Testo njohuritë në arkeologji
 • 1
  Cila nga këto nuk cilësohet të jetë një regjistër arkeologjik?
  A
  Artefaktet
  B
  Arkitektura
  C
  Bio faktet
  D
  Ekosistemi
  2
  Fjala arkeologji rrjedh nga greqishtja “arkhaios” që do të thotë:
  A
  I/e lashtë
  B
  I/e vërtetë
  C
  I/e mbrojtur
  D
  I/e sigurtë
  3
  Simbol i cilit qytet është figurina monumentale Hyjnesha në Fron, që është njëra nga artefaktet më të çmueshme arkeologjike në Kosovë?
  A
  Mitrovicës
  B
  Prishtinës
  C
  Gjakovës
  D
  Prizrenit
  4
  Çfarë dege shkencore konsiderohet të jetë arkeologjia?
  A
  Fizikës
  B
  Sociale
  C
  Ekonomike
 • 5
  Në cilin vend thuhet se është përdorur pajisja prej guri për herë të parë?
  A
  Lomekwi/Kenia
  B
  Lima/Peru
  C
  Egjipt
  D
  Iran
  6
  Cili rajon, vendbanim i shumë civilizimeve të lashta, kishte një emër që quhej "tokë midis ujërave"?
  A
  Babilonia
  B
  Mesopotamia
  C
  Perandoria Romake
  7
  Cila është kalaja e paraqitur në foto?
  A
  Kalaja e Veletinit
  B
  Kalaja e Artanës
  C
  Kalaja e Pogragjës
  D
  Kalaja e Harilaqit
  8
  Në cilën periudhë u bë sistematizimi i arkeologjisë si shkencë?
  A
  Bronzit
  B
  Iluminizmit
  C
  Gurit
  D
  Hekurit
 • 9
  Kush krijoi një udhëzues sistematik për rrënojat dhe topografinë e Romës antike?
  A
  Flavio Biondo
  B
  Khalid Samatata
  C
  Kishi Chekbro
  D
  Dilip Kumar Chakrabarti
  10
  Në cilin vit u ndërtua objekti i Muzeut të Kosovës?
  A
  1880
  B
  1889
  C
  1930
  D
  1945
Faqja 
1
/
3
Jeni përgjigjur në 
0
 nga  
10 pyetje
Përfundo