Pse nuk duhet t’i punësoni miqtë në kompani?

2 Maj '23

Pse nuk duhet t’i punësoni miqtë në kompani?
	 	 

Thonë se nuk duhet ta përzieni biznesin me kënaqësinë. Të punësuarit e një miku për një pozitë apo shërbim profesional është vendimi më i keq që mund ta merrni. E gjithë kjo në fillim mund të nis si një favor i dyanshëm por më vonë mund të kthehet në një makth total. Andaj për të shpëtuar nga kjo situatë është më së miri të mos angazhoni një mik në punë, pasi që kjo mund të ndikojë që ta mbani një miqësi të pastër.  AkademiPune ju përcjell disa arsye që duhet t’i konsideroni para se të mendoni për ta punësuar një mik/mike për punë.

  1. Ju dhe shoku juaj mund të shihni sy më sy në miqësi, por jo në biznes

Ju keni një ide apo në një mënyrë se mendoni se duhet të bëhen gjërat, por shoku juaj ka një ide tjetër. Si të arrini në një marrëveshje? Ndonjëherë kjo nuk arrihet dhe e gjithë situata rezulton në një përcarje në miqësi para se të fillojë projekti. Flisni gjatë për projektin tuaj dhe krijoni pritshmëri që nga fillimi për të shmangur këtë pengesë fillestare nëse vërtet dëshironi të punësoni një mik.

  1. Besnikëria dhe etika e punës janë dy gjëra të ndryshme

Ju punësuat mikun tuaj sepse ai ose ajo është një mik i mirë dhe është gjithmonë aty kur keni nevojë për ta. Por ndërkohë që besnikëria e tyre është në pikën e duhur, etika e tyre e punës mund të mungojë. Në gjysmë të projektit, atyre mund t'u mungojnë afatet sepse mendojnë se mund t'i shpëtojnë qortimeve dhe pasojave sepse thjesht kanë një raport ndryshe me juve.

Sapo të bëhet kjo më e dukshme, ju do të filloni të ndiheni të penduar që keni hyrë në një marrëveshje profesionale. Si t'i thoni mikut tuaj se nuk po i përmbushin pritjet tuaja? Është e vështirë, dhe gjithashtu mund të krijojë pakënaqësi e cila mund të ju përcjellë gjatë gjithë projektit por edhe në raportin tuaj shoqëror.

  1. Negocimi mund të shkaktojë pakënaqësi

Nëse jeni duke punësuar një mik, mund të prisni një zbritje "miqtë dhe familja". Por hyrja në projekt me atë mentalitet ka të ngjarë të ofendojë shërbimin dhe kapacitetin e mikut tuaj. Nëse nuk jeni të përgatitur të paguani tarifën standarde të mikut tuaj për shërbimet, punësoni dikë tjetër, mundësisht profesionistin, shërbimet e të cilit janë në intervalin tuaj të çmimeve.

  1. Një mik do të mund të preket më shumë nga kritikat tuaja

Është e vështirë të pranosh kritika nga dikush, veçanërisht nga një mik. Po kështu, ju mund ta gjeni veten duke qenë më kritik ndaj mikut tuaj sesa ndaj një ofruesi shërbimi me të cilin nuk keni marrëdhënie, sepse ndiheni më rehat të jeni të sinqertë me mikun tuaj. Ndershmëria është në rregull - ju meritoni të merrni atë që paguani - por me çfarë kostoje? Jo me çmimin e një miqësie.

  1. “I preferuari i shefit” do të mërzitë punonjësit e tjerë

Edhe nëse jeni në rregull me trajtimin e veçantë të mikut tuaj, ky favorizim nuk do t'u përshtatet punonjësve ose kontraktorëve të tjerë. Pse shoku juaj ka rregulla dhe pritshmëri të ndryshme? Sigurisht, ju e keni njohur njëri-tjetrin më gjatë dhe ndoshta familjet tuaja kalojnë kohë me njëri-tjetrin jashtë punës, por jo duhet shmangeni dhe të mos merrni me këtë aspekt derisa të gjithë të tjerët po punojnë po aq fort ose më shumë se shoku juaj. Mos krijoni situata pakënaqësie pa nevojë!

  1. Kur përfshihen çështjet e parave, njerëzit shfaqin fytyrën e tyre të vërtetë

Ka një arsye pse njerëzit thonë se dashuria për para është burimi i të gjitha të këqijave: Kjo i bën njerëzit, përfshirë miqtë, të veprojnë në mënyra që nuk do ta prisnit. Andaj t’i mbani ata larg biznesit dhe punës që ju bëni është mënyra më e mirë.

  1. Kur e largoni një shok nga puna, ju e shkatërroni marrëdhënien tuaj

Nëse projekti juaj nuk po realizohet dhe gjithçka po dështon për shkak se shoku juaj nuk i përmbushi pritshmëritë tuaja, do t'ju duhet t'i largoni ata nga projekti ose t’i pushoni nga puna, por si t'ia bëni këtë një miku? Është e vështirë ta bëni. Ke punësuar një mik, por do të duhet të pushosh nga puna ish-mikun. Ndoshta do të lëndohen ndjenjat dhe kjo do të bëjë që të shkëmben biseda aspak të mira. Asnjë nga këto nuk është shenjë e mirë për miqësinë, të paktën jo në nivelin që ishte përpara fillimit të marrëdhënies profesionale./ AkademiPune

KosovaJob is the largest local network certified by Bureao Veritas with ISO 9001:2015 for Quality Management
Copyright © 2024 - KosovaJob LLC