Sa janë të nevojshme mbledhjet në punë?

04 Feb, 2020

Sa janë të nevojshme mbledhjet në punë?
	 	 

Mbledhjet në punë janë shumë të nevojshme, madje shpesh herë edhe të domosdoshme. Kjo pasi që u shërbejnë punonjësve dhe stafit në përgjithësi si mundësi për shkëmbim të ideve, caktim të objektivave për të ardhmen si dhe si mundësi e vlerësimit të punës.

Sipas një studimi të bërë nga Shoqata Amerikane për Menaxhment, mbledhjet efektive përmbushin shumë objektiva në të mirë të kompanisë.

Disa punëtorë mund të mendojnë se mbledhjet e punës janë të panevojshme, mirëpo nëse mbledhjet mbahen me rregull dhe janë efektive, atëherë shumë më lehtë mund të përmbushën objektivat ditore, javore apo dhe mujore.

Është shumë e rëndësishme nëse mbledhja është gjithëpërfshirëse, ku merr pjesë i gjithë stafi dhe të gjithë mund ta marrin fjalën. Mbajtja e mbledhjeve, sjellë rezultate të ndryshme, siç janë:

1. Zgjidhen mosmarrëveshjet

Nganjëherë ndodh të ketë edhe mosmarrëveshje ndërmjet kolegëve në punë, gjë që ndikon negativisht në performancën/produktivitetin e stafit. Mosmarrëveshjet mund të zgjidhen vetëm përmes komunikimit dhe mbledhjet transparente në punë ndikojnë pozitivisht në këtë drejtim. Kur mbledhjet menaxhohen mirë dhe secili anëtar i ekipit e ka mundësinë që të shprehet lirshëm, mund të arrihet tek një marrëveshje finale e suksesshme.

2. Merren vendime përfundimtare

Një lider i mirë, e di se punonjësit duhet të përfshihen në procesin e vendim-marrjes. Është vështirë të konstatohet nëse një vendim është i domosdoshëm apo duhet të jetë përfundimtar, në rast se nuk konsultohen të gjithë anëtarët e ekipit, sidomos ata që janë pjesë e projektit përkatës.

3. Theksohet rëndësia e secilit punonjës

Objektivat dhe synimet e kompanisë gjithmonë duhet të diskutohen në mbledhje. Liderët e ekipeve duhet t'ua shpjegojnë anëtarëve të tjerë se si puna e tyre ka kontribuar në përmbushjen e objektivave të caktuara. Kur detyrat dhe objektivat janë të qarta, punonjësit janë më të motivuar për punë sepse tashmë e dinë rëndësinë që ata kanë për kompaninë.

4. Krijohen raporte më të mira ndërmjet stafit

Nëse nuk njiheni mirë me tërë stafin, atëherë mbledhjet janë mundësi shumë e mirë që t’i shkëmbeni idetë dhe përvojat me kolegët tuaj, kësisoj ju do të mund të krijoni raporte sa më të mira, si dhe bashkëpunimi juaj në të ardhmen do të jetë më i lehtë.

5. Ngritet cilësia në punë

Mbledhjet ngrisin kreativitetin dhe cilësinë e ekipit.  Pa marrë parasysh arsyen pse mbahen ato, mbledhjet duhet të jenë koha kur punonjësit shprehën lirshëm, japin ide të ndryshme dhe ndihen mirë që janë pjesë e ekipit. Duke bashkëpunuar, anëtarët e ekipit mund të arrijnë finalizimin e ideve të reja, gjë që është vështirë e arritshme nëse nuk ka bashkëpunim të mirëfilltë dhe nuk përfshihet secili prej tyre.

Fillo Kuizin
Testojeni veten, mësoni më shumë dhe argëtohuni në të njejtën kohë nëpërmjet kuizeve që ofrojmë ne për ju.
 • Kujt i përket kjo logo?
  A
  Burger King
  B
  Breakers
  C
  Beats
  D
  McDonalds
 • Kush e krijoi Microsoftin?
  A
  Grace Hopper
  B
  Steve Jobs
  C
  Bill Gates
  D
  Milton Friedman
 • Çka përfaqëson ky simbol?
  A
  Facebook
  B
  Movie Maker
  C
  Facetime
  D
  iVideo
 • Cili brend përfaqësohet nga kjo logo?
  A
  Adidas
  B
  Nike
  C
  Puma
  D
  Foot Locker
 • Si quhet rrjeti social që ka këtë logo?
  A
  Tweet
  B
  Pinterest
  C
  LinkedIn
  D
  Twitter
 • Cila kompani përfaqësohet nga kjo logo?
  A
  Exfis
  B
  Hib Petrol
  C
  Shell
  D
  IP Petrol
 • Kujt i përket kjo logo?
  A
  Olympic Games
  B
  Color Bars
  C
  Colorful Magic
  D
  Magician Work
 • Logoja e cilës kompani është kjo?
  A
  Ebay
  B
  Amazon
  C
  AliExpress
  D
  Wish
 • Kujt i përket kjo logo?
  A
  Coffe Shop
  B
  Starbucks
  C
  Starcoffee
  D
  Coffeehouse
 • Kujt i përket kjo logo?
  A
  Sprite
  B
  Pepsi
  C
  Coca Cola
  D
  Fanta
1
/
10
ARTIKUJ TË NGJASHËM
8 aplikacione ideale për menaxherët e rrjeteve sociale
Përderisa punojmë në ekipe dhe krijojmë kampanja të reja nëpër rrjetet sociale, poashtu mundohemi që ta kryejmë punën tonë në mënyrë sa më efikase. Përdorimi i aplikacioneve moderne është i domosdoshëm nëse dëshirojmë që puna jonë të ketë paraqitje sa më të mirë. Këtu është lista e aplikacioneve që mund t’i përdorni nëse punoni në menaxhimin e rrjeteve sociale që përveç se lehtësojnë punën tuaj, janë poashtu mjaft të lehta për tu përdorur. 1. Buffer Me karakteristika të fuqishme planifikimi tërheqëse dhe moderne në pothuajse të gjitha platformat e rrjeteve sociale Buffer është njëri nga aplikacionet më të dobishme për organizimin e kalendarit tuaj të rrjeteve sociale. Ju mund të keni qasje në Buffer gjithashtu edhe përmes telefonit tuaj dhe t’i organizoni postimet tuaja nëpër platforma. Buffer gjithashtu siguron analitikë duke përdorur analitikat e saj mbi veprimtarinë e arritur nga miliona postime, siç janë ditët dhe periudhat kur është ideale për të postuar. 2. BuzzSumo BuzzSumo është një aplikacion inovativ i rrjeteve sociale që ju ndihmon të kuptoni për materialet që janë më atraktive nëpër platforma të ndryshme. Për menaxherët e rrjeteve sociale ky aplikacion gjithashtu ju lejon të shihni se në cilat fusha ka interesim në tema të caktuara, duke ju lejuar të përsosni strategjinë tuaj bazuar në informatat që merrni rreth trendeve të fundit. 3. Analytics Ky aplikacion luan një rol të rëndësishëm në vendimmarrje në botën e rrjeteve sociale. Analytics ju ndihmon të kuptoni sjelljen e audiencës tuaj, performancën e postimeve tuaja, demografinë dhe krahasimin e të dhënave me periudhën e mëparshme. E gjithë kjo mund të bëhet manualisht përmes faqeve të analytics në Twitter, Instagram, Facebook, Pinterest dhe Linkedin ose mund të automatizohet për të parë raporte domethënëse të konsoliduara. 4. Unsplash Nëse keni vështirësi të gjeni foto me rezolucion të shkëlqyer për t'ja bashkangjitur materialeve tuaja, Unsplash është një platformë me fotografi në internet që është krijuar nga mbi 100,000 fotograf profesionist nga e gjithë bota. Më saktësisht, ky Unsplash ju mundëson të shkarkoni, modifikoni, shpërndani dhe përdorni fotografi nga platforma e saj falas. Ky aplikacion përmban më shumë se 690,000 imazhe që mund t'i përdorni për qëllime të ndryshme tregtare apo për reklamim. 5. Canva Nëse jeni një ekip i vogël dhe ju pëlqen të kontrolloni veprat artistike që dalin në rrjetet tuaja sociale, Canva është zgjidhja për të gjitha nevojat tuaja të dizajnit grafik. Ky aplikacion është aq i thjeshtë sa që me vetëm disa klikime ju jeni në gjendje ta shfaqni kreativitetin tuaj. Canva ofron modele në rezolucione të sakta siç kërkohen nga rrjetet specifike sociale. 6. Easil Edhe pse Easil është pothuajse i ngjashëm me Canva. Ky aplikacion ka dizajne të mahnitshme për storje në Instagram që ju mundëson krijimin e dizajneve mjaft atraktive. Easil ofron mundësi të sofistikuara që janë të lehta për qasje. 7. CloudApp CloudApp është një regjistrues ekrani i lehtë për t’u përdorur që ju ndihmon të krijoni regjistrimin e videos HD, të përdorni kamerën në internet në regjistrimet e ekranit tuaj, të ruani fotografi të ekranit, si dhe të krijoni GIF-s kreative që t’ja bashkoni publikimeve tuaja. 8. Clocker Për një biznes, është e rëndësishme që postimet tuaja të dalin kur audienca juaj është më së shumti aktive. Clocker është një aplikacion për MacOS që ju lejon të monitoroni zona të shumta kohore. Zgjidhni kohën tuaj lokale, shkruani zonat kohore që dëshironi të gjurmoni dhe përdorni Future Slider për të kontrolluar dhe aranzhuar kohën tuaj lokale me kohën që dëshironi të postoni për rajone të veçanta./AkademiPune
Lexo më shumë
Ambienti i punës: Masat që duhet ndërmarrë për të zvogëluar rrezikun nga COVID-19
Punonjësit kalojnë më shumë kohë në ambientet e punës sesa në shtëpitë e tyre. Kësisoj, hapësira ku punohet duhet të mbahet shumë e pastër. Sipërfaqe të caktuara, tërheqin edhe baktere apo viruse, e sidomos nëpër ambiente si zyret, ku ka disa vende ku mund të këtë grumbull bakteresh. Kohëve të fundit, një virus i njohur si Coronavirus , COVID -19 është përhapur me shpejtësi të madhe në mbarë botën. Tashmë është bërë e ditur që ky virus transmetohet mes njerëzve, mirëpo edhe prekja e sipërfaqeve të infektuara mund ta bartë gjithashtu virusin. Me shqetësimin për përhapjen e virusit Covid-19, punonjësit në zyre dhe ambiente tjera të punës dëshirojnë të jenë të sigurtë në vendin e punës. Duke pasur parasysh kohën e kaluar në punë dhe rrezikun nga ky virus, Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve dhe Administrata e Sigurisë dhe Shëndetit në Punë (OSHA) kanë dhënë edhe disa këshilla rreth mjedisit të punës në këtë kohë të këtij virusi. Ndër këto këshilla janë dezinfektimi i hapësirave ku punohet si dhe tryezave, tastierave apo çdo objekti tjetër ose sipërfaqe nga të cilat mund të merret virusi. AkademiPune, ju sjellë disa nga këshillat. Lani duart më shpesh, sidomos kur prekni dorëzat e dyerve nëpër zyre Bëhuni gati për t’i larë sa më shpesh duart, më shpesh edhe se zakonisht. Mos harroni t’i lani duart pasi të hani ushqim, kur prekni dorëzat e dyerve në zyre, kur fryni hundët apo kur bëni veprime të tjera të ngjashme. Kujdesuni gjithashtu që t’i lani duart në mënyrë të duhur. Mbani gjithnjë pranë vetes një xhel dezinfektues Në rastet kur nuk mund të shkoni tek lavamani sepse mund të keni punë me urgjencë, dezinfektuesit e duarve janë një zëvendësues i shkëlqyeshëm. Mirëpo, gjithmonë është më mirë që duart t’i lani me sapun dhe ujë edhe pas dezinfektimit me xhel. Shmangni kontaktet fizike të panevojshme E nënvizuam më lart se koronavirusi transmetohet kryesisht përmes njerëzve, e shumica e punëve kanë të bëjnë direkt me njerëzit. Prandaj, shmangia e kontakteve fizike është e nevojshme në këtë periudhë. Rekomandohet refuzimi i shtrëngimeve të duarve. Në vend të kësaj, mund të praktikohen përshëndetje tjera, qoftë edhe vetëm buzëqeshje miqësore. Pastroni me dezinfektues ekranet, tastierat, miun dhe telefonat Jo më pak rëndësi ka edhe dezinfektimi i telefonit, tastierave, miut. Sigurohuni që të përdorni lecka pak të lagura për t’i pastruar dhe dezinfektuar edhe këto sipërfaqe. Çfarë masa duhet të ndërmarrin punëdhënësit? Në përputhje me këto rrethana, punëdhënësit duhet të ndërmarrin disa hapa të mënjëhershëm në mënyrë që mjedisin e punës dhe punonjësit t’i mbajnë të sigurtë. Disa kompani veç kanë filluar dezinfektimin e tavolinave, kompjuterëve, telefonave, çelësave, makinave - ndërsa të tjerët kanë vendosur të punojnë nga shtëpia, sidomos në rast të simptomave tashmë të njohura të këtij virusi, si kolla apo tështitjet. Duhet pasur një qasje të duhur, jo vetëm në këtë kohë kur ka një shpërhapje të madhe globale të virusit, por gjithnjë, e sidomos në periudhat kur kërcënohet shëndeti i punonjësit. Punëdhënësit duhet të komunikojnë hapur me punonjësit e tyre, në mënyrë që ata të kenë informacionet e nevojshme që të ndihmojnë veten dhe kolegët përreth. Ata duhet të ndërmarrin disa masa të para që lidhen me: Higjienën e mirë Punën në distancë Dezinfektimin e zyreve Ndalimin e udhëtimeve Çështjet e higjienës në vendin e punës janë gjithmonë të rëndësishme dhe mund të ndihmojnë në zvogëlimin e rrezikut për transmetim të çdo lloj virusi. OSHA kërkon që punëdhënësit të sigurojnë një mjedis pune "të lirë nga rreziqet e njohura që po shkaktojnë ose ka mundësi të shkaktojnë vdekje ose dëme serioze fizike".  Përpos masave të lartcekura për një ambient të pastër të punës, në periudha të tilla, kompanitë duhet të praktikojnë sa më shumë edhe punën nga shtëpia. /AkademiPune.
Lexo më shumë
ÇKA E BËN TË MIRË NJË AMBIENT TË PUNËS?
“Punëtorët e lumtur janë ambasadorët më të mirë”  - James Sinegal Sipas një analize të HuffPost Australia, një person mesatarisht shpenzon 13 vjet e dy muaj nëpunë.  Meqënëse ambienti i punës është vendi në të cilin qendrojmë shumicën e kohës, paraqet edhe nevojën për të pasur kushte të mjaftueshme që punët të përfundojnë në mënyrën më të mirë të mundshme. Mirëpo, një ambient i mirë nuk nënkupton vetëm një enterier të mirë por edhe harmoni brenda kompanisë.  Prandaj, pasi që pjesën më të madhe të ditës, shumica e njerëzve e kalojnë në vendet e tyre të punës, krijimi i një ambienti të përshtatshëm duhet të paraqitet si synim primar i secilit që nga momenti kur angazhohet në një punë të caktuar. Punëdhënësit kanë për obligim që për të gjithë punëtorët të krijojnë një ambient kompakt me punën që duhet të kryhet, pasi që është i njohur edhe fakti se një ambient i mirë i punës ndikon shumë edhe në produktivitetin e secilit prej tyre por edhe të kompanisë në përgjithësi. Nëse punëtoret nuk vijnë të vullnetshëm dhe të motivuar në punë, probabiliteti që një kompani duhet të punojë rreth ambientit të punës është shumë i lartë, ngase kjo mund të jetë arsyeja kyçe. Menaxherja e burimeve njerëzore në Kreditimin Rural të Kosovës (KRK), Burbuqe Grajçevci, thotë se një ambient i mirë i punës ndikon shumë në përmirësimin e punës në ekip, rritë efiçiencen dhe rezultatet, rritë nivelin e kënaqësisë në punë dhe në përgjithësi performancën e të punësuarve, e gjithashtu zvogëlon edhe stresin në punë.  Ajo shton se mbështetja e stafit në zhvillim profesional është poashtu e një rëndësie të veçantë. “Shumë me rëndësi për një ambient pozitiv është mbështetja e stafit në zhvillim profesional, përmes  trajnimeve por edhe duke bartur dijen nga njëri tek tjetri, kjo është veçanarisht e rëndësishme për punëtorët e ri, që njerëzit që janë me më përvojë në një kompani, ta zëmë në KRK, ta bartin dijen tek punëtorët e ri sepse kështu zhvillohen edhe ata po edhe ne rritemi profesionalisht”, ka thënë ajo. Ambienti ideal i punës gërshetohet nga shumë komponentë Një ambient ideal i punës, krijohet edhe duke gërshetuar shumë komponentë siç janë vlerat e organizatës me të cilat duhet të mishërohet çdo individ, komunikimi, bashkëpunimi por edhe krijimi i mundësive të barabarta për të gjithë. “Një ambient ideal i punës duhet të ketë këto komponenta: vlerat e organizatës të përcaktuara qartë, përshkrimin e qartë të punës se ku ka për të arritur një individ, çka ka për të bërë gjatë gjithë vitit, poashtu luan shumë rol komunikimi dhe bashkëpunimi i mirë si dhe gjithëpërfshirja e punonjësve. Punëtorët duhet të respektohen dhe të kenë mbështetjen e nevojshme, pra t’u ofrohen mundësi te barabarta dhe kompensimi të jetë i drejtë”, ka thënë ajo. Çka ndihmon në një organizim më të mirë të punës, e rrjedhimisht edhe në krijimin e një ambienti më pozitiv në një vend pune, është edhe transparenca. Grajçevci thotë se nëse kompanitë duan të kenë një ambient të mirë, duhet inkurajuar transparencën. “ Është mirë që në vendin e punës të inkurajohet transparenca. Kjo sidomos duhet të bëhët nga personat udhëheqës të një organizate apo kompanie, të inkurajojnë bashkëpunimin mes njerëzve dhe të ketë komunikim më të qartë kur duan të bartin informatë ose të marrin një informatë mbrapa, që njerëzit të mos kenë paqartësi në vendin e punës. Që të mos të krijohet paqartësi rreth një procesi të punës apo procedure duhet të përdorën të gjitha kanalet e komunikimit që i posedon kompania në mënyrë që të gjithë të jenë të informuar drejtë dhe të kuptojnë apo interpretojnë njësoj të njejtin proces, procedurë apo çkado që është një çështje me të cilën është marrë insititucioni” theksoi ajo. Arritjet e punëtorit duhet të vlerësohen vazhdimisht Mentorimi dhe trajnimet, sipas Grajçevcit janë poashtu shumë të nevojshme që punëtorët të tregojnë sa më shumë rezultate. Ndër tjera, ajo shton se arritjet e punëtorit duhet medoemos të vlerësohen. Pra në rast se një punëtor i ka arritur objektivat, vazhdimisht jep ide, është proaktiv apo ka iniciativë, duhet të vlerësohet dhe jo vetëm nga kompania por edhe nga secili mbikqyrës I drejtpërdrejt, duhet të falenderoj dhe respektojë punëtorin në punën e përditshme. Për ta arritur krejt këtë, Grajçevci nënvizoi se duhet pasur më shumë njerëz optimistë, pozitivë dhe të cilët problemet i shohin si sfida dhe si mundësi të reja. Sipas saj, për të mbizotëruar një klimë e mirë e punës në një kompani, shumë të mirëseardhura duhet të jenë edhe aktivitetet e përbashkëta të cilat forcojnë raportin mes kolegëve apo stafit në përgjithësi, iniciativa të  ndryshme, të cilat ndihmojnë që stafi të socializohet. Duke pasur parasysh këtë, ajo tha se edhe KRK-ja praktikon mbështet iniciativat e përbashkëta për rekreacion dhe socializim të stafit. KRK SH.P.K. është institucion mikro financiar që operon në Kosovë nga viti 2003 me mision ofrimin e shërbimeve financiare për klientët me të ardhura të ulëta, me fokus të veçantë bizneset e vogla bujqësore dhe aktivitetet tjera në zonat rurale dhe urbane. Aktualisht KRK-ja ka mbi 230 të punësuar të rregullt dhe u ka ofruar shërbime më shumë se 100, 000 klientëve nëpër 26 degët që i ka në tërë Kosovën.
Lexo më shumë
Hapat që duhet t'i ndërmerrni për ngritje në karrierë
Çfarë po ju ndalon nga ndërmarrja e hapave për të pasur sukses në karrierë?Kur është fjala te marrja e rreziqeve, a veproni pa menduar mirë, apo analizoni situatën dhe pastaj veproni? Për ngritje në karrierë, shmangia e rreziqeve në tërësi mund të jetë më e rrezikshme sesa përballja dhe tejkalimi i tyre. Përballja dhe tejkalimi i rreziqeve dhe sfidave gjatë karrierës ju ndihmon në ngritjen e vetëbesimit tuaj si dhe ndërtimin e një mentaliteti prej fituesi. Eshtë e lehtë të qëndroni në zonën tuaj të rehatisë dhe të shmangni rreziqet, mirëpo kësisoj ju nuk mund të përparoni në karrierë nëse ngurroni të provoni gjëra të reja. Në këtë artikull do të ndajmë me ju disa mënyra se si mund të menaxhoni më mirë rrezikun në të ardhmen, si dhe hapat që preferohet t’i ndërmerrni gjatë rrugëtimit në karrierën tuaj. Tejkaloni ndjenjën e frikës Ju mund edhe të keni dilema dhe frikë kur ndodheni para një vendimi të rëndësishëm në karrierën tuaj profesionale. Poashtu, mund edhe të jeni skeptik dhe pyesni veten nëse vendimi që po merrni nuk shkon si planifikoni. Mirëpo, duhet ta tejkaloni situatën duke marrë frymë thellë dhe duke menduar se si do të ndjeheni nëse hapi që do ndërmerrni shpaguhet. Filloni me hapa të vegjël Fillimisht, tentoni të ndërmerrni një rrezik të vogël çdo ditë, për të shtyrë veten jashtë zonës tuaj të rehatisë. Sa më shpesh të rrezikoni, aq më të rehatshëm do të bëheni. Kësisoj, ju gradualisht fitoni vetëbesimin që të ndërmerrni hapin e radhës që e konsideroni si moment kyç në formësimin tuaj profesional. Jepni prioritet qëllimeve tuaja Pavarësisht se cili është objektivi juaj, ju do të duhet të ndërtoni me vetëdije hapësirën në orarin tuaj për ta bërë atë të arritshëm. Nëse doni t'i jepni prioritet qëllimeve tuaja është mirë të shkurtoni përkohësisht një aktivitet, si shikimi i televizionit apo serialit tuaj të preferuar, ose mund të lini mënjanë një orë në ditë në mëngjes, gjatë natës, ose në pushimin tuaj të drekës për të punuar në qëllimin tuaj. Merrni parasysh përparësitë dhe mangësitë Nëse nuk jeni të sigurt para se të merrni ndonjë hap në karrierën tuaj, shkruani të gjitha në një copë letër. Shkrimi i përparësive dhe mangësive do t'ju ndihmojë të shihni rreziqet dhe shpërblimet e përgjithshme që mund t’ju presin. Nëse rezultatet nuk përputhen me pritshmëritë tuaja, është mirë ta keni një plan rezervë./AkademiPune
Lexo më shumë
KosovaJob është rrjeti më i madh i punësimit në Kosovë, i çertifikuar nga Bureao Veritas me ISO 9001: 2015 për Menaxhimin e Cilësisë.