SI E NDIKOJNË RRJETET SOCIALE PUNËSIMIN?

18 Sep, 2019

SI E NDIKOJNË RRJETET SOCIALE PUNËSIMIN?
	 	 

Teknologjia moderne e ditëve të sotme konsiderohet njëra ndër arritjet më të mëdha të shekullit. Rrjetet sociale mund të cilësohen si një bosht rreth të cilit rrotullohen informacionet e ndryshme anëmbanë botës. Me përparimin e teknologjisë dhe ardhjen e rrjeteve sociale janë lehtësuar shumë gjëra në jetën e njeriut. Ato kanë arritur të kenë ndikim të madh në lehtësimin e shumë procedurave në aspekte të ndryshme të jetës sonë. Rrjetet sociale mund të na ndikojnë në mënyrë pozitive por edhe negative, edhe kur vjen puna tek punësimi - që nga aplikimi online e deri tek përzgjedhja e kandidatëve.

Sot, përmes rrjeteve sociale, punëdhënësit dhe punëkërkuesit mund të zbulojnë shumë informacione për njeri tjetrin. Prandaj, duhet të kemi shumë kujdes se si i përdorim dhe çfarë mesazhi përçojmë nëpërmjet tyre.

Një studim i realizuar nga CareerBuilder, gjeti se 60% e punëdhënësve i kishin përdorur rrjetet sociale për të vlerësuar nëse kandidatët i plotësonin të gjitha kriteret për punë. CareerBuilder i ka anketuar më shumë se 2,000 menaxherë dhe profesionistë të burimeve njerëzore. Studimi gjeti se 51% e punëdhënësve të cilët i përdoren rrjetet sociale për hulumtim të kandidatëve nuk është se i punësuan ata, kjo për shkak të përmbajtjeve që kishin publikuar. Arsyet ishin si vijojnë:

 • Kandidatët kishin publikuar foto / përmbajtje provokative ose të papërshtashme (46%).
 • Kishin gjetur dëshmi të përdorimit të drogës ose alkoolit (41%).
 • Postime diskriminuese (28%).
 • Emra të papërshtashëm (21%).

I njejti studim zbuloi se 33% e punëdhënesve gjithashtu gjeten edhe informacione që i shtynë ata t’i punësojnë kandidatët.

Në një intervistë për KosovaJob, Marigona Beqiri, Menaxhere e Burimeve Njerëzore në kompaninë Kosbit, ka thënë se nëse rrjetet sociale përdoren në mënyrën e duhur, atëherë ndikimi do jetë shumë pozitiv dhe rezultatet që merren në fund do të jenë shumë fitimprurëse për të gjitha palët. Ajo tha se rrjetet sociale po ashtu u ndihmojnë punëdhënesve të ndërtojnë një spektër më të gjerë të kandidatëve potencialë dhe t’i shqyrtojnë ata për pozita të ndryshme të punës.

KosovaJob Kosbit

Në krahasim me metodat tradicionale të punësimit, e kam kuptuar që rrjetet sociale po na ndihmojnë në identifikimin e shumë kandidatëve me cilësi të mirë që poashtu mund të jenë edhe pasivë (duke mos kërkuar punë). Megjithëse Facebook është globalisht plaftorma më e madhe e mediave sociale, për ne nuk është platforma më e popullarizuar ose efektive për rekrutim. Mund të them se kur bëhet fjalë për rekrutim, unë jam e fokusuar më shumë në Linkedin sepse mendoj që përmes kësaj platforme zbulojmë më shumë kandidatë sesa në Facebook, Twitter apo ndonjë platformë tjetër”, ka thënë ajo.

Beqiri shtoi se Kosbit si kompani është shumë aktive në rrjete sociale dhe Linkedin-in e përdorin ekskluzivisht për ndërtimin e marrëdhënieve profesionale dhe rekrutimin e personave të kualifikuar në pozita të menaxhmentit të lartë, të mesëm dhe poashtu pozita fillestare. Sipas saj, nëpërmjet rrjeteve sociale edhe kandidatët por edhe punëdhënësit mësojnë shumë detaje profesionale e personale përmes profileve të ndryshme. Beqiri nënvizoi se ndonjëherë kandidatët bëjnë gabime trashanike në rrjete sociale, çka edhe mund t’i  diskualifikojë ata për ta marrë vendin e punës.

Në 100% të rasteve të kontrollimit të profileve të kandidatëve, nuk lejoj që informacione lidhur me moshën, gjininë, racën, etnicitetin, preferencen seksuale, aftësinë e kufizuar ose fenë të ndikojnë në vendimin tonë për marrje në punë të kandidatëve.  Sipas meje, janë disa gabime që mund ta diskualifikojne një kandidat që përfshijnë postimin e fotografive komprometuese ose të shkrimeve/përmbajteve provokative dhe të papërshtatshme, postime dhe sjellje diskriminuese, deklarimi i pavërtetë mbi eksperiencën e punës, certifikimeve dhe/ose edukimit formal”

Ajo theksoi se që të gjithë duhet të jenë të sinqertë me veten duke e pranuar se fakti që kemi profile online nuk na lejon të jemi shumë privat për jetën tonë e duhet edhe të presim që profilet tona mund të kontrollohen për arsye të ndryshme. Ndonëse ajo thotë se nuk preferon të monitorojë aktivitetet e përditshme të stafit të kompanisë meqenëse secili respekton vendin ku punon, ajo gjithashtu konsideron se monitorimi i stafit online nuk ka të bëjë me mosbesim por me ‘mbrojtjen’, për të shmangur ndonjë situatë të pakëndshme (sociale ose ligjore).

Sipas studimeve, thuhet se nëntë nga dhjetë rekrutues ose persona të angazhuar në Burime Njerëzore tani kontrollojnë profilet e kandidatëve potencialë në rrjete sociale përpara se t’i punësojnë ose edhe para se të vazhdojnë me proceset e intervistimit/rekrutimit.

Kosbit është kompani që ofron shërbime globale të teknologjisë informative, operacioneve të biznesit dhe shërbimeve të menaxhuara. Me më shumë se një dekadë eksperiencë, Kosbit ofron shërbime për bizneset e vogla, të mesme, dhe ato të Fortune 100. Bashkëpunimi me klientët e tyre është i përcjellur me shërbime inovative të cilat kanë kosto të ulët, ekspertizë dhe mbështetje të vazhdueshme të klientëve. Kosbit është partneri i vetëm zyrtar i AT&T në Evropën juglindore. Shërbimet e kompanisë bazohen në parimet e ITIL, standardi më i lartë për menaxhimin e shërbimeve të Teknologjisë Informative. Shërbimet e ofruara nga Kosbit kanë kosto shumë më të vogël dhe si rrjedhojë kursejnë kohë dhe para.   Kosbit njihet si një partner i besueshëm në fushën e telekomit me një histori të gjatë të projektimit, auditimit dhe migrimit. Kosbit, përmes numrit të madh të shërbimeve të IT-së outsourcing që ofron për AT&T, Alcatel-Lucent, Nokia dhe Ericsson, duke përfshirë shërbimet e rrjeteve 3G / 4G / 5G & LTE, ka arritur të bëhet lider botëror në ofrimin e shërbimeve cilësore dhe me cmime të përballueshme për konsumatorët. Kosbit përbëhet nga një staf teknik që përfshinë inxhinierë të telekomit me përvojë, inxhinierët e mbikqyrjes së rrjetit, inxhinierët e programeve, inxhinierët e optimizimit të rrjetit dhe inxhinierët e mirëmbajtjes. Çmimet e fituara: I rankuar si një ndër 100 ofruesit më të mirë të shërbimeve outsourcing nga IAOP – 2018. Futja në garën e ngushtë për Çmimin “Kompania më e mirë për Outsourcing në Britaninë e Madhe” nga National Technology Award UK 2018.
Informohu më shumë
Fillo Kuizin
Testojeni veten, mësoni më shumë dhe argëtohuni në të njejtën kohë nëpërmjet kuizeve që ofrojmë ne për ju.
 • Në cilin vit u themelua Google?
  A
  1993
  B
  1996
  C
  1998
  D
  2000
 • Çfarë ngjyra kanë shkronjat e logos së Google, nga e majta në të djathtë?
  A
  E kuqe-e kaltër-e gjelbër-e verdhë-e gjelbër-e kaltër
  B
  E kaltër-e kuqe-e verdhë-e kaltër-e gjelbër-e kuqe
  C
  E kaltër-e verdhë-e kuqe-e gjelbër-e kaltër-e kuqe
 • Cili është emri i shfletuesit(browser) të ri të Google?
  A
  Moxilla
  B
  Google Chrome
  C
  Chrominism
  D
  Google Chromous
 • Për çfarë arsyesh përdoret shërbimi Google Analytics?
  A
  Për të kontrolluar sa vizitorë ka faqja juaj në internet
  B
  Për të kontrolluar nëse faqja juaj e internetit është e vlefshme
  C
  Për verifikim të rankimit të faqes tuaj
  D
  Për kontroll të email
 • Çka është Google AdSense?
  A
  Program i shërbimit për reklamim online
  B
  Shërbim online i adresave
  C
  Aplikacion online për zhvillues të web faqeve
 • Si quhej fillimisht Google para se ta merrte këtë emërtim që e ka sot?
  A
  RankDex
  B
  BackRub
  C
  PageRank
  D
  Baidu
 • Emri i Google rrjedh nga fjala "Googol", e cila i referohet numrit 1 të ndjekur nga sa zero?
  A
  100
  B
  1,000
  C
  10,000
  D
  100,000
 • Cila nga këto nuk është një ndër sistemet operative të Google?
  A
  Android
  B
  Chrome OS
  C
  Wear OS
  D
  Mac OS
 • Kush janë dy personat që e themeluan Google?
  A
  Ken Thompson and Bill Budge
  B
  Eric Schmid and Jeff Dean
  C
  Larry Page and Sergey Brin
 • Google dikur përdori shërbimet e Yahoo për nevojat e saj.
  A
  Po, nga viti 1998-2000
  B
  Jo, ishte e kundërta - Yahoo përdori dikur shërbimet e Google
  C
  Jo, Google dhe Yahoo asnjëherë nuk kanë bashkëpunuar
1
/
10
ARTIKUJ TË NGJASHËM
7 punë për njerëzit që e duan leximin
Për të pasur një karrierë të suksesshme, duhet të jeni duke e bërë punën që e doni apo diçka që keni pasion. Nëse kohën tuaj më të mirë e kaloni duke lexuar ndonjë libër, apo jeni prej atyre njerëzve që leximin e kanë pjesë integrale të jetës, atëherë mbase duhet ta shqyrtoni një karrierë që ju mundëson të jeni vazhdimisht afër librave. Ka shumë punë që ju mundësojnë të diskutoni rreth librave, të shkëmbeni mendime me të tjerët, të merreni me punime, me shkrime të ndryshme, të diskutoni për letërsinë, etj. Ne ju sjellim disa prej këtyre punëve. Libërshitës Ndër punët e para në listën tonë është libërshitës. Nëse përpos leximit, dëshirë tjetër e madhe e juaja është edhe të flisni me të tjerët rreth librave dhe të shkëmbeni mendime, atëherë ideale do të ishte të konsideroni hapjen e librarisë tuaj. Bibliotekar Një tjetër profesion që mund ta konsideroni nëse jeni libradashës është të punoni si bibliotekar. Aktiviteti kryesor në këtë punë është kryerja e shërbimeve në bibliotekë dhe menaxhimi i saj. Një bibliotekar ka për detyrë t’i asistojë njerëzit rreth materialeve apo informacioneve që ata kërkojnë, për arsim, shëndetësi, punë ose tematika tjera.   Lektor Një lektor merret me redaktimin e materialeve të shkruara për t’i përshtatur ato, për të korrigjuar stilin, për t’u siguruar që materiali është i lirë nga gabimet e mundshme si dhe për të ndikuar në përmirësimin e lexueshmërisë. Prandaj, nëse leximin e librave e keni më shumë se hobi, puna si lektor do të ishte po ashtu e duhur për ju. Recensues i librave Kjo punë mund të jetë edhe një punë dytësore sepse si recensues i librave jo gjithmonë kërkohet të punohet me orar të plotë. Në këtë punë, ju mund të fitoni para shtesë dhe në të njejtën kohë të bëni një punë që e doni. Një tjetër gjë e mirë që vjen si recensues i librave është se autorët e librave shumë shpesh ua dhurojnë librat e tyre recensuesve. Narrator i audiolibrave Edhe puna si narrator i audiolibrave ua mundëson ndërlidhjen e pasionit dhe dashurisë për librat me një punë që do ta doni dhe nga e cila mund të siguroni edhe të ardhura njëkohësisht. Arkivist Nëse jeni prej atyre njerëzve që keni aftësi të mira organizuese, e keni pasion mirëmbajtjen e librave, dorëshkrimeve, sistemimin e tyre, atëherë duhet ta konsideroni karrierën si arkivist. Këtë profesion mund ta ushtroni nëpër spitale, universitete, muze, biblioteka e shumë vende të tjera. Avokat Ndonëse profesoni i avokatit mund të tingëllojë si profesion i një natyre më ndryshe, e vërteta është se avokatët duhet të lexojnë jashtëzakonisht shumë. Prandaj, në listën tonë të punëve më të mira për ata që e kanë pasion dhe e duan leximin është edhe avokat.
Lexo më shumë
Gjërat që nuk duhet t’i shkruani kurrë në një email pune
E-mail është një ndër format më profesionale të komunikimit që padyshim luan një rol të rëndësishëm në shkëmbimin e informacioneve në mes të personave të ndryshëm. Është gjithashtu e pamohueshme që posta elektronike, ditëve të sotme ka një rëndësi të madhe në komunikim edhe në botën e biznesit. Mirëpo, kur shkruani një email pune profesional, duhet të keni kujdes sepse ka disa gjëra të cilat nuk është mirë t’i përdorni. Ka disa fjalë apo fraza problematike dhe gabime që njerëzit bëjnë kur shkruajnë email. Këto 8 gjëra nuk duhet t'i përfshini kurrë në një email profesional: Përshëndetjet joformale Hyrjet joformale në një email si "Hej” apo “çkemi" janë përshëndetje të çastit dhe nuk rekomandohen të përdorën në një email profesional. Në vend të këtyre, rekomandohet të përdorni fjalë si: “Përshëndetje” apo i/e nderuar”. Mbylljet joformale Edhe një mbyllje në mënyrë jo zyrtare në një email pune mund të jap mesazhin e gabuar. Mundohuni ta mbyllni emailin me fjalë si: Gjitha të mirat, përzemërsisht, çdo të mirë, etj. Humori Humori dhe sarkazma, nuk duhet assesi të përdorën në emaile profesionale të punës. Përjashtime mund të bëhen vetëm nëse jeni duke i dërguar email ndonjë kolegu shumë të afërt. Thashethemet Thashethemet për pjesën tjetër të kolegëve janë gjithmonë të dëmshme. Mirëpo, ka shumë njerëz që përhapin thashetheme edhe nëpërmjet emails. Një gjë e tillë mund t’ju dëmtojë tejmase marrëdhëniet me kolegët. Emojis Kur dërgoni një email pune, mos përdorni emojis sepse nuk janë komunikim profesional. Shkurtesat Në komunikimin e përditshëm, shpesherë përdorim shkurtesa si: flm, sps apo klm. Mundohuni t’i evitoni shkurtesat e tilla sepse nuk rekomandohen aspak në emaile profesionale të punës. Përjashtimet edhe këtu mund të bëhen vetëm nëse jeni duke komunikuar me një koleg/e shumë të afërt të zyrës por jo kur komunikohet me klientë. Mos shkruani vetëm me shkronja të mëdha Një tjetër gjëje që duhet t'i kushtoni rëndësi kur dërgoni një email pune, është përdorimi i shkronjave. Kur e shkruani një email pune, mos i përdorni vetëm shkronjat e mëdha. Kushtoni rëndësi drejtshkrimit Emailet profesionale duhet të jenë sa më formale që është e mundur. Kjo do të thotë se duhet t'i kushtohet rëndësi gramatikës, pra shenjave të pikësimit dhe përdorimit të shkronjave.  
Lexo më shumë
Si ta mbani një raport të mirë me punëdhënësin?
Marrëdhëniet e mira, produktive, ku nuk mungon respekti janë çelësi i suksesit për një kompani. Këtu përfshihet raporti që keni me punëdhënësin tuaj. Përderisa prioriteti kryesor i një punëdhënësi është të ketë punonjës të zellshëm që përmbushin vizionin e tij për kompaninë, përveç kësaj një punëdhënës do të donte të kishte më shumë se sa vetëm marrëdhënie profesionale me njerëzit me të cilët punon. Në fund të fundit, punëdhënësi një pjesë të madhe të kohës e kalon me stafin, si rrjedhojë një raport i ftohtë dhe jo miqësor nuk do të kishte aspak kuptim për të dyja palët dhe do të ndikonte në performancën e kompanisë.Punëdhënësi luan një rol kryesor në ngritjen tuaj në karrierë, kështu që sa më shumë që ai njeh personalitetin tuaj, punën tuaj dhe etikën tuaj të punës, aq më më të mëdha janë gjasat që të shpërbleheni. Një marrëdhënie e shëndoshë dhe respektuese në raport me të, përmirëson moralin dhe produktivitetin tuaj, respektivisht raporti i tillë ndikon pozitivisht në karrierën tuaj. Nëse keni interes për një marrëdhënie sa më të mirë me punëdhënësin tuaj, Akademi Pune ju ofron disa sugjerime për krijimin e një raporti sa më të mirë: Merrni iniciativë të caktoni mbledhje mujore Është e rëndësishme që punonjësit të ndërmarrin iniciativën për të mbajtur takime individuale me punëdhënësin e tyre gjatë muajit. Kjo ndihmon që të vlerësohet gjendja aktuale në kompani, të vihen në pah rezultatet e arritura si dhe prioritetet për të ardhmen. Gjithashtu, gjatë mbledhjeve diskutoni gjendjen e projekteve aktuale, paraqitni idetë që keni për të ardhmen dhe kuptoni nëse jeni në të njejtin mendim me punëdhënësin tuaj dhe qëllimet që ka. Shfaqni vlerat tuaja Është me rëndësi ta kujtoni se jeni punësuar sepse posedoni aftësi të veçanta të cilat i vlerëson kompania. Si person i tillë, ju shpesh mund të ofroni perspektiva të ndryshme nga punëdhënësi juaj. Një punëdhënës i mirë nuk do të dëshironte që punonjësit të pajtohen gjithmonë me të, por gjithashtu të flasin për nevojat, realitetin dhe sfidat nëpër të cilat po kalon kompania e që duhet të adresohen, kësisoj ju shfaqni vendosmerinë që keni në atë që besoni. Përpiquni të keni komunikim sa më të hapur Sa herë i keni thënë punëdhënësit tuaj se një nga idetë e tij ose të saj nuk është aq e shkëlqyeshme? Ndoshta është bisedë e frikshme për çdo punonjës, por është e rëndësishme komunikimi i lirshëm pasi një punëdhënës mendje hapur do ta vlerësonte iniciativën tuaj për ide të reja inovative. Ofroni ndihmë Shprehni gatishmëri për të ndihmuar në ndonjë projekt edhe nëse nuk kërkohet një gjë e tillë nga ju. Shumë punëdhënës janë të ngarkuar gjatë gjithë kohës dhe shpesh nuk flasin nëse kanë nevojë për ndihmë. Prandaj, gjatë bisedës tuaj pyetni ata nëse kanë nevojë për ndihmë në ndonjë projekt të caktuar.
Lexo më shumë
Si t'i bëni reklamë biznesit tuaj?
Pavarësisht se sa i vogël është biznesi juaj apo buxheti i tij, është thelbësore të shpenzoni para për reklama. Nëse sapo keni filluar një biznes të vogël dhe dëshironi rrjetëzim sa më të shpejtë dhe efikas, mund të përdorni disa medota efektive që biznesi juaj të rritet.Ekzistojnë mundësi të shumta që ta reklamoni biznesin tuaj edhe pa harxhuar shuma të mëdha parash. Merrni sa më shumë informata, këtë mund ta bëni duke hulumtuar tregun se çka po kërkohet më shumë, si dhe duke kontaktuar biznese tjera apo ndonjë ndërmarrës për këshillë. Krijoni një faqe interneti (website) Nëse ende nuk e keni krijuar një faqe interneti ku promovoni biznesin dhe produktet tuaja, atëherë është koha të bëni një gjë të tillë sa më shpejt. Sot shumica e bizneseve, qoftë ato të vogla ose të mëdha, promovojnë produktet e tyre nëpër rrjetet sociale dhe afrohen tek klienti më shpejt. Kësisoj, klientët kanë çasje më të lehtë në produktet tuaja dhe në rast të ndonjë pyetje apo sugjerimi ju kontaktojnë përmes rrjeteve sociale. Kërkoni rekomandime Pasi të keni krijuar një marrëdhënie të qëndrueshme biznesi me ndonjë klient, gjeni mënyra për të kërkuar që ata ta rekomandojnë biznesin tuaj te klientët e rinj. Ju mund ta bëni programin tuaj të rekomandimit joformal, por patjetër sigurohuni që të vendosni disa mendime në të dhe t'ju drejtoheni klientëve tuaj me kujdes. Gjithashtu, mos harroni t’i shpërbleni klientët që e rekomandojnë biznesin tuaj. Reklamoni biznesin nëpër rrjete sociale Rrjetet sociale janë një formë shumë moderne dhe e shpejtë për të arritur te klientët e rinj. Sot shumë biznese reklamojnë veten dhe produktet që kanë në Facebook, Instagram dhe platforma tjera. Facebook ka disa nga mjetet më të mira të shënjestrimit në reklamimin e mediave sociale. Përmes Facebook ju mund të përqendroheni dhe të synoni reklamën tuaj për të arritur pikërisht në grupin demografik që përputhet më mirë me interesat tuaja. Edhe nëse keni një biznes të vogël, ju kurrë nuk duhet të ndjeheni sikur buxheti juaj është shumë i vogël për të marrë rezultate të mira në reklamim. Pavarësisht se çfarë biznesi keni ose çfarë shisni, ka shumë mënyra për të përdorur zgjuarsi, këmbëngulje dhe punë të palodhur për të promovuar biznesin tuaj. /Akademi Pune
Lexo më shumë
KosovaJob është rrjeti më i madh i punësimit në Kosovë, i çertifikuar nga Bureao Veritas me ISO 9001: 2015 për Menaxhimin e Cilësisë.