Gjërat që mësuesit nuk duhet t’i bëjnë dhe thonë

7 Mars '23

Gjërat që mësuesit nuk duhet t’i bëjnë dhe thonë
	 	 

Mësuesit nuk janë të përsosur. Ne bëjmë gabime dhe herë pas here ushtrojmë gjithmonë i hedhim gjykimet negative të mësuesit, duke harruar që edhe mësuesit janë njerëz dhe mund të bëjnë gabime. Ka raste kur thjesht ndihen të mbingarkuar dhe ka raste kur humbasin fokusin. Këto gjëra janë të natyrës njerëzore. Të gjithë gabojnë herë pas here.

Derrick Meador, eksperte edukimit thotë mbi të gjitha gabimet ka disa gjëra që mësuesit nuk duhet t'i thonë apo t’i bëjnë. Këto gjëra janë të dëmshme për misionin e mësuesit dhe ulin autoritetin e mësuesit duke krijuar edhe barriera që nuk duhet të ekzistojnë.

“Si mësues, fjalët dhe veprimet tona janë të fuqishme. Ne kemi fuqinë për t'u transformuar, por gjithashtu kemi fuqinë për të copëtuar. Fjalët tona duhet të zgjidhen gjithmonë me kujdes. Veprimet tona duhet të jenë profesionale në çdo kohë. Mësuesit kanë një përgjegjësi të jashtëzakonshme që duhet kushtuar rëndësia. Ajo thekson 5 gjërat që mësuesit nuk duhet t'i thonë kurrë

Fjalët mund të lëndojnë dhe komentet e mprehta nga mësuesit mund të kenë një ndikim negativ gjatë gjithë jetës te nxënësit, siç e bëjnë të qartë këto fraza për të shmangur.

"Nuk më intereson nëse studentët/nxënësit e mi më pëlqejnë."

Si mësues, duhet t’i kushton kujdes faktit nëse ju pëlqejnë apo jo nxënësit.  Mësimdhënia ka të bëj ndonjëherë më shumë me ndërtimin e raporteve se sa me  vetë mësimdhënien. Nëse studentët tuaj nuk ju pëlqejnë ose nuk ju besojnë, nuk do të jeni në gjendje të maksimizoni kohën që keni me ta. Mësimdhënia ka të bëjë me dhënien dhe marrjen. Dështimi për të kuptuar do të çojë në dështim si mësues. Kur nxënësit e pëlqejnë vërtet një mësues, puna e mësuesit në tërësi bëhet shumë më e thjeshtë dhe ata janë në gjendje të arrijnë më shumë dhe ta dëgjojnë me vëmendje. Krijimi i një raporti të mirë me studentët tuaj përfundimisht çon në sukses më të madh.

"Ju kurrë nuk do të jeni në gjendje ta bëni këtë”

Mësuesit duhet të inkurajojnë gjithmonë nxënësit, jo t'i dekurajojnë ata. Asnjë mësues nuk duhet t’i shëmb ëndrrat e asnjë nxënësi. Si edukatorë, ne nuk duhet të jeni në pozitën ku mund të parashikoni të ardhmen, por duhet t’i hapni  dyert për të ardhmen e nxënsve. Kur u themi studentëve tanë se nuk mund të bëjnë diçka, ne vendosim një prag kufizues për atë që ata mund ta bëjnë ata. Mësuesit janë ndikuesit më të mëdhenj. Atyre duhet treguar një rrugë drejt arritjes së suksesit, në vend që t'u thuhet se nuk do të arrijnë kurrë atje, edhe kur shanset janë kundër tyre.

"Ti je thjesht dembel”

Kur nxënësve u thuhet vazhdimisht se janë dembelë, kjo rrënjos në ta dhe shumë shpejt bëhet pjesë e atyre që janë dembelë. Shumë nxënës etiketohen gabimisht si "dembelë" kur shpesh ekziston një arsye më e thellë që ata nuk po bëjnë shumë përpjekje. Në vend të kësaj, mësuesit duhet të njohin studentin dhe të përcaktojnë shkakun rrënjësor të çështjes. Pasi të identifikohet kjo, mësuesit mund të ndihmojnë një nxënës duke i ofruar mjetet për të kapërcyer problemin.

"Kjo është një pyetje budallaqe!"

Mësuesit duhet të jenë gjithmonë të gatshëm t'u përgjigjen pyetjeve të një nxënësi në lidhje me një mësim ose përmbajtje që po mësojnë në klasë. Nxënësit duhet të ndihen gjithmonë rehat dhe të inkurajuar të bëjnë pyetje. Kur një mësues refuzon t'i përgjigjet pyetjes së një nxënësi, ata po e dekurajojnë të gjithë klasën që të refuzojë pyetjet. Pyetjet janë të rëndësishme sepse ato mund të zgjerojnë mësimin dhe t'u ofrojnë mësuesve reagime të drejtpërdrejta duke i lejuar të kuptojnë nëse nxënësit po e kuptojnë përmbajtjen.

"Unë tashmë e kam kaluar këtë. Duhet të kishit dëgjuar.”

Nuk ka dy nxënës të njëjtë. Ata të gjithë i përpunojnë gjërat ndryshe. Detyra e  mësuesve është të sigurohen që çdo studentë të kuptojë përmbajtjen. Disa studentë mund të kërkojnë më shumë shpjegime ose udhëzime se të tjerët. Konceptet e reja mund të jenë veçanërisht të vështira për t'u kuptuar nga studentët dhe mund të kenë nevojë të rimesohen ose rishikohen për disa ditë. Ekziston një shans i mirë që shumë studentë të kenë nevojë për shpjegime të mëtejshme edhe nëse vetëm njëri flet.

Mos flisni për një mësues tjetër

Të gjithë mësuesit brenda një ndërtese të mësimit i organizojnë klasat ndryshe nga njëri-tjetri. Mësimdhënia ndryshe nuk përkthehet domosdoshmërisht për ta bërë atë më mirë. Edhe pse mund të mos pajtoheni me qasjen e një mësuesi tjetër, megjithatë duhet t'i respektoni gjithmonë. Kurrë mos e diskutoni këtë me nxënësit ose me ndonjë prind. Në vend të kësaj, nxënësit duhet inkurajuar që edhe ata të jenë të afërt me atë mësues. / AkademiPune

 

KosovaJob is the largest local network certified by Bureao Veritas with ISO 9001:2015 for Quality Management
Copyright © 2023 - KosovaJob LLC