Si të merreni vesh me kolegët e bezdisshëm?

29 Qershor '21

Si të merreni vesh me kolegët e bezdisshëm?
	 	 

Personat me të cilët punon nuk mund t’i zgjedhësh. Në mesin e tyre do të ketë prej atyre me të cilët mund të lidhësh miqësi edhe jashtë orarit të punës, por do të ketë edhe të atillë që nuk është aspak përshtatje. Madje, nganjëherë raportet me ndonjërin prej tyre shkojnë deri në bezdi.

Ajo që e veçon vendin e punës nga shumë ambiente të tjera është se të gjithë, madje edhe ata që janë më të vështirë - duhet të bashkëpunojnë në mënyrë që të jenë produktivë. Këtu janë pesë lloje të bashkëpunëtorëve të bezdisshëm dhe këshilla që do t'ju ndihmojnë të merreni vesh me secilin.

Biseda e tepërt

Le të fillojmë me kolegun/kolegen tuaj më të dashur. Biseda e zakonshme zakonisht do të thotë mirë. Ai/ajo është miqësore dhe dëshiron që t’i ndajë të gjitha mendimet me ju. Sigurisht që me këtë nuk po përpiqet t’i shkaktojë dëm askujt, por biseda e pandërprerë po ju mban që të mos përqëndroheni në punë. Janë disa gjëra që mund t’i bëni që ta neutralizoni bisedën në mënyrë që të perqëndroheni në punë.

Mos e fyeni atë duke i thënë që duhet të jetë më i/e qetë. Në vend të kësaj hidhjani fajin vetes. Thuani që atë histori shumë tërheqëse do të dëshironit që ta dëgjonit në një kohë tjetër, sepse për momentin keni probleme me përqendrimin. Pastaj, nëse biseda me të iu pëlqen shumë, drekoni me të një herë në javë, apo cdo ditë edhen më mirë.

Thashethemet

A duhet që t’i dëgjoni gjithacka që thonë kolegët tuaj? Kjo natyrisht varet nga natyra e informacionit. Nëse keni mundësinë të dëgjoni lajmet e dobishme që mund t’i merrni përpara se të përballeni me kanalet më zyrtare në vendin tuaj të punës, është mirë t’i kushtoni vëmendje, por gjithmonë ta bëni me vesh cinik. Problemi me thashëthemet është se ato bartin të dy elementet: të së vërtetës dhe të trillimit. Sidoqoftë, nëse lajmet që shpërndahen janë të një natyre shumë personale, për shembull, ai/ajo fillon t'ju tregojë për problemet martesore të një bashkëpunëtori tjetër, ndryshoni temën ose thoni se nuk ndiheni mirë duke diskutuar dikë pas shpinës së tij! Shmangni përcjelljen e çdo informacioni që ai ndan me ju me të tjerët, sepse atëherë rrezikoni të bëheni edhe ju person i cili merret me thashëthemet.

Ankuesi

Gjithmonë ka një person në grup që nuk është asnjehrë i lumtur me asgjë. Sigurisht, disa nga ankesat e saj mund të jenë të ligjshme, por ulurimat e pandërprera po ju pengojnë në nerva. Ata është në gjendje t’i “rrëzojnë” të gjithë me negativitetin e tyre. Ndryshoni temën sa herë që fillojnë ose, nëse ankesat janë përqendruar rreth punës, pyesni ata nëse kanë nevojë për ndonjë ndihmë!

Delegatori

Pothuajse në çdo vend pune do të gjeni dikë që dëshiron të ndajë punën e tij me kolegët e tij. Kjo vjen nga ata të cilët nuk kanë ndonjë arsye të ligjshme që t’i delegojnë detyrat te dikush tjetër, psh menaxheri apo udhëheqësi i ekipit. Persona të tillë ose nuk duan që ta bëjnë të gjithë punën që jua ka dhënë shefi, ose nuk duan që ta bëjnë fare.

Nëse puna ekipore inkurajohet në zyrën tuaj dhe keni kohë për të ndihmuar kolegun tuaj, duhet ta bëni. Sidoqoftë, nëse menaxherët janë të vetmit që kanë autoritetin për të deleguar ose tashmë i keni duart plot me punët tuaja, atëherë duhet të refuzoni kërkesën. Tregoni atij/asaj se nuk keni kohë për të marrë më detyra!

Grabitësi i meritave

Grabitësi i meritave nuk e pranon kur të tjerët kanë bashkëpunuar me të në një projekt dhe kanë kontribuar në suksesin e tij. Ajo/ai i pranon të gjitha lavdërimet pa përmendur se nuk i bëri të gjitha punët vetë. Herën e parë që ndodh kjo, ju mund ta konsideroni si gabim. Ndoshta thjesht ka harruar të thoshte se ishte ndihmuar edhe nga të tjerët. Bëjani me dije që jeni ofenduar dhe kërkoni që të informojë të tjerët për pjesëmarrjen tuaj! Nëse ajo nuk pranon ta bëjë këtë, ose nëse kjo do të ndodhë përsëri, sigurohuni që të bëni të ditur të tjerët për rolin që keni luajtur në realizimin e projektit! Pastaj, nëse shefi juaj nuk ju detyron të punoni me këtë person, refuzoni që ta ndihmoni edhe njëherë./Akademi Pune

 

KosovaJob is the largest local network certified by Bureao Veritas with ISO 9001:2015 for Quality Management
Copyright © 2021 - KosovaJob LLC