Si të përballeni me bullizmin në vendin e punës?

11 Nëntor '21

Si të përballeni me bullizmin në vendin e punës?
	 	 

A ke njohuri në lidhje me shenjat të cilat tregojnë që po bullizoheni në vendin tuaj të punës? Nëse nuk e keni plotësisht të qartë, atëherë lexoni përgjigjuni në pyetjet në vazhdim për ta kuptuar!

A ndiheni gjatë gjithë kohës të frikësuar dhe të tmerruar nga ndonjë koleg/e në punë? A është dikush i cili ju ofendon, ju bërtet ose ju hedhë poshtë, për ndonjë arsye që është e parëndësishme për punën? A është dikush në punë që flet për ju gjatë mbledhjeve, ju kritikon apo ka guxim që t’jua vjedhë meritat?

Nëse është përgjigja “po” për të gjitha këto pyetje, atëherë mundësia për të qenë në mesin e miliona punonjësve në botë që bullizohen janë të mëdha.

Kur e keni ndjenjën e frikës brenda vetes për të marrë pjesë në takime, e shmangni shkuarjen në pjesën e ngrënies, bazuar se kush është aty, ose edhe ndrydheni përpara se të merrni pjesë në ndonjërin nga funksionet e kompanisë për punonjësit, problemi nuk është sepse jeni të turpshëm.  Në të tilla kushte, ndaluni dhe shihni ndërveprimet e disa nga kolegët, mbase do ta gjeni që dikush prej tyre është duke ju bullizuar!

Si të përballeni me këtë gjendje?

Një gjë duhet t’ia bëni vetes të qartë: Nëse i toleroni këto sjellje, ju po lini hapësirë që këto veprimet të shkojnë më tej. Prandaj, mësoni disa veprime të cilat mund t’ju ndihmojnë në këtë drejtim!

Vendosni kufizime se deri ku mund të toleroni

Është shumë e rëndësishmne që pasi ta keni vendosur kufirin në mendjen tuaj, ta ushtroni edhe të drejtën për t’i thënë dhunuesit ta ndalojë sjelljen. Për të mos u ngatërruar gjatë përballjes me të, përsëritni disa hapa me mikun/mikeshen tuaj në mënyrë që ta dini se çfarë t’i thoni ngacmuesit kur ai ju sulmon.

Përshkruani sjelljen që e shfaqë dhunuesi e as mos ofroni mendime, thjesht përshkruani atë se çfarë shihni! Nuk është forma e duhur t'i thoni që është njeri i keq, kjo do të ishte e pakuptimtë.

  • Tregoni ngacmuesit saktësisht se si sjellja e tij po ndikon në punën tuaj!
  • Tregoni ngacmuesit se çfarë sjellje nuk do të duroni më!
  • Qëndroni me deklaratën tuaj dhe nëse ngacmuesi shkel hapësirën tuaj, kaloni në konfrontim!

Përballni ngacmuesit me sjelljen e tyre

Nëse ngacmuesi ju telefonon dhe jua ngre zërin, bëjani me dije që ai po bërtet dhe dilni nga dhoma ose mbyllni telefonin! Mos harroni që jeni një i rritur, po përballeni me një zemërim të paarsyeshëm! Kjo qasje konfrontuese funksionon edhe në takime. Nëse dhunuesi po flet për ju me ankesa dhe kritika, bëjani atij një pyetje të drejtpërdrejtë për atë që ai rekomandon në vend të kësaj! Kërkoni nga ai t’ju japë zgjidhje në vend që t'i përgjigjeni ankesave dhe kritikave!

Dokumentoni veprimet e bullizuesit

Sa herë që ndiheni të ngacmuar, dokumentoni datën, orën dhe detaje të tjera të ngacmimit! Shihni nëse është edhe dikush tjetër dëshmitar i atij momenti! Nëse vendosni që të drejtoheni të departamenti i burimeve njerëzore do ta keni më të lehtë për ta dokumentuar atë. Kjo u jep atye që ta kuptojnë që nuk po lëndohen vetëm ndjenjat tuaja, por edhe suksesi i biznesit.

Është me e lehtë për t’u dokumentuar nëse ngacmimi ndodhë në email, ose ndonjë tekst tjetër. Në raste të tilla mbani kopje të shtypur apo edhe të ruajtur në kompjuterin tuaj! Nëse vendosni të ngrini akuza në të ardhmen, duhet të keni dëshmitarë dhe dokumentacion të datës.

Edhe kolegët mund të jenë cak i bullizmit

Vëzhgoni nëse ai që po ju bullizon e bën të njëjtën edhe me ndonjërin nga kolëget tuaj! Nëse po, atëherë kërkoni nga ata që ta dokumentojnë sjelljen e tij, njëjtë sikur edhe ju! Kjo do t'ju ndihmojë të krijoni një rast më të fortë që organizata juaj të ndërmarrë veprime.

Nëse pesë prej jush përjetojnë ngacmimin dhe pesë nga kolegët tuaj e dokumentojnë ngacmimin, atëherë ju ndërtoni një rast, ndaj të cilit burimet njerëzore dhe menaxhmenti juaj mund të përgjigjen ndaj kësaj sjelljeje. Ata kanë nevojë për prova dhe dëshmitarë.

Tregoni menaxhmentit

Nëse i keni ndjekur të gjitha udhëzimet e vogla, për t’u përmirësuar puna, por kjo nuk e ka ndaluar ngacmuesin, atëherë është koha për të kërkuar ndihmë. Shkoni të menaxheri juaj ose burimet njerëzore, bashkë me dokumentet tuaja dhe bëni një ankesë zyrtare! Është koha që të merret seriozisht. /Akademi Pune

KosovaJob is the largest local network certified by Bureao Veritas with ISO 9001:2015 for Quality Management
Copyright © 2022 - KosovaJob LLC