5 gjërat që ju duhen për të qenë të lumtur në punë

26 Nëntor '21

5 gjërat që ju duhen për të qenë të lumtur në punë
	 	 

Të jesh i lumtur në vendin aktual të punës, nuk thejsht lumturi, nuk është as një fjali e thjeshtë t’i thuash dikujt “jam shumë e lumtur në punë”, por është shumë më shumë se kaq. Ka shumë përfitme nga të qenurit të lumtur në vendin e punës, përveç se nuk do të filloni të tmerroheni që do të shkoni të hënën në punë, kur e diela është në horizont.

Një studim nga Robert Half e cila i vlerësoi nivelet e lumturisë së në shumë se 12 mijë profesionistëve, tregon që punëtorët më të lumtur performojnë gjithashtu më mirë, kanë marrëdhënie më të ngushta me kolegët e tyre si dhe janë më shumë krenarë për atë se çfarë bëjnë, më shumë sesa kolegët e tyre që janë më pak të gëzuar. Kështu që, kur punonjësit janë më të emocionuar pë punën që bëjnë, ata investojnë më shumë energji dhe kohë në punën e tyre.

Pra, meqë e kuptuat sesa e rëndësishme është të jeni të lumtur me punën, çështja është se si të bëheni të lumtur?

Duhet të ndiheni të realizuar

Sipas gjetjes, përmbushja është një shtysë e fortë për punonjësit e lumtur nën moshën 35 vjeçar. Sepse, punonjësit duan të ndihen sikur kanë ndikim në kompani, që do të thotë se duhet të shohin rezultate në punë.

Çfarë duhet të bëni? Nëse po punoni në një projekt 6 mujorësh, bëni shënime të progresit çdo dy javë. Duke e parë që keni ecur përpara, do të ndiheni më me vetëbesim dhe do të shkëlqeni në pjesën tjetër.

Nëse e shihni që në punën aktule nuk mund ta keni, gjatë kohës sa jeni në kërkim të punës së re, kërkoni për fjalët “qëllime”, “feedback të mirë” etj., në përshkrimet e punës. Por, edhe nëse shkoni në intervistë të punës, pyesni punëdhënësit se si ata i definojnë suksesin dhe si ai i shtyen punonjësit për të t’i arritur ato!

Ju duhet vlerësim edhe nga të tjerët

Të ndjehurit i vlerësuar, është shtyesa e dytë më e madhe që punonjësit të jenë të lumtur. Njerëzit duan të ndihen sikur janë duke bërë punë të madhe. Kjo vjen në forma të ndryshme, si email falënderimi, promovim, apo edhe rritje të pagës.

Nëse nuk jeni duke e marrë këtë në vendin tuaj të punës, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht që nuk keni performancë të mirë. Punëdhënësit tuaj munden thjesht të mos jenë të mirë në komunikim me punonjësit. Çfarë duhet të bëni në këtë rast, është të kërkoni vazhdimisht “feedback” nga menaxherët tuaj.

Ndërsa, nëse jeni duke kërkuar punë dhe jeni thirrur në intervistë të punës, hulumtoni në mes të shoqërisë osë dikuj të njohur nëse kanë punuar në atë kompani! Nëse ata thonë që asnjëherë nuk janë falënderuar dhe vlerësuar për punën që kanë bërë, atëherë merreni seriozisht këtë.

Duhet t’i pëlqeni kolegët

Punonjësit të cilët kanë raporte të mira me kolegët e tyer të punës janë shumë herë më të lumtur sesa ata të cilët nuk i kanë, thuhet në gjetjen e faqes kërkimore. Po ashtu, edhe nga një anketë nga Gallup thuhet që shoqëritë e ngushta e rrisin kënaqësinë në punë deri në 50%.

Për të nxitur raporte të mira më kolegët, kërkoni nga at atë dini më shumë në lidhje me ta, jo vetëm çështje të biznesit. Për shembull, a mbajnë kafshë shtëpiake, cila kafshë iu pëlqen, çfarë hobish kanë e të tilla të ngjashme. Tregoni interes të madh rreth asaj që ata e duan dhe ju pëlqen, por edhe lini që kjo të kuptohet prej anës së tyre!

E nëse ende nuk jeni të punësuar, ose jeni duke kërkuar punë, pyesni intervistuesin se cila është fryma e ekipës, a janë të shoqërueshëm!

Ju duhen disa nivele të autonomisë

Sipas raportit të lartëpërmendur, lumturia lidhet edhe me atë se sa punonjësit mund t’i marrin disa vendime vetë. Kështu që, për të pasur më shumë pavarësi në punë, mirëpo shefi juaj është mikromenaxher, mënyra më e mirë është të krijoni besim është t’i dërgoni raporte në mënyrë të rregullt.

Po ashtu, nëse ende nuk keni gjetur punë, atëherë është koha që kur i takoni intervistuesit të pyesni për këtë pjesë.

Duhet të jeni pjesë e diçkaje që ju bën krenarë

Punonjësit të cilët janë krenarë me vendin ku punojnë, ka shumë herë më shumë mundësi për të qenë më të lumtur. Kjo shkon përtej krenarisë, në atë që aktualisht jeni duke dhënë, por krenaria në kompaninë tuaj dhe gjithçka që ka të bëjë me të, bën që punonjësit të përshtaten kulturalisht. Kjo madje është edhe top prioriteti i punëkërkuesve të mijëvjeçarit.

Për shumëkë puna në një korporatë të njohur botërisht i bën më me vetëbesim dhe të lumtur, sesa sikur të kishin punuar në një biznes lokal.

Tashmë që i dini se cilat janë arsyet që ju bëjnë të lumtur ne vendet tuaja të punës, është koha që ta përmirësoni atë, ose gjatë kohës sa jeni në kërkim të punës, t’i keni parasysh! /Akademi Pune

KosovaJob is the largest local network certified by Bureao Veritas with ISO 9001:2015 for Quality Management
Copyright © 2022 - KosovaJob LLC