet punën që u kërkua nga ju. Nëse nuk jeni të sigurt për atë që duhet të bëni ose keni nevojë për udhëzime shtesë, gjithmonë sigurohuni që të bëni pyetje dhe të merrni shënime në mënyrë që t'i keni të qarta detyrat që ju caktohen. 4. Shmangni përdorimin e telefonit Një nga gjërat e para që bëjm në mëngjes është kontrollimi i telefonit. Rrjetet sociale kanë  ndikuar që të krijojmë shprehi ta hapim telefonin kohë pas kohe edhe nëse nuk kemi pranuar ndonjë mesazh nga dikush tjetër. Përdorni sa më pak telefonin gjatë orarit të punës pasi që ndikon negativisht në përqendrimin dhe produktivitetin tuaj. 5. Mos u stresoni Pavarësisht nëse kjo është puna juaj e parë apo jo, mbani gjithmonë mend se kur filloni një punë të re jeni në fazën fillestare. Ju ndoshta mund të keni përvojë paraprake, si dhe t'i përshtateni punës suaj të re ashtu siç planifikonit, mirëpo do të ketë raste edhe kur mund të bëni gabime. Prandaj, mos stresoni kur gjërat nuk dalin perfekte që në provën e parë, ose kur keni vështirësi të kuptoni një trajnim, sistem ose një detyrë./AkademiPune
Lexo më shumë
10 punë për njerëzit që i duan makinat
Auto-industria është një industri e gjerë, prandaj edhe mundësitë e punës që ofrohen në këtë drejtim nuk janë të pakta. Nëse jeni adhurues i automjeteve, drejtimit ose ndërtimit të tyre si dhe e keni pasion punën që lidhet me makina, këtë pasion mund ta ktheni në një karrierë të frytshme. Ekzistojnë shumë punë që mund t’i bëni në industrinë e automjeteve. Ne ju sjellim disa sugjerime rreth karrierës që mund të mund të ndiqni. Vozitës Për ata që vozitjen e kanë pasion, tregu i punës ofron shumë mundësi. Një vozitës mund të punojë në industri të ndryshme - për të transportuar njerëz, mallra apo produkte nga një vend në vendin tjetër. Ka shumë mundësi për karrierë si vozitës, ndër to: shofer kamioni, autobusi, taksi, e deri tek shoferët e tjerë personal. Mekanik Nëse jeni prej atyre që e kuptojnë mënyrën se si punojnë makinat, si mund të rregullohen dhe në përgjithësi jeni një person që i kontribuon zgjidhjes së problemeve, shkollimi për mekanik mund të jetë një zgjedhje e duhur. Duke qenë automekanik, do ta kaloni gjithë ditën rreth makinave dhe pjesëve të ndryshme që i përbëjnë ato. Restaurues Ka shumë prej njerëzve që nuk duan të shesin apo largojnë makinat e tyre të përparshme, ndonëse mund të kenë ndryshuar ngjyrë apo të jenë dëmtuar. Restauruesit janë personat që kujdesën ta rregullojnë këtë problem. Ata ua kthejnë makinave të vjetra shkëlqimin e mëparshëm. Nëse jeni prej atyre njerëzve që preferoni cilësi, jeni detajist si dhe i doni makinat, puna si restaurues mund të jetë e duhura për ju. Pastrues i automjeteve Makinat kanë nevojë të mirëmbahen. Pastruesit e automjeteve përdorin produkte specifike për pastrimin e makinave, për të hequr papastëritë brenda dhe jashtë tyre. Shumica e pastruesve kanë një mori klientësh të besuar, që kujdesen për automjetët e tyre. Agjent i makinave me qira Në këtë punë, ju do të ofroni shpjegime për njerëzit që duan të marrin një makinë me qira për një kohë të shkurtër. Zakonisht, një agjent makinash me qira merret me telefonatat, mbledhjen e pagesave dhe dokumenteve të nevojshme, zgjidhjen e ankesave dhe në fund kontrollimin e makinës.  Inxhinier automjetesh Inxhinierët e makinave janë pozita të punës të paguara mirë kudo në botë. Nëse jeni një person që keni aftësi të zgjidhjes së problemeve, keni aftësi analitike si dhe keni njohuri rreth ndërtimit të makinave, karriera si inxhinier i makinave mund të jetë një rrugë e mirë. Menaxher i shitjeve Karriera si menaxher i shitjeve të makinave është shumë e kërkuar në tregun e punës sot anëmbanë botës. Nëse pasioni juaj janë makinat dhe jeni të mirë në komunikim me njerëz, atëhere kjo mund të jetë karriera ideale për ju. Duke u përfshirë në këtë profesion, do të mund të mësoni rreth automjeteve të ndryshme dhe të ndani njohuritë me klientët tuaj, duke ju siguruar atyre edhe modelet që ju nevojiten.  Instruktor i vozitjes A dëshironi t’i inspironi të tjerët apo të krijoni entuziazëm tek ta? A mendoni që jeni të mirë si mentor i dikujt? Karriera e duhur për ju mund të jetë instruktor në vozitje. Puna si instruktor në vozitje nuk është një punë shumë e lehtë. Një instruktor është përgjegjës për t’ua mësuar të tjerëve mënyrën e sigurt për ta vozitur një automjet si dhe për rregullat e trafikut. Për t’u bërë instruktor në vozitje duhet të jeni person i qetë, i durueshëm, të jeni i qartë në udhëzime, të keni aftësi të shkëlqyera të vozitjes si dhe të dini të reagoni në situatat e rrezikshme.   Tregtar i makinave Për t’u bërë tregtar i suksesshëm i makinave nuk është shumë e vështirë. Mjafton të keni njohuri se si të negocioni apo të bëni marrëveshje, të njihni tregun se ku operoni dhe të kuptoni se çka është duke kërkuar ai treg më shumë. Si tregtar i makinave mund të fitoni të ardhura të shumta me një punë disa orëshe. Teknik i gomave Një teknik i gomave merret me instalimin dhe riparimin e gomave në automjete të ndryshme. Ndër tjera, ata sigurohen që gomat të jenë fryer mirë dhe të zëvëndësohen në mënyrë të rregullt ne një automjet. /AkademiPune.
Lexo më shumë
Çka duhet të dini para se ta filloni një biznes?
Ne shpesh mund t’i kthejmë pasionet tona në një biznes, por kërkon shumë punë paraprakisht për ta realizuar idenë që kemi. Marrja e masave të duhura para se ta transferoni idenë tuaj në biznes, do t'ju vendosë në pozicionin më të mirë të mundshëm për ta realizuar atë. Me pak fjalë, të vërtetoni idenë, do të thotë të bëni punën për të siguruar që të keni tregun e duhur, çmimin e duhur dhe modelin e duhur për të ofruar produktin/shërbimin në mënyrë efikase dhe fitimprurëse. Pa një ide dhe plan të qartë ju rrezikoni të përballeni me situata të ndryshme si: Mund të mos shisni asgjë Shpenzimet të dalin më të mëdha se sa parashikonit Pritshmëritë të mos përputhen me rezultatet Pa përgatitje dhe strategji të menduar mirë, do ta keni vështirë ta filloni biznesin tuaj. Idetë më të mëdha mund të dështojnë shumë lehtë pa qasjen e duhur, dhe dështimi mund të bëjë që të hiqni dorë nga një ide që mund të jetë e mahnitshme me vetëm disa ndryshime. Ju duhet të merrni parasysh rrethanat në të cilat ndodheni, kur vendosni nëse ideja juaj do të arrijë të bëhet një biznes i zbatueshëm. Hulumtimi i industrisë, cilat janë trendet e fundit? A keni pasur ndonjë ide të mahnitshme dhe pas disa kërkimeve në Google keni vërejtur se ajo ide tashmë është realizuar nga dikush tjetër? Është vërtet dëshpëruese në fillim, por kur e shikoni nga një këndvështrim tjetër, kjo nënkupton që ideja që kishit do të funksiononte. Mirëpo , ju nuk duhet të hezitoni të përballeni me konkurrencën. Vetëm sepse dikush tashmë po bën atë që dëshironi të bëni, kjo nuk do të thotë se nuk do të funksionojë. Kjo thjesht do të thotë që ju duhet të gjeni mënyrën tuaj unike për ta bër atë. Përdorni hulumtimin rreth konkurrencës dhe industrisë për të kuptuar propozimin tuaj unik të shitjes. Çka ju dallon nga të tjerët? Cilat janë nevojat e paplotësuara në treg? Opsionet e çmimeve që ju ofroni? Cila është mënyra më e mirë për të nxjerrë produktin ose shërbimin tim në treg? Si dhe ku do ta shpërndani produktin ose shërbimin tuaj është një vendim i rëndësishëm për të marrë. A do të shisni online? Vetëm në nivel lokal apo edhe më gjerë? A do të shisni me shumicë apo do të keni bashkëpunëtorë/partnerë? Ju mund të keni një ide të shkëlqyeshme për një produkt ose shërbim, por nëse nuk e gjeni mënyrën më fitimprurëse dhe më të përshtatshme do ta keni vështirë të krijoni urë lidhëse ndërmjet produktit/shërbimit dhe klientit. Kërkoni këshilla nga ekspertë Nisja dhe rritja e një biznesi është e vështirë, dhe sipas statistikave më shumë se gjysma kanë gjasa të dështojnë brenda 5 viteve. Askush nuk mund të ketë të gjitha njohuritë, përvojën, apo edhe perspektivën për të trajtuar çdo situatë biznesi. Prandaj kontaktoni njerëz me përvojë në fushën e biznesit dhe përfitoni nga aftësitë dhe përvojat e tyre./AkademiPune
Lexo më shumë
Cilat elemente janë të rëndësishme në vendin e punës?
Një vend i mirë për të punuar nuk krijohet lehtë por kërkon shumë përkushtim. Shumica e drejtuesve të kompanive, duan të krijojnë një kulturë pozitive të punës dhe kombinimi i disa elementeve mund të çojë drejt saj. Kësisoj, punëtorët do të jenë më të motivuar dhe më të përkushtuar. Përpos kësaj, krijimi i një mjedisi të mirë të punës tërheqë punonjës në masë më të madhe dhe i mban ata gjatë në kompani. Vlerat dhe misioni i kompanisë Paga apo përfitimet e tjera, në të shumtën e rasteve janë ndër elementet kryesore që i motivojnë punonjësit. Mirëpo, jo më pak i rëndësishëm është edhe misioni i kompanisë apo vlerat e saj. Misioni dhe vlerat e kompanisë ndikojnë që një individ të marrë vendimin e drejtë ose jo. Kjo ju ndihmon atyre të kuptojnë se ku qëndron kompania dhe se sa mirë ndeshen vlerat e saj me të tyre. Mundësitë e rritjes / zhvillimit Një ndër elementet e tjera që shumicën e punëtorëve i bën ta vlerësojnë kompaninë, janë edhe mundësitë e ngritjes në një vend punë. Një gjë e tillë nuk nënkupton gjithmonë rritjen e pagës apo një pozitë pune më të lartë. Punonjësit e vlerësojnë shumë edhe nëse kompania investon në pjesën e trajnimeve, programeve, kurseve të ndryshme, etj. Një gjë e tillë i bën ata të ndjehen më të vlerësuar. Ndër tjera, mundësitë e zhvillimit nuk i kontribuojnë vetëm punëtorëve por edhe punëdhënësve sepse sigurohet një fuqi punëtorë më e kualifikuar dhe gjasat që ata të largohen nga puna janë shumë më të vogla. Transparenca Transparenca është shumë shpesh një ndër gjërat kryesore që punonjësit vlerësojnë në një vend pune. Transparenca në vendin e punës ndërton një shtyllë besimi mes punëdhënësit dhe punonjësve. Kur një kompani është transparente, punonjësit do të jenë më të përkushtuar dhe do të ndjehen se punojnë për një kompani me standarde të larta të etikës. Një ndër format më të mira për të përmirësuar transparencën në një vend punë, është duke lehtësuar komunikimin dhe duke e përfshirë të gjithë ekipin në çështje me rëndësi për kompaninë. Ekipi Punonjësit duan të gjejnë më shumë kuptim në punën e tyre. Ekipet e mira e ndërtojnë dhe forcojnë njëri-tjetrin. Në mënyrë që të krijojnë një ambient të këndshëm dhe produktiv të punës, shumica e liderëve apo kompanive duan të krijojnë ndjenjën e të punuarit si ekip apo të familjes. Një kulturë e fortë ekipore çon në zgjidhje më kreative të problemeve dhe kënaqësi më të madhe në punë.
Lexo më shumë
Si ta filloni karrierën në marketing dixhital?
Përderisa gjithnjë e më shumë kompani drejtohen në Internet për të gjeneruar shitje, nevoja për ekspertë në marketing dixhital nuk ka qenë kurrë më e madhe. është një industri me hapa të shpejtë, që ka shumë sfida, por edhe shumë shpërblime, duke përfshirë një të ardhur potencialisht fitimprurëse. Nëse keni menduar për hyrjen në dixhital marketing , tani është koha ta bëni atë. Nuk është e nevojshme që patjetër të keni diplomë të marketingut për të filluar një karrierë në këtë fushë, nëse keni përkushtimin e duhur ndjekja e trajnimeve të ndryshme në dixhital marketing do t'ju ndihmojnë të merrni hapat e nevojshëm. Akademi Pune ju sjell disa këshilla se si ta filloni një karrierë në dixhital marketing: Krijoni një prezencë online Në kohën që po jetojmë, punësimi është mjaft i vështirë nëse nuk jeni prezent në rrjetet sociale për t’i ndjekur trendet e fundit dhe zhvillimin e tregut të punës. Rekruterët dhe kompanitë e shumta i drejtohen rrjeteve sociale për të mësuar në lidhje me aplikantët. Nëse ju nuk keni llogari tuajën personale në platformat si Facebook apo LinkedIn ata shumë shpejt kalojnë te kandidati tjetër, prandaj kushtoni rëndësi prezencës tuaj online, e sidomos llogarisë tuaj të LinkedIn që ta përditësoni atë vazhdimisht. Përcjellni trendet e fundit Marketingu dixhital është një karrierë që gjithmonë është në lëvizje dhe gjithnjë në ndryshim. Nëse e zgjedhni si karrierë, duhet të jeni në hap me trendet e fundit vazhdimisht. Nevojat e kësaj industrie ndryshojnë me kalimin e kohës, dhe nëse ngecni në hapa, rrezikoni të zëvendësoheni nga dikush tjetër që është duke pritur ta zë vendin tuaj. Këtë mund ta bëni duke ndjekur seminare dhe trajnime të ndryshme të kësaj fushe që të jeni vazhdimitsht në rrjedha me zhvillimet e fundit. Përdorni kreativitetin tuaj Marketingu dixhital me të vërtetë ju lejon të përdorni kreativitetin tuaj në mënyra të ndryshme. Ka metoda dhe sisteme që janë të standardizuara për aplikime të caktuara, por gjithmonë mund të shtoni aftësi personale në projekte, duke i bërë ato kreative dhe unike. Kjo industri është e bazuar në kreativitet, kështu që nëse keni një ide që mendoni se do të funksionojë, mos hezitoni ta provoni. Zgjeroni rrjetin tuaj të njerëzve Njohja e sa më shumë njerëzve, shkëmbimi i ideve dhe përvojave me ta ka rëndësi të madhe në formësimin tuaj. Një person mund të dijë se ku mund të merrni trajnime specifike, dikush tjetër madje mund t’ju bëj një ofertë pune që nuk mund ta refuzoni. Prandaj, mos ngurroni të krijoni miq të rinj, pasi përmes lidhjeve të reja ju keni mundësi të shprehni idetë tuaja dhe të krijoni ura lidhëse për bashkëpunim në të ardhmen. Merrni përvojë Forma më e mirë se si mund të fitoni përvojë është përmes punës praktike. Shfaqni interesimin tuaj duke aplikuar për punë praktike në ndonjë kompani, pasi ky është një investim i vlefshëm në kohë me përfitime afatgjata. Aftësitë dhe përvojën që e fitoni do t’ju hapin rrugë dhe mundësi të shumta gjatë gjithë karrierës./AkademiPune
Lexo më shumë
Çka nuk preferohet të përfshini në një CV?
Një CV e shkruar mirë ju mundëson të jeni kandidat potencial për një vend pune. Prandaj është me rëndësi që para se të aplikoni për një vend pune, sigurohuni që CV-ja juaj nuk është e ngarkuar me informata të panevojshme. Një CV duhet të nxjerrë në pah aftësitë tuaja, përvojën, historinë e punës dhe arritjet e rëndësishme në mënyrë që rekruterët të mund të përcaktojnë nëse jeni i kualifikuar apo jo për një vend pune. Përfshirja e informatave të tepërta dëmtojnë CV-në tuaj dhe ulin gjasat që të mos ftoheni fare për në intervistë pune. Pra, çka nuk preferohet të përfshihet në një CV? Një email adresë joprofesionale ose e vjetëruar CV-ja është mundësia juaj e parë për tu prezantuar te një punëdhënës si profesionist, kështu që më mirë të keni një email adresë profesionale ku paraqitet emri dhe mbiemri juaj. Nuk preferohet ndonjë email adresë që ka më shumë numra se sa shkronja, apo nuk figuron fare emri juaj, pasi nuk shiheni si kandidat serioz nga kompania në të cilën keni aplikuar. Mosha Mos përfshini moshën tuaj ose datën e lindjes. Disa ekspertë rekomandojnë të hiqni datën e diplomimit nga universiteti ose të mos përfshini mbi 15 vjet përvojë pune nëse nuk dëshironi të diskriminoheni për sa i përket moshës. Adresa juaj e plotë Për shkak të privatësisë dhe potencialit për vjedhje të identitetit nëse CV-ja juaj përfundon në duart e një personi të gabuar, nuk rekomandohet përfshirja e adresës së plotë. Vetëm nëse jeni duke aplikuar për një vend pune në vendin ku banoni, preferohet të përfshini vetëm qytetin dhe shtetin për të treguar se jeni kandidat lokal. Por kur aplikoni për një vend pune jashtë vendbanimit tuaj është mirë që të mos përfshini vendndodhjen, në mënyrë që të mos përjashtohet aplikimi juaj vetëm për shkak të largësisë ndërmjet lokacionit të punës dhe vendit ku banoni. Paragrafe të gjata Është vërtet e mundimshme për rekruterët kur pranojnë CV që janë të gjata, pasi ata janë të fokusuar vetëm në pikat kyçe që të marrin informatat që i nevojiten. Prandaj mundohuni të jeni sa më të qartë në tekstin e CV-së dhe të përfshini vetëm informatat kyçe që janë relevante për vendin e punës në të cilin aplikoni. Mos e ekzagjeroni përvojën e punës Disa mendojnë se nëse shtojnë vitet tyre të përvojës së punës në CV i ndihmon atyre që të pranohen në fazën e intervistës. Mirëpo duhet ta dini se në intervistë ju do të keni pyetje për përvojën tuaj paraprake dhe nga ju kërkohet që të përgjigjeni me sinqeritet dhe t’i mbështetni me fakte informatat që i keni përfshirë në CV. Mos vendosni fotografi Rekomandohet ta vendosni fotografinë tuaj në CV vetëm nëse aplikoni në një vend pune si p.sh në medie transmetuese ku pamja e jashtme paraqet avantazh. Preferohet më mirë të postoni foton tuaj në profilet e rrjeteve sociale ose në profilin tuaj në LinkedIn(nëse keni llogari të hapur), ku mund të shihet nga rekrutuesit dhe menaxherët e punësimit. Këshillë: Një nga gabimet më të mëdha që mund të bëni me CV-në tuaj është mos rishikimi i saj pasi ta keni përfunduar shkrimin e saj. Vetëm posedimi i CV-së nuk është në dobinë tuaj, nëse aty nuk theksohen siç duhet aftësitë tuaja dhe vlerat që do t'i sillni një kompanie./AkademiPune
Lexo më shumë
KosovaJob është rrjeti më i madh i punësimit në Kosovë, i çertifikuar nga Bureao Veritas me ISO 9001: 2015 për Menaxhimin e Cilësisë.