6 punë që mund t’i bëjnë njerëzit me fobi sociale

11 Tetor '22

6 punë që mund t’i bëjnë njerëzit me fobi sociale
	 	 

Ankthi social ose siç njihet ndryshe si fobia sociale është një çrregullim që e vuajnë shumë persona gjatë jetës së tyre. Kjo është një dukuri që ndikon në të gjithë sferat e jetës, por sidomos gjatë gjithë proceseve të punësimit. Ajo ju bën të ndiheni sikur jeni gjatë gjithë kohës nën vëzhgim, por edhe të gjykuar nga të tjerët. Kjo bën që të ndiheni në stres, si të pavlerë, të sëmurë e në fund të izoluar.

A dëshironi ta dini nëse bëni pjesë në këtë grup të njerëzve? Atëherë këto janë disa nga simptomat e këtij çrregullimi:

 • Rrahje të shpejtë të zemrës;
 • Tensioni i muskujve;
 • Marramendje;
 • Ndjesi e të vjellit;
 • Skuqje në fytyrë dhe kraharor;
 • Djersitje e duarve dhe në fytyrë;
 • Ndjesi shqetësimi në stomak dhe diarre;
 • Pamundësi për të marrë frymë mirë;
 • Nxehtësi ose ftohtësi në trup;
 • Dridhje e duarve, këmbëve;
 • Të folurit bëhet i pakuptueshëm nga dridhjet, frymëmarrja jo e mirë dhe ngarkesa emocionale

Edhe pse këto simptoma kanë nevojë për trajtim për ta “rregulluar” këtë çrregullim të ankthit shoqëror, janë disa punë të cilat mund t’i bëni për t’ju përshtatur.

Kontabilitst

Kontabilistët përgatisin regjistrime financiare për kompanitë dhe bizneset. Janë të mirorganizuar dhe të përqendruar në detaje. Ata mund të punojnë në grupe, por po aq mirë edhe vetëm.

Bibliotekist

Bibliotekistët menaxhojnë informacione, por edhe i ndihmojnë njerëzit të gjejnë materiale për hulutmimet e tyre personale dhe profesionale të fushës. Detyrat e tyre të punës mund të ndryshojnë, bazuar në llojin e punës që e bëjnë, por edhe në çfarë lloj bibliotekash ose librarish punojnë, shembull në ato publike, të shkollës, apo libraritë mjekësore.

Zhvillues të softuereve

Këta profesionistë janë mendjet kreative pas programeve kompjuterike. Disa krijojnë aplikacione, të cilat i lejojnë njerëzit të bëjnë detyra sepcifike në kompjuter dhe pajisje tjera. Parashikohet që deri në vitin 2029 kërkesa e tregut për zhvilluesit e softuerëve do të rritet deri në 22%.

Profesionistët e statistikave

Këta profesionistë mbledhin dhe analizojnë të dhëna duke i aplikuar teknikat matematikore dhe statistikore, për të zgjidhur probleme. Ata dizajnojnë gjetje, pyetësorë dhe sondazhe për të mbledhur të dhëna. Edhe kjo është po ashtu një punë që ka të ardhme të ndritur, sepse parashohet që deri në vitin 2029 të ketë rritje prej 33%.

Përkthyes

Përkthyesit i kthejnë informacionet prej një gjuhe në një gjuhë tjetër. Në ditët e sotme pothuajse e gjithë puna e tyre është kthyer në përkthyes përmes mjeteve elektronike. Gjersa disa përkthyes punojnë si punonjës të pavarur, duke kryer shërbime për klientë të ndryshëm në të njëjtën kohë, ata mund të punësohen edhe në ndonjë kompani ose ndonjë institucion me punë të plotë ose të pjesshme, për t’i ndihmuar njerëzit të kuptohen qoftë drejtpërdrejt ashtu edhe përmes materialeve.

Shkrues

Shkruesit krijojnë përmbajtje për lloje të ndryshme të mediave, përfshirë këtu marketingun, blogjet, librat, magazinat, po aq mirë edhe për filmat dhe titrat televizive. Shumë shkrues janë të vetëpunësuar, mjafton ta kenë një kompjuter dhe të kenë talent në të shkruar.

Ndonëse nga Byroja e Statistikave të Punës të SHBA-ve është parashikuar që puna e tyre do të bjerë për 2% deri në vitin 2029, ata ende mund të përshtaten me të gjitha format e mediave dhe të shkruajnë për to. /Akademi Pune

KosovaJob is the largest local network certified by Bureao Veritas with ISO 9001:2015 for Quality Management
Copyright © 2023 - KosovaJob LLC