Si ta shijoni më shumë punën që jeni duke e bërë?

28 Shkurt '23

Si ta shijoni më shumë punën që jeni duke e bërë?
	 	 

Mund të jetë tepër stresuese të jesh i pakënaqur në punë. Shumë njerëz janë duke luftuar me veten për të shijuar punën më shumë. Shpesh kjo lidhet dhe me monotoninë që shkaktohet në punë. Megjithatë, ka disa gjëra që mund të bëni për t'u kënaqur. Mundohuni të mendoni më pozitivisht, ndryshoni zakonet tuaja të punës dhe zhvilloni një ekuilibër cilësor punë/jetë. AkademiPune ju përcjell disa këshilla:

  1. Ndryshoni mendësinë tuaj

Ndryshoni monologun tuaj të brendshëm. Ndryshoni mënyrën se si mendoni për veten dhe punën tuaj? Mendimet negative ndoshta janë ato që nuk po ju lejojnë të kënaqeni. Punoni për të qenë të vetëdijshëm për atë që po mendoni dhe për të zëvendësuar mendimet negative me ato pozitive.

Duhet të ndaleni momentin kur filloni të mendoni gjëra të tilla si: "Kjo punë është e tmerrshme dhe unë kurrë nuk do të kem një punë më të mirë". Në vend të kësaj, përpiquni të përqendroheni në aspektet pozitive të punës suaj. Për shembull, në vend të kësaj mendoni diçka si: "Kjo punë më streson sepse është e ndërlikuar, por po mësoj shumë. Kjo do të jetë e dobishme për karrierën time".

  1. Mos u shoqëroni me njerëz negativ

Mos dilni me njerëz që ju mbushin vetëm negativitet. Në çdo vend pune ka njerëz që vazhdimisht ankohen. Nuk është e nevojshëm të shoqëroheni me njerëz që ankohen shpesh pasi njerëz të tillë vetëm do t'ju tërheqin poshtë. Rrethojeni veten me njerëz pozitivë në zyrën tuaj për të mos u rënduar nga negativeti. Për shembull, hani drekën vetëm ose bëni një shëtitje (nëse e lejon moti) në vend që të hani në dhomën e pushimit me kolegë që ju mbushin negativitet.

Mos u përfshini në thashetheme në zyrë, pasi mund të përkeqësojnë edhe më shumë një situatë të keqe. Kjo jo vetëm që kontribuon në ndjenjat e negativitetit, por mund t'ju sjellë në telashe me shefin ose eprorët.

  1. Krijoni një imazh pozitiv mendor

Keni një vend në mendjen tuaj ku mund të bëni një pushim mendor kur ndiheni të stresuar. Mbyllni sytë dhe imagjinoni një skenar relaksues. Përpiquni të përdorni të gjitha shqisat tuaja për të imagjinuar se si ndihet, nuhatni dhe shijoni në vendin ku ju ndiheni më të relaksuar.

Për shembull, thoni që ju pëlqen kampingu. Nëse jeni të stresuar, mbyllni sytë dhe imagjinoni veten që jeni  në një tendë në pyll. Mendoni se si ndihen në natyrë, si tingëllon gjithçka, dhe si do të nuhatni. Kjo duhet t'ju qetësojë. Ju gjithashtu mund të përdorni aromaterapinë për t'u çlodhur. Zgjidhni vajra esencialë në aromat qetësuese, si livando ose kamomil, dhe hidhni një pikë në secilën nga pikat tuaja të pulsit. Po ashtu çajrat bimor që nxisin relaksimin do të ju ndihmojnë.

  1. Kini parasysh përfitimet e punës

 Të gjithë punojnë për një arsye. Edhe nëse puna juaj nuk është diçka që do të ndryshojë botën, ju duhet të punoni për të përballuar nevojat bazë si ushqimi dhe strehimi. Nëse e gjeni veten të stresuar nga puna, mendoni diçka si: "Kjo punë mund të jetë stresuese, por unë jam me fat që marr një rrogë".  Mund të ndihmojë të mendoni për blerjen e shpërblimeve të vogla sa herë që paguheni. Për shembull, porositni diçka të mirë për vete ditën kur paguheni. Në këtë mënyrë, ju do të mbani parasysh vazhdimisht përfitimet e punës suaj.

Sa herë që bëni një blerje të nevojshme, mbani mend se si pagesa juaj kontribuoi në këtë. Mendoni me vete: "Jam me fat që jam në gjendje të punoj që të mund t'i blej këto gjëra ushqimore".

Merrni parasysh kontributet pozitive që jepni

 Mendoni për gjërat e mira që bëni në punën tuaj, qoftë edhe për gjërat e vogla. Nëse jeni duke punuar në një punë të mërzitshme për futjen e të dhënave në një organizatë jofitimprurëse, mendoni se si përfiton kompania nga futja e këtyre të dhënave. Ju duhet të jeni krenarë për punën tuaj.

Edhe nëse nuk jeni të apasionuar pas punës suaj, ndoshta do të sillni diçka të mirë në zyrë. Nëse jeni të sjellshëm me kolegët tuaj, me siguri kontribuoni në një atmosferë pozitive pune. Edhe punët e nivelit të ulët janë të rëndësishme. T'i dorëzosh dikujt një “Latte” në një kafene mund t'i bëni ditën më të mirë, edhe nëse nuk e mendon shumë detyrën. Nëse ndiheni të mërzitur dhe e keni tejkaluar punën tuaj, mendoni për ndryshimet që mund të bëni për të ndihmuar në zbutjen e monotonisë që ndjeni./ AkademiPune

KosovaJob is the largest local network certified by Bureao Veritas with ISO 9001:2015 for Quality Management
Copyright © 2023 - KosovaJob LLC