Si të jeni më të lumtur në punë?

17 Jan, 2020

Si të jeni më të lumtur në punë?
	 	 

Shumica e punëdhënësve përdorin metoda të ndryshme për t’i motivuar punëtorët dhe për t’i bërë të lumtur në ambientin e punës. Kur punëtorët janë të lumtur, ata janë edhe më produktivë dhe kompania në përgjithësi është më e suksesshme. 

Mirëpo, pavarësisht nëse punëdhënësit mundohen të ofrojnë ose jo ambient të lumtur të punës, janë disa gjëra me të cilat mund të kontribuojnë edhe punëtorët individualisht në lumturinë në punë. Pavarësisht rrethanave, sipas balancecareers, ju mund të përdorni një mori strategjish që të mund të jeni më të lumtur në punë.

1. Gjeni karrierën të cilën e dëshironi

Për shumë njerëz, një karrierë e mirë është një punë ku aftësitë e tyre vihen në pah. Në disa raste, një punë të cilën e bëni me qejf nënkupton të jeni pasionantë për punën në mënyrë që të mbusheni profesionalisht.

2. Gjeni një punë që iu lë kohë edhe për gjëra jashtë punës

Një punë e mirë ua lehtëson jetesën edhe jashtë zyreve. Mendojeni në rast se keni dëshirë të kaloni fundjavë me të dashurit tuaj, të dilni mbrëmjeve me shoqëri, të keni ditë pushimi në mënyrë që të keni kohë për hobitë tuaja. Një orar stabil iu bën ta duani punën edhe më shumë.

3. Bëhuni përgjegjës për zhvillimin tuaj profesional dhe personal

Që të jeni të lumtur në aspekt profesional, e mira do të ishte nëse investoni në rritjen tuaj profesionale dhe personale. Mundohuni ta zhvilloni një plan dhe pastaj ta implementoni atë, pra t’i nënvizoni disa qëllime që keni dhe t’i ndiqni ato. Kërkoni detyra qe mund t’iu ndihmojnë në arritjen e qëllimeve tuaja ne karrierë, pra diçka që iu mundëson të mësoni aftësi specifike.

Krijoni lidhje që janë të vlefshme edhe nëse punëdhënësi juaj aktual nuk ua jep ato mundësi. Kur jeni të kënaqur në karrierë dhe ndjeheni se jeni duke u përmirësuar apo rritur, gjasat që të jeni të lumtur në pozitën e punës janë shumë të mëdha

4. Kërkoni të përfshiheni në ngjarjet në punë

Ndjenja që nuk jeni i përfshirë në çështjet në punë apo nëse e dini që nuk i keni informacionet kryesore të cilat punonjësit e tjerë i kanë, mund t’ua krijojë bindjen se jeni të nënvlerësuar. Mirëpo, nuk duhet të prisni që dikush tjetër të vijë dhe t’iu përfshijë sepse ajo mund të mos ndodhë ndonjëherë tek disa punëdhënës. Në vend se të prisni se çka po ndodhë brenda kompanisë apo çka po ndodhë me projekte, është shumë më mirë nëse kërkoni informacionin qe iu nevojitet për ta bërë një punë të caktuar dhe të merrni vendime të rendësishme.

5. Kërkoni shpesh mendim rreth punës suaj

Marrja e një mendimi rreth punës suaj, mund të sjellë më shumë motivim ose mund të plotësojë aftësitë kryesore të të kuptuarit, çka do t'iu ndihmojë ta bëni më mirë punën tuaj dhe të përshtateni në mjedisin tuaj të punës më me sukses. Nëse nuk merrni vazhdimisht një mendim rreth punës suaj, filloni ta kërkoni vetë atë ne fund të çdo detyre apo projekti.

6. Përkushtohuni në ato që mund t’i kryeni vërtetë

Një ndër arsyet më të shpeshta të stresit në punë është dështimi për t’i mbajtur premtimet. Në shumë raste, punonjësit kalojnë më shumë kohë duke kërkuar falje pse nuk kanë arritur ta mbajnë një premtim dhe duke u shqetësuar për pasojat që mund të vijnë nga jo kompletimi i detyrave, se sa që kalojnë kohë duke e kompletuar punën.

Për ta menaxhuar stresin dhe rritur lumturinë në punë, krijojeni një sistem për t’i ndjekur detyrat tuaja dhe mundohuni ta menaxhoni orarin. Qëndroni të organizuar në mënyrë që të jeni të sigurtë nëse mund ta kryeni ose jo një detyrë që iu jepet. Në rast se nuk keni kohe, mos tentoni të shfaqeni vullnetarisht. Nëse puna juaj po iu merr shumë energji, mos pranoni të qëndroni ashtu dhe të palumtur. Flisni me punëdhënësin tuaj që të shqyrtoni nëse kompania mund t’iu japë kohë shtesë, ndihmë apo çkado që iu nevojitet në këtë drejtim.

7. Shmagni negativitetin

Duke qëndruar në një ambient të punës i cili është stresues dhe helmues, mund të rrisni mundësitë që ju të mos jeni të lumtur, pavarësisht se sa e doni punën tuaj. Zgjedhja që të jeni të lumtur në punë nënkupton shmangien e bisedave negative, thashethemeve, raporteve të këqija me kolegë, sa më shumë që është e mundur.

Pavarësisht se sa pozitivë jeni, njerëzit negativë arrijnë të kenë ndikim tek ju. Nëse e shihni që një grup personash kanë vetëm sjellje negative, mundohuni të distancoheni apo t’i jepni kahje tjetër bisedës.

8. Praktikoni kurajo profesionale

Shumë njerëz kanë frikë nga konfliktet dhe ndikimi që ato mund të kenë në të ardhmen e tyre. Konfliktet mund të jenë negative por nëse përfundojnë si duhet, mund t'iu ndihmojnë gjithashtu të arrini misionin dhe vizionin tuaj profesional. Nëse e adresoni çështjen siç duhet, me komunikim më pozitiv, me qëllime më të qarta dhe respekt për mentorët apo kolegët tuaj, atëherë edhe konflikti mund të jetë një gjë pozitive në punë.

Duke pasur një kurajo profesionale, ju mund të krijoni mundësi për veten tuaj në çfarëdo pozite të punës. Kur i mbroni idetë tuaja, qëllimet dhe ëndrrat, do të jeni shumë më të lumtur me zgjedhjet tuaja.

9. Krijoni shoqëri

Studimet kanë treguar se punëtorët të cilët kanë pasur një shok apo shoqe të mirë në punë, kanë qenë më të motivuar dhe më të lumtur në punë. Punonjësit kalojnë shumë kohë mjediset e punës, prandaj duke pasur një shoqëri të mirë, ka edhe përvoja pozitive në punë. Duke u ndjerë të vlerësuar nga një koleg, qoftë nëse është dikush me të cilin ju rrini gjithë kohës ose jo, ka shumë gjasa të rritet lumturia juaj ditore në ambientin e punës.

10. Kërkimi i punës do t'ju bëjë të buzëqeshni

Nëse të gjitha dështojnë, kërkimi i një punë të re do t'ju bëjë të buzëqeshni.  Puna nuk duhet t’iu krijojë ndjenja të këqija në baza ditore. Prandaj, nëse ndjeni se lumturia në një vend pune është e pamundur, me shumë gjasa mund të keni ngecur në një kulturë toksike të punës ose në një punë që thjesht nuk mund të jetë e përshtatshme për ju. Në një rast të tillë, do të ishte mirë ta rishikonit edhe njëherë punën tuaj, karrierën, punëdhënësin. Pavarësisht nëse keni një punë ose jo, kërkimi i një pune të re që lidhet më shumë me interesat tuaja profesionale dhe personale, mund t’iu bëjë të ndjeheni më mirë.

Fillo Kuizin
Testojeni veten, mësoni më shumë dhe argëtohuni në të njejtën kohë nëpërmjet kuizeve që ofrojmë ne për ju.
 • Kur u shpall Pavarësia e Kosovës?
  A
  17 shkurt, 2009
  B
  18 shkurt, 2007
  C
  18 shkurt, 2009
  D
  17 shkurt, 2008
 • Kur u mbajt Lidhja Shqiptare e Prizrenit?
  A
  20 gusht 1788
  B
  15 korrik 1876
  C
  10 qershor 1878
  D
  11 qershor 1877
 • Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Kosova përkundër bashkimit me Shqipërinë, mbeti e ndarë në tri zona okupuese. Cilat ishin ato?
  A
  Zona okupuese turke, franceze dhe amerikane
  B
  Zona okupuese serbe, maqedone dhe turke
  C
  Zona okupuese angleze, italiane dhe franceze
  D
  Zona okupuese italiane, gjermane dhe bullgare
 • Në cilin vit u mbajt Lidhja e Pejës?
  A
  1989
  B
  1899
  C
  1889
  D
  1879
 • Kush ishte president i Kosovës kur u shpall Pavarësia e Kosovës?
  A
  Atifete Jahjaga
  B
  Fatmir Sejdiu
  C
  Nexhat Daci
  D
  Ibrahim Rugova
 • Kur është Dita e Kushtetutës së Kosovës?
  A
  9 prill
  B
  6 prill
  C
  4 prill
  D
  7 prill
 • Kur u shfaq për herë të parë në skenë Ushtria Çlirimtare e Kosovës (UÇK)?
  A
  28 nëntor, 1997
  B
  27 nëntor, 1995
  C
  27 nëntor, 1998
  D
  28 nëntor, 1999
 • Cili ishte kuptimi i emrit Dardani?
  A
  Vend dardhash
  B
  Vend i shqiponjave
  C
  Tokë pjellore
  D
  Vendi i dardanëve
 • Kur u mbajt Konferenca e Bujanit?
  A
  31 dhjetor 1943 - 2 janar 1944
  B
  30 dhjetor 1942 - 3 janar 1944
  C
  25 dhjetor 1943 - 2 janar 1945
  D
  15 dhjetor 1944 - 2 janar 1945
 • Cili ishte personi i dërguar nga OKB për procesin e statusit të Kosovës?
  A
  Martti Ahtisaari
  B
  William Walker
  C
  Madeleine Albright
  D
  Tony Blair
1
/
10
ARTIKUJ TË NGJASHËM
Një mjedis i keq pune mund të shkaktojë probleme në shëndet
Njerëzit kalojnë më shumë se 40 orë në javë në ambientet e tyre të punës. Kësisoj, kur puna nuk bëhet me qejf, mund të ketë pasoja të mëdha në shëndet, sidomos nëse ndjeheni të obliguar të rrini aty. Hulumtimet kanë treguar se personat të cilët janë ndjerë të obliguar të rrinë në një ambient pune kanë përjetuar shumë më shumë stres, lodhje apo edhe depresion. Probleme mund të hasim në çdo mjedis pune, mirëpo duhet t’i kushtohet vëmendje nëse një punë e caktuar po shkakton aq shumë stres, sa që po fillon të ndikojë negativisht në shëndetin tonë. Sipas një studimi të Universitetit të Mançesterit, një punë  "me cilësi të dobët" - një punë që nuk bëhet me qejf - është më e keqe për shëndetin mendor të njeriut sesa të mos kesh punë fare. Nëse keni të bëni me një punëdhënës të pasjellshëm, me klientë të këqinj, me shumë ngarkesa në detyra të punës, etj, gjasat që të filloni të mos e duani punën janë shumë të mëdha. ”Ekzistojnë shumë faktorë rreziku për shëndetin mendor që mund të jenë të pranishëm në mjedisin e punës. Shumica e rreziqeve kanë të bëjnë me ndërveprimet midis llojit të punës, mjedisit organizativ dhe menaxherial, aftësive dhe kompetencave të punonjësve dhe mbështetjes në dispozicion të punonjësve për të kryer punën e tyre”, shpjegon psikologia Lirije Cakaj. Rreziqet për shëndetin mendor përfshijnë: Politika jo adekuate të shëndetit dhe sigurisë Praktikat e dobëta të komunikimit dhe menaxhimit Pjesëmarrje e kufizuar në vendimmarrje ose kontroll i ulët mbi fushën e punës së një personi Nivele të ulëta të mbështetjes për punonjësit Orar pune jo fleksibil Detyra të paqarta Rreziku për ndikim negativ në shëndetin mendor po ashtu mund të lidhet me llojin e punës e cila kryhet, ngase disa punë kanë ngarkesa edhe më të larta apo edhe mungesë sigurie krahasuar me tjerat. Disa prej këtyre punëve mund të kenë aq shumë ndikim në shëndetin mendor sa që  të bëhen edhe shkak i çrregullimeve mendore – çka mund të çojë edhe në përdorim të alkoolit ose ilaçeve psikoaktive. ”Trupi i njeriut mund ta dijë kur një punë nuk është e mirë dhe po shkakton stres sepse dërgon sinjalet që diçka nuk është në rregull”, ka thënë psikologia Cakaj. Kur një punë nuk është e mirë për shëndet mund ta kuptoni nëpërmjet shumë simptomave të cilat mund të shfaqen gjatë asaj periudhe. Probleme me gjumin. Nëse problemet me gjumin bëhen të shpeshta, kjo mund të jetë një shenjë se ambienti juaj i punës është i dëmshëm dhe ka filluar të ndikojë shumë negativisht tek ju.   Shtim i peshës. Shumica e njerëzve kur kanë shumë stres në punë, shtojnë edhe peshë ngase ka gjasa të hanë më shumë se zakonisht. Mirëpo, ka edhe prej atyre që humbin peshë nëse përjetojnë stres të tepërt. Dhimbje koke. Muskujt tensionohen për të mbrojtur trupin nga dëmtimi. Kur vendi i punës paraqitet si zonë rreziku, muskujt rrijnë të tensionuar. Tensioni kronik në qafë, shpatulla dhe kokë mund të shoqërohet me migrenë dhe dhimbje koke. Ulet sistemi imunitar. Lodhja e vazhdueshme, qoftë në punë, qoftë jashtë saj, është po ashtu një tjetër simptomë se puna ka filluar të jetë e dëmshme. Thuhet se stresi në vendin e punës shkaktohet duke qenë shumë i ngarkuar por studiuesit tani kanë një tjetër teori. Ata thonë se stresi në vendin e punës vjen nga një gjendje e vazhdueshme negative, dmth duke u ndier keq në zyrë në shumicën e kohës. Sëmureni më shpesh. Një tjetër simptomë se puna juaj mund të jetë e dëmshme është nëse sëmureni shpesh gjatë vitit, pra nëse keni nevojë shumë shpesh për pushime mjekësore. ”Analizojeni ambientin tuaj të punës edhe njëherë nëse ndjeheni të sëmurë apo jeni me grip gjatë gjithë kohës” , theksoi psikologia Cakaj. Probleme me stomak. Nëse keni probleme me kapsllëk, dhimbje stomaku apo fryerje, mendojeni edhe njëherë nëse puna është duke iu shkaktuar stres, sepse të gjitha këto janë simptoma të stresit. Ndryshim oreksi. Kur stresi në punë është i vazhdueshëm, ju mund të çrregulloheni edhe me ushqimin, gjëndrat mbiveshkore të trupit lëshojnë dhe krijojnë kortizol, një hormon që mund të rrisë urinë. P.sh kur puna shkakton shqetësime emocionale afatgjata, njerëzit mund të shtojnë ngrënien e ushqimit si ngushëllim. Çfarë masave duhet ndërmarrë në rast se një punë krijon probleme në shëndet? Shumë prej njerëzve ngecin në punë të cilat nuk janë të mira për shëndetin e tyre në përgjithësi dhe kjo duhet të merret shumë më seriozisht. ”Nëse e urreni punën tuaj, patjetër që duhet të ndërmerrni diçka. Qëndrimi në një punë e cila po iu bën dëm nuk duhet assesi të zgjatet. Ju ose duhet të mësoni se si të përmirësoni situatën tuaj aktuale të punës ose duhet të gjeni një punë tjetër, ku mund të jeni të lumtur”, ka thënë Cakaj. Disa prej hapave që duhet ndërmarrë janë: Bëni pushim. Dëmet më afatgjate shkaktohen nëse nuk i keni dhënë vetes një mundësi për t’u çlodhur. Gjeni pak kohë për të pushuar dhe analizuar më mirë se çka dëshironi të bëni. Riformoni të menduarit negativ. Jo të gjithë mund ta ndërrojnë lehtësisht vendin e punës. E mira do të ishte nëse arrijmë të përqendrohemi në situatën të cilën mund ta kontrollojmë. Mund te menaxhohet p.sh injorimi i thashethemeve apo mendimet e të tjerëve. ”Një nga parimet e terapisë njohëse të sjelljes është se mënyra si mendoni, mund të ndryshojë mënyrën se si ndiheni”. Gjeni arsyet e pakënaqësisë. Mundohuni t’i gjeni rrënjet e pakënaqësisë. Shumica e problemeve kanë zgjidhje. Gjeni ato pakënaqësi, shkruani nga një zgjidhje për secilen prej tyre dhe zhvilloni një plan veprimi. Ruani anën pozitive. Nëse ka gjëra të mira që keni marrë nga një vend pune, fokusohuni aty. Analizojeni çështjen e orarit, pagës, pushimeve, etj. Ndërrojeni punën. Nëse stresi që iu shkaktohet në punë ka filluar të jetë i pakontrollueshëm, shqyrtojeni mundësinë për ta ndërruar atë vend pune.
Lexo më shumë
SI TA NEGOCIONI PAGËN ME PUNËDHËNËSIN TUAJ?
Puna është shumë e vlefshme sa i përket ndërtimit intelektual por jo vetëm, e njëjta ka rëndësi edhe për shkak se shërben në aspektin financiar, pra edhe në ndërtimin jetësor të një individi. Paga është shpërblimi i përpjekjeve të personit për t’i realizuar detyrat e tij në punë. E paga, jo gjithherë mund të jetë e pranueshme për një individ. Prandaj, negocimi i pagës është proces shumë i rëndësishëm por edhe i vazhdueshëm gjatë tërë karrierës së një personi. Gjatë një interviste për rrjetin e punësimit KosovaJob, Menaxherja e Burimeve Njerëzore në Monego, Anesa Ramaxhiku Begolli, dha disa këshilla si të kalohet me sukses procesi i negocimit të pagës. Pse duhet të mësohemi ta negociojmë pagën? Ramaxhiku-Begolli tha se pavarësisht se a është puna e parë apo e pestë e dikujt, është e rëndësishme të mësohet se paga mund të negociohet.   “Nëse mendoni që nuk paguheni sa e meritoni dhe nuk negocioni, atëherë kjo dëmton përformancën tuaj në punë. Negocimi i pagës i tregon një punëdhënësit që e njihni vlerën e punës tuaj dhe siguron përfitime tjera përveç atyre financiare. Kjo ju ndihmon të mësoni se si të përballeni me biseda të vështira në punë, në një frymë profesionale, bashkëpunuese dhe jo-kontradiktore”, nënvizoi ajo. Ajo jep disa këshilla thelbësore për të gjithë punëkërkuesit dhe  punëmarrësit, të cilët hasin në vështirësi për ta diskutuar pagën me punëdhënësin e tyre. Hulumtoni industrinë specifike dhe zonën gjeografike. Nëse dëshironi ta merrni pagën që e meritoni, është e rëndësishme të dini shkallën e pagesës për pozicionin tuaj në industrinë specifike dhe në zonën tuaj gjeografike. Caktoni numrin e saktë. Sipas studimeve, punëmarrësit të cilët thonë një numër të saktë gjatë negocimit për pagë, kanë më shumë gjasa të marrin një ofertë përfundimtare më afër asaj që kanë pranuar fillimisht për shkak se punëdhënësi do të supozojë se keni bërë hulumtime më të gjera për vlerën e pozitës në treg për të arritur tek ky numër specifik. Caktoni pagën që ju do të ishit të motivuar për punën që do bëni. Gjatë konsiderimit të ofertës financiare, ju duhet ta caktoni pikën më të ulët – ofertën të cilën nuk mund ta pranoni. Këtu mund të bazoheni në nevojën financiare, vlerën e tregut ose pagës që ju do të ishit të motivuar për punën që do bëni për të siguruar një performancë të mirë në vendin e punës. Refuzimi i ofertës nuk është i lehtë, por është e rëndësishme të dini kur ta bëni atë dhe të jeni të gatshëm të thoni "jo” nëse ajo nuk është në pritshmërinë tuaj, duke u bazuar në kriteret e lartcekura. Tregoni se çfarë mund të bëni. Para se të filloni të flisni me numra, flisni për atë që keni bërë dhe më e rëndësishmja-çfarë mund të bëni. Konsideroni përfitimet tjera. Në momentin kur jeni në negocim të një oferte të punës, një rëndësi të madhe, përveç kompenzimit financiar, kushtojini edhe mundësisë së zhvillimit në karrierë dhe përfitimeve tjera. Mundohuni të kuptoni se cili do të jetë rrugëtimi juaj i zhvillimit në karrierë në këtë kompani, cilat janë pozitat në të cilat ju do të konsideroheshit për ngritje në pozitë. Përveç pagës dhe ngritjes në pozitë, ju mund të negocioni edhe përfitime të tjera, si p.sh shpërblimet në bazë të peformancës, sigurimin shëndetësor, familjar dhe të tjera.  Rezultate të pyetësorëve të ndryshëm në mbarë botën kanë treguar se shumë njerëz kurrë nuk e kanë sjellë në tavolinë diskutimin mbi pagën. Ramaxhiku-Begolli thotë se kjo mund të ndodhë për shkaqe të ndryshme. “Bisedimi rreth pagës i bënë njerëzit të ndjehen jo rahat, sidomos kur kërkohet më shumë. Kjo ndodh për shkak të mungesës së hulumtimit për pagat e në industri dhe në rajon për pozitën specifike, mungesës së aftësive të negocimit, mendimit se nëse negocioni mund të duket sikur po kërkoni shumë” E për ta shmangur një gjë të tillë, Ramaxhiku-Begolli tha se duhet të konsiderohen të gjitha përparësitë dhe mangësitë gjatë shqyrtimit të negociatave. “Krijoni një propozim me ide të qarta, që i tregon punëdhënësit aftësitë e juaja. Negocimi në fund të fundit dërgon një mesazh të rëndësishëm tek punëdhënësi dhe është thjesht pjesë e procesit të rekrutimit” Kur duhet një punëtor të diskutojë pagën me punëdhënësin e tij? Ndonëse shumë njerëz hezitojnë ta diskutojnë pagën me punëdhënësin, sipas Ramaxhiku-Begolli kjo nuk është edhe aq e vështirë sa duket. “Negociatat rreth pagës nuk janë aq të komplikuara sa duken. Pagën duhet ta negocioni kur ta keni ofertën (e shkruar) në dorë,  kur ta keni bërë të qartë vlerën që po sillni në kompani dhe keni bërë hulumtimet e duhura para se të propozoni një shifër” Krejt në fund, ajo theksoi se është e rëndësishme të kuptohet që secila situatë është e ndryshme. Negociatat rreth pagës mund të jenë të frikshme, por gjithmonë duhet të tentohet që biseda të mbahet në një frymë pozitive.
Lexo më shumë
Rëndësia e inteligjencës emocionale në vendin e punës
Shumë shpesh përmendet koeficienti i inteligjencës (IQ) dhe rëndësia që ka. Mirëpo, ekziston edhe inteligjenca emocionale që luan një rol të rëndësishëm në jetën tonë dhe në synimet që i kemi për një karrierë të bujshme. Inteligjenca emocionale në “Forumin Botëror Ekonomik” ishte rankuar si shkathtësia e 6 nga 10 të tilla, që punonjësit duhet ta posedojnë për të pasur sukses në karrierë. Çka është inteligjenca emocionale? Inteligjenca emocionale përkufizohet si aftësia e personit për perceptimin, kuptimin, menaxhimin e ndjenjave dhe emocioneve si dhe shfaqja e empatisë karshi personave tjerë, e që do të thotë se ka rëndësi qasja që keni me kolegët e punës. Nga cilët komponentë përbëhet inteligjenca emocionale? Inteligjenca emocionale përbëhet nga disa komponentë. Këtë e thekson edhe psikologu i njohur Daniel Goleman. Ai nënvizon komponentet si në vijim: 1. Vetëdija. Kjo ka të bëjë me atë kur një person ka aftësi të pranojë dhe kuptojë emocionet që përjeton dhe se si ndikojnë ato tek të tjerët. Po ashtu, kur personi është në dijeni të shkathtësive dhe mangësive që posedon. Prandaj, në mënyrë që inteligjenca emocionale të jetë më efektive, duhet të fillojë nga vetja juaj, pasi që nuk mund të përmirësoni mirëqenien e të tjerëve pa kuptuar mirë emocionet personale.  2. Vetë-kontrolli. Një person me inteligjencë emocionale të zhvilluar ka aftësinë të shfaqë emocionet e veta me pjekuri dhe të vetëpërmbahet kur është nevoja. Me vetë-kontrollë ju jeni më të përmbajtur kur jeni në bashkëbisedim, pasi shfaqja e emocioneve dhe fjalëve pa menduar mirë mund edhe ta lëndoj bashkëbiseduesin.   3. Motivimi i brendshëm. Personat që janë emocionalisht inteligjentë vetë motivohen. Ata nuk motivohen nga paratë që marrin apo ndonjë çmim. Zakonisht janë optimistë dhe nuk dorëzohen lehtë kur ballafaqohen me sfida të ndryshme si në punë ashtu edhe në jetën private. 4.Empatia. Me empati nënkuptojmë një person që ka aftësi për të njohur dhe kuptuar motivet e tjetrit, e që është thelbësore për zhvillimin dhe ngritjen e suksesshme të raportit ndërmjet kolegëve në punë. 5. Aftësitë sociale. Aftësia për të mbajtur dhe krijuar marrëdhënie shoqërore të reja. Personat me aftësi të tilla janë në gjendje të krijojnë raporte dhe besueshmëri në kohë të shpejtë me kolegët në punë. Punonjësit me inteligjencë emocionale të zhvilluar kanë karrierë më të suksesshme Shumë punëdhënës, përdorin IE (Inteligjencën emocionale) si formë për të vlerësuar se cili nga punonjësit ka potencial udhëheqës, prandaj është shumë e rëndësishme që punonjësit t’i kushtojnë më shumë rëndësi inteligjencës emocionale dhe ndikimin që kanë te kolegët e punës. Çdo ditë ne marrim vendime që bazohen në emocionet tona. Ka momente kur jemi skeptikë se me cilin plan të vazhdojmë dhe cili do të ishte më frytdhënës. Kur e kuptojmë origjinën dhe burimin e emocioneve tona, veçanërisht kur punojmë në grup, arrijmë te harmonizimi dhe mirëkuptimi me grupin më lehtë. Paralelisht me socializimin e njerëzve, është rritur edhe rëndësia e inteligjencës emocionale si në vend pune ashtu edhe në jetën e përditshme. Para së gjithash, inteligjenca emocionale në vend pune vjen si shenjë e mirëkuptimit, shprehjes së lirë, menaxhimit të marrëdhënieve mes kolegëve dhe zgjidhjes së problemeve që mund të paraqiten gjatë procesit të punës. /AkademiPune
Lexo më shumë
Thashethemet në vendin e punës, si t’i trajtojmë?
Thashethemet në vendin e punës duhet të trajtohen si dukuri negative, pasi që ndikojnë negativisht në ambientin e punës si dhe ftohin raportet ndërmjet kolegëve. Ndonjëherë, duket sikur njerëzit nuk kanë asgjë më të mirë për të bërë sesa thashethemet për njëri-tjetrin. Ata flasin për kompaninë, kolegët e tyre si dhe menaxherët. Personat e tillë shpesh e marrin një të vërtetë të pjesshme dhe e kthejnë atë në një të vërtetë të tërë spekulative. Edhe pse thashethemet janë prezente në shumë vende pune, çelësi i kësaj teme është që të mos dalin ato jashtë kontrollit. Prandaj, ju duhet të ndërmerrni masa nëse thashethemet: Janë duke penguar vendin e punës dhe performancën ekipore Lëndojnë ndjenjat e punonjësve Dëmtojnë marrëdhëniet kolegiale Dëmtojnë motivimin dhe moralin e punonjësve Nëse thashethemet nuk janë menaxhuar në të kaluarën, ato kanë tendencë të bëhen një aspekt negativ i kulturës suaj të punës. Kështu që, mos lejoni që thashethemet negative të kalojnë pa u raportuar te mbikëqyrësi juaj. Nëse kolegët e punës po flasin për njëri-tjetrin në mënyrë negative, mund të ketë pasoja mjaft serioze. Shpesh, në një kulturë toksike me thashetheme, ekziston një grup i vogël i punonjësve që shkaktojnë probleme. Si t’i menaxhojmë thashethemet Thashethemet në vend të punës, mund të menaxhohen njësoj si problemet apo konfliktet e tjera që mund të ndodhin. Thashethemet, në përgjithësi janë një ves shumë i vështirë për të hequr dorë. Nëse në një kompani, ka persona që bëjnë thashetheme, rolin kryesor për t’u marrë me këtë çështje e kanë menaxherët apo mbikëqyrësit. Të gjithë ata menaxherë që i injorojnë thashethemet në një vend të punës, mund të çojnë në dëmtimin e një departamenti. Menaxhimi i thashethemeve fillimisht duhet të nisë me një bisedë serioze midis punonjësit dhe menaxherit, apo mbikëqyrësit. Nëse diskutimi rreth ndikimit negativ që kanë thashethemet në abiemente të punës nuk ka ndonjë rezultat, atëherë ndaj punonjësit duhet të jepet një paralajmërim gojor apo edhe me shkrim. Nëse një punonjës, pavarësisht kritikave, vazhdon të bëjë thashetheme, në të shumtën e rasteve përfundon i pushuar nga puna. Një person që bën thashetheme konsiderohet edhe person toksik, prandaj ai mund të ndikojë negativisht edhe tek punëtorët e tjerë. Punëdhënësit dhe menaxherët duhet të përgjigjen me ndershmëri në çdo pyetje të punonjësve dhe të flasin direkt me ta, në mënyrë që të shmangen thashethemet lidhur me punën. Ndërkaq, nëse thashethemet janë personale, duhet t’ua thonë direkt punonjësve se të folurit për kolegët, nuk është diçka e përshtatshme. Raportoni thashethemet Thashethemet janë shpërqendrim në punë dhe mund të kalojnë limitet duke shkuar madje deri te ngacmimi. Mos hezitoni ta informoni menagjerin/en i/e burimeve njerëzore nëse ka një problem që nuk mund ta zgjidhni vetë. Nëse thashethemet nuk ndalen edhe pas raportimit tuaj, atëherë kjo mund të konsiderohet si ngacmim. /Akademi Pune
Lexo më shumë
KosovaJob është rrjeti më i madh i punësimit në Kosovë, i çertifikuar nga Bureao Veritas me ISO 9001: 2015 për Menaxhimin e Cilësisë.