Njihuni me platformën Akademia, sistemi i parë anti-plagjiaturë në rajon

26 Jun, 2020

Njihuni me platformën Akademia, sistemi i parë anti-plagjiaturë në rajon
	 	 

I diplomuar në “University of Sheffield” Selanik, në drejtimin Kontabilitet dhe Financa, Besart Kunushevci, është ndër personat e parë që solli një platformë anti-plagjiaturë në Kosovë.

Në një intervistë për Akademi Pune, ai tregoi se çka e shtyri të krijonte platformën Akademia, platformë kjo që do të njihej si e para për anti-plagjiaturë në rajon. Gjatë intervistës, ai rrëfeu më shumë rreth krijimit të kompanisë si dhe për sfidat me të cilat u ndesh gjatë rrugës.

“Praktikisht Akademia është themeluar gjatë kohës që kam studiuar në Selanik. Gjëja e parë që isha i ekspozuar ka qenë një platformë anti-plagjiaturë në universitet dhe gjatë kohës që më është dashtë të dorëzoj punime isha i preokupuar se çka ishte plagjiatura në të vërtet. Si ide filloi në vitin 2015, ndërsa zyrtarisht kemi filluar në gusht të vitit 2016 kur jemi regjistruar si biznes dhe kemi filluar me prototipin e parë duke marrë komente nga profesorë, universitete, si dhe duke kontaktuar ministri të ndryshme për ta kuptuar se si funksionon tregu” rrëfen fillimisht Besarti.

BesartEdhe pse studionte jashtë vendit, Besarti ishte në kontakt të vazhdueshëm me shokët dhe shoqet në Kosovë duke shkëmbyer ide dhe përvoja të ndryshme me ta. Gjatë këtyre bisedave, ai e kuptoi se ekzistonte një tendencë që studentët t’i dorëzonin punimet sa më shpejt në fakultetet përkatëse ku studionin dhe këtë gjë e bënin duke i shkëmbyer punimet ndërmjet vete.

Nëpërmjet hulumtimeve që realizoi, doli në përfundim se edhe me punimet e diplomave kishte parregullësi, këtu përmendi disa dukuri negative në vendin tonë; se si disa studentë bashkoheshin dhe paguanin dikë që t’ua punonte temen për ta, e pastaj atë temë e shpërndanin nëpër universitete të ndryshme.

“Duke parë shumë parregullësi në tregun e Kosovës, gjegjësisht në sektorin e arsimit të mesëm dhe të lartë, pashë nevojën që të krijoj diçka për tregun shqipfolës që do ta zgjidhte problemin e plagjiaturës. Kur fillova ta analizoj tregun, pashë që kishte shumë skandale të plagjiaturës të cilat nuk ishin trajtuar si rrjedhojë e mungesës së një sistemi të mirëfilltë anti-plagjiaturë. Ka gjithsej 20 platforma të tilla në botë, mirëpo asnjëra nga ato nuk ofrojnë mbështetje për gjuhën shqipe dhe momentin që e kemi hasur këtë zbrazëti brenda tregut, ne filluam të mendonim për një zgjidhje të këtij problemi dhe ta ofrojmë këtë shërbim”.

Një sukses tejet i madh i platformës Akademia ishte kur arritën të pranohen në programin Microsoft for Startups. Besarti tregoi se sa e rëndësishme ishte kjo për kompaninë e tij ndërsa tani bashkëpunimi me Microsoft vetëm se është duke u rritur.

“Fillimisht dua të jem i sinqertë se në dy tentimet e para kur kemi aplikuar jemi refuzuar, por ajo që bëri diferencën herën e fundit kur u pranuam ka qenë sistemi i quajtur Crossplag që ne e kemi emëruar dhe e kemi bërë trademark. Ky sistem ka për qëllim të ofrojë shërbime ndërgjuhësore. Kjo nënkupton nëse ju e ngarkoni një dokument në gjuhën shqipe automatikisht e përkthen në njërën nga 30 e më shumë gjuhë të cilat ne i kemi në sistemin tonë. Madje, nëse doni ta përktheni dhe analizoni një dokument në gjuhën angleze, sistemi ju mundëson që ai dokument të kontrollohet me të gjithë literaturën që është e gatshme në gjuhën angleze”.

Besarti foli edhe rreth krijimit të versionit të parë të sistemit Crossplag në vitin 2018. Atë ia ofruan një gupi të hulumtuesve në Bashkim Evropian që janë pjesë e “European Network for Academic Integrity”, rrjet ky që përbëhej prej 10 ekspertëve të cilët ishin të vetmit në botë në aspektin e vlerësimit anti-plagjiaturë.

“Ne ishim në garë së bashku me 15 kompanitë më të mëdha në botë që kanë fokus anti-plagjiaturën, por asnjëra nga to nuk ka arritur të kalojë asnjë prag minimal për të ofruar shërbime cilësore cross lingual (ndër-gjuhësore). Pra, ne kemi qenë të vetmit që kemi tejkaluar pragun. Në vitin 2020, me ndihmën e hulumtuesve kemi realizuar një rivlerësim të gjendjes se ku jemi dhe sipas rezultateve jemi ndër top 3 platformat më cilësore në botë në aspektin e gjuhëve dhe jemi të pakontestueshëm sa i përket sistemit cross lingual”.

Puna dhe përkushtimi i Besartit së bashku me ekipin e tij mori vëmendjen e kompanisë gjigante Microsoft. Kësisoj, ata ja dolën të bëhen pjesë e rrjetit të Microsoft for startups, rrjet ky që ofron shumë përfitime për bizneset e reja. Sipas Besartit kjo nënkupton se tash e tutje ata do të kenë mundësi t’i ofrojnë shërbimet e tyre partnerëve të Microsoft apo rrjetit të tyre.

“Ende jemi në fazën fillestare të bashkëpunimit, mirëpo gradualisht deri në fund të verës jemi duke planifikuar që së bashku me analistët e biznesit dhe “sellers” që janë brenda Microsoft të krijojmë një profil të duhur brenda Microsoft Network, si dhe të fillojmë me shitje edhe në tregun ndërkombëtar”.

Platforma "Akademia" me shërbimet që ofron ka ndihmuar në masë të madhe sistemin e arsimit të lartë në Republikën e Shqipërisë. Besarti tha se kompania e tij ka marrëveshje përmes Ministrisë së Rrjetit Akademik Shqiptar që ta ofrojnë sistemin anti-plagjiaturë për të gjitha universitetet publike në Republikën e Shqipërisë.

“Shqipëria është tejet përpara në aspektin e trajtimit të këtyre temave që janë pak më të nxehta në arsim siç janë plagjiatuara, vetingu i profesorëve, pedagogëve etj. Kjo poashtu ka ardhë si nevojë e protestës që ka ndodhur atje në vitin 2019, ku aty praktikisht studentët kanë kërkuar që të verifikohen punimet e diplomës. Kjo kërkesë ka ardhur nga studentët, gjë që është mjaft premtuese pasi ata kanë kërkuar arsim më cilësorë”.

 "Akademia" bashkëpunon me kompani të ndryshme, vendore dhe ndërkombëtare

Sa i përket bashkëpunimeve me kompani vendore dhe të huaja, Besarti theksoi se janë kompani mjaft fleksibile si në ofrimin ashtu edhe në pranimin e këshillave. Akademia ka bashkëpunim të ngushtë me ICK, Gjirafa si dhe Shkollën Finlandeze. Me këtë të fundit madje kanë krijuar një lojë tërheqëse të quajtur “KOONTA”.

Sipas Besartit kjo lojë iu mundëson fëmijëve simulimin e jetës reale brenda shkollës, pasiqë ata mësojnë se çka është TVSH, tatimi në qera, kompanitë teknologjike, funksionimi i bankave si dhe aktivitete tjera. Kjo lojë zgjeron kreativitetin e fëmijëve dhe i përgatitë ata për jetën e përditshme se si t’i menaxhojnë këto obligime në të ardhmen.

Besart 2

“Ne jemi të pozicionuar si kompani teknologjike me fokus në edukim, do të thotë nuk bëjm “outsourcing” apo produkte jashtë domainit tonë. Kryesisht ne ofrojmë produkte dhe shërbime në fushën e edukimit dhe teknologjisë”.

"Plagjiatura në Kosovë është mjaft e pranishme"

Në bazë të një hulumtimi të kryer në Kosovë në lidhje me përhapjen e plagjiaturës, Akademia ka dalë në përfundim se plagjiatura fatëkeqësisht është mjaft e përhapur.

Ata fillimisht morën një mostër të vogël prej 322 punimeve të diplomave, shumica prej të cilave ishin diploma të nivelit bachelor, gjithashtu edhe të nivelit Master dhe PHD. Pasi kontrolluan këto punime të diplomave ata erdhën në përfundim se prej 322 punimeve diku rreth 70% e tyre nuk do të duhej të aprovohen si punime origjinale pasi që plagjiatura ishte më se e pranishme në ato punime.

Sipas Besartit, ky ishte një numër mjaft alarmant, madje as ata nuk kishin besuar që do të kishte një përqindje kaq të lartë prej 70%.

“Plagjiatura është kryesisht e përhapur në aspekte akademike sidomos në avancimin e profesorëve. Arsyeja është se janë shumë rregulla dhe burokraci në Kosovë për ta marrë titullin si profesor i asocuar apo i rregullt dhe secili prej tyre ka kushte që të bëjë publikime shkencore, të ketë doktoraturë etj. Po ashtu. kur profesorët mundohen të avancohen shumë shpejt duke publikuar publikime shkencore nëpër revista të ndryshme, ata huzaojnë punime prej vendeve të ndryshme”.

Ndër tjera, ai përmendi edhe se plagjiatura është e pranishme edhe nëpër kompani që tentojnë të kopjojnë ndonjë plan biznesor nga dikush tjetër, e pastaj hasin në probleme kur vjen koha e zbatimit të atij plani pasi nuk është plani i tyre origjinal.

“Njerëzit shpesh nuk e konsiderojnë plagjiaturën edhe aq të dëmshme, mirëpo plagjiatura dëmton shumë zhvillimin e shoqërisë. Nëse nuk ka gjëra të reja që shkruajnë njerëzit kjo nënkupton se nuk ka kontribut për shoqërinë që të njihen me gjëra të reja dhe me teknologji të re” shtoi Besarti.

Për fund, Besarti kishte një këshillë për të rinjtë që synojnë ta themelojnë kompanitë e tyre në të ardhmen.

“Do t’ju thoja të kthehen dhe të analizojnë një koncept bazë të njerëzimit: Risk-Reward-Ratio. Secili i ri duhet të jetë në gjendje ta kuptojë këtë. Personalisht mendoj që këshilla më e saktë në bazë të përvojës sime për çdo të ri që ka ndërmend të filloj një biznes është se duhet të jenë të gatshëm për sakrificë dhe mos ta nënvlerësojnë se çka është sakrifica. Biznesi është gjëja më e vështirë që ndoshta do ta bëjmë në jetë që kërkon përkushtim dhe vendosshmëri që të dalloheni nga të tjerët. Sipas statistikave, 1 në 5 startups mund ta kalojë 5 vjeçarin e operimit, që do të thotë se “you are working against the odds” dhe varet nga ju se çka do të bëni për t’i tejkaluar këto pengesa” përfundoi Besarti.

Fillo Kuizin
Testojeni veten, mësoni më shumë dhe argëtohuni në të njejtën kohë nëpërmjet kuizeve që ofrojmë ne për ju.
 • Rrahjet e zemrës mes 60 deri në 100 për minutë konsiderohen:
  A
  Shumë të larta
  B
  Shumë të ulëta
  C
  Normale
 • Një pacient i cili ka pezmetim pas marrjes së një antibiotiku ka:
  A
  bashkëveprim me ilaç
  B
  tolerancë ndaj ilaçit
  C
  alergji prej ilaçit
 • Cila nga këto pohime në lidhje me rrezet X në gjoks është e pasaktë?
  A
  Nuk kërkohet miratim i nënshkruar
  B
  Ushqimi dhe pijet janë të lejueshme para testit
  C
  Pacienti duhet të heqë të gjitha sendet metalike
  D
  Nuk ekzistojnë kundërindikacione për këtë test
 • Një pacient ka "thrombophelebitis" në këmbën e majtë. Cili intervenim i infermierit duhet të jetë primar?
  A
  Ngritja e këmbës në dy jastëkë
  B
  Aplikimi i çorapeve mbështetëse
  C
  Aplikimi i fashave të ngrohta
 • Cili nga këta pacientë ka rrezik më të madh për të marrë infeksion?
  A
  Një pacient që merr antibiotikë në spektër të gjerë
  B
  Një pacient i diagnostifikuar me diabet
  C
  Një pacient me leukopenia
 • Kur vepron si avokat i pacientit, infermieri/ja duhet të:
  A
  lejojë anëtarët e familjes të marrin vendime për pacientin
  B
  ndajë mendimet e tij ose të saj me pacientin
  C
  detyrojë një pacient të marrë ilaçin e tij ose saj
  D
  përqëndrohet në mbrojtjen e të drejtave të një pacienti
 • Cili term përshkruan më së miri pamundësinë për të identifikuar ndjesitë dhe njohur gjërat?
  A
  Agnosia
  B
  Anomia
  C
  Apraksia
 • Sa është temperatura normale e trupit?
  A
  36.5°C
  B
  37°C
  C
  37.5°C
 • Çka nënkupton kujdesi paliativ?
  A
  Përmirësimi i jetës së personave të moshuar
  B
  Përmirësimi i kualitetit të jetës së personave me sëmundje serioze
  C
  Kurimi i pacientit nëpërmjet kirurgjisë minimale
 • Çka janë tingujt Korotkoff?
  A
  Zhurma të veshit
  B
  Tingujt e zemrës gjatë matjes së presionit të gjakut
  C
  Asnjëra nga këto
1
/
10
ARTIKUJ TË NGJASHËM
8 profesione në të cilat mund të jeni të suksesshëm nëse njihni gjuhë të huaja
Sot, pothuajse të gjithë punëdhënësit duan të punësojnë njerëz që flasin më shumë se një gjuhë. Njohja e disa gjuhëve mund t'iu sjellë përfitime të shumta në karrierë. Duke e njohur gjuhë të tjera, ju rrisni mundësitë për të gjetur një vend të mirë të punës e gjithashtu të siguroni edhe të ardhura të mira. Shumë organizata, institucione, biznese, kanë nevojë për sa më shumë njerëz që njohin gjuhë të huaja. Individët që njohin më shumë se një gjuhë të huaj, mund të ushtrojnë shumë profesione, mirëpo disa prej tyre mund të sjellin suksesin më pranë.  Përfaqësues të shërbimit me klientë Në fushën e shërbimit me klientë do të keni goxha sukses në rast se e njihni edhe një gjuhë të huaj. Duke qenë se puna ju obligon të takoheni me njerëz dhe biznese të ndryshme, është shumë mirë nëse njihni gjuhë të huaja sepse mund të keni punë edhe me klientë ndërkombëtarë. Në këtë profesion, punëdhënësit duan njerëz që mund të kapërcejnë pengesat gjuhësore dhe të zgjerojnë bazën e tyre të klientëve. Përkthyes/ Interpretues Në ditët e sotme, profesioni i përkthyesit është shumë i kërkuar. Shumica e institucioneve apo bizneseve kanë nevojë të kenë të punësuar dikë që mund t’iu përkthejë materiale nga gjuhë të ndryshme. Kur njihni gjuhë të huaja, gjithmonë mund ta keni një vend të sigurt të punës si përkthyes. Thuhet se punësimi i përkthyesve dhe interpretuesve do të rritet shumë gjatë viteve në vijim. Specialistë në burime njerëzore Pjesa e burimeve njerëzore gjithashtu kërkon njohuri në gjuhë të huaja. Ata që kanë karrierë në burime njerëzore dhe njohin më shumë se një gjuhë, ndihmojnë ndërmarrjet shumë më shumë kur vjen puna tek punësimi i kandidatëve. Jo të gjithë kandidatët që intervistohen mund të njohin një gjuhë të caktuar sepse ata mund të vijnë nga kultura të ndryshme. Mësimdhënës Nëse dëshironi të keni një karrierë të suksesshme si mësimdhënës, është mirë të mësoni edhe një gjuhë të huaj. Mësimdhënësit që flasin më shumë se një gjuhë kanë shumë mundësi të jenë të suksesshëm në këtë profesion, sidomos në zonat ku ka popullësi multikulturore. Vlen të theksohet se shkollat tashmë kanë programe të ndryshme gjuhësore. Shkrimtarë / Gazetarë Njohuritë e një gjuhe tjetër ndihmojnë gazetarët dhe shkrimtarët të jenë të suksesshëm në hulumtime, kryerjen e intervistave apo shkrimin e artikujve  për media të huaja. Si shkrimtarë, mund të përktheni vepra në disa gjuhë dhe të arrini audiencë më të gjerë. Profesionistë të kujdesit shëndetësor Individët që punojnë në spitale apo klinika, çdo ditë duhet të takojnë një numër të madh të njerëzve. Në raste urgjente, njohuritë e gjuhëve të huaja hyjnë shumë në punë. P.sh, nëse ndonjë pacient nuk e njeh gjuhën e parë të një vendi, do të shmangej stresi i komunikimit. Kësisoj, mjekët që njohin dy gjuhë, infermierët, apo në përgjithësi stafi në spitale, do të kontribuonin shumë më shumë. Menaxherë të marketingut Në tregun e ditëve të sotme, kompanitë kanë shumë nevojë që të përcjellin mesazh të saktë. Pra, kanë nevojë për njerëz të cilët flasin rrjedhshëm gjuhët e klientëve të tyre që të përcjellin me sukses mesazhe të brendit. Punëtorët social Pjesë shumë e rëndësishme e shoqërisë janë punëtorët social. Puna e tyre lidhet me njerëzit. Karriera në punë sociale po aq sa është sfiduese është edhe e dobishme. Edhe në këtë fushë, shumë më shumë sukses mund të arrini nëse njihni gjuhë të huaja. Ju do të jeni në gjendje të komunikoni me njerëz dhe të kuptoheni më mirë por edhe ata do të ndjehen më mirë nëse flasin në gjuhën e tyre amtare. Kësisoj, gjuhët e huaja janë shumë vlefshme në këtë karrierë. 
Lexo më shumë
ÇKA E BËN TË MIRË NJË AMBIENT TË PUNËS?
“Punëtorët e lumtur janë ambasadorët më të mirë”  - James Sinegal Sipas një analize të HuffPost Australia, një person mesatarisht shpenzon 13 vjet e dy muaj nëpunë.  Meqënëse ambienti i punës është vendi në të cilin qendrojmë shumicën e kohës, paraqet edhe nevojën për të pasur kushte të mjaftueshme që punët të përfundojnë në mënyrën më të mirë të mundshme. Mirëpo, një ambient i mirë nuk nënkupton vetëm një enterier të mirë por edhe harmoni brenda kompanisë.  Prandaj, pasi që pjesën më të madhe të ditës, shumica e njerëzve e kalojnë në vendet e tyre të punës, krijimi i një ambienti të përshtatshëm duhet të paraqitet si synim primar i secilit që nga momenti kur angazhohet në një punë të caktuar. Punëdhënësit kanë për obligim që për të gjithë punëtorët të krijojnë një ambient kompakt me punën që duhet të kryhet, pasi që është i njohur edhe fakti se një ambient i mirë i punës ndikon shumë edhe në produktivitetin e secilit prej tyre por edhe të kompanisë në përgjithësi. Nëse punëtoret nuk vijnë të vullnetshëm dhe të motivuar në punë, probabiliteti që një kompani duhet të punojë rreth ambientit të punës është shumë i lartë, ngase kjo mund të jetë arsyeja kyçe. Menaxherja e burimeve njerëzore në Kreditimin Rural të Kosovës (KRK), Burbuqe Grajçevci, thotë se një ambient i mirë i punës ndikon shumë në përmirësimin e punës në ekip, rritë efiçiencen dhe rezultatet, rritë nivelin e kënaqësisë në punë dhe në përgjithësi performancën e të punësuarve, e gjithashtu zvogëlon edhe stresin në punë.  Ajo shton se mbështetja e stafit në zhvillim profesional është poashtu e një rëndësie të veçantë. “Shumë me rëndësi për një ambient pozitiv është mbështetja e stafit në zhvillim profesional, përmes  trajnimeve por edhe duke bartur dijen nga njëri tek tjetri, kjo është veçanarisht e rëndësishme për punëtorët e ri, që njerëzit që janë me më përvojë në një kompani, ta zëmë në KRK, ta bartin dijen tek punëtorët e ri sepse kështu zhvillohen edhe ata po edhe ne rritemi profesionalisht”, ka thënë ajo. Ambienti ideal i punës gërshetohet nga shumë komponentë Një ambient ideal i punës, krijohet edhe duke gërshetuar shumë komponentë siç janë vlerat e organizatës me të cilat duhet të mishërohet çdo individ, komunikimi, bashkëpunimi por edhe krijimi i mundësive të barabarta për të gjithë. “Një ambient ideal i punës duhet të ketë këto komponenta: vlerat e organizatës të përcaktuara qartë, përshkrimin e qartë të punës se ku ka për të arritur një individ, çka ka për të bërë gjatë gjithë vitit, poashtu luan shumë rol komunikimi dhe bashkëpunimi i mirë si dhe gjithëpërfshirja e punonjësve. Punëtorët duhet të respektohen dhe të kenë mbështetjen e nevojshme, pra t’u ofrohen mundësi te barabarta dhe kompensimi të jetë i drejtë”, ka thënë ajo. Çka ndihmon në një organizim më të mirë të punës, e rrjedhimisht edhe në krijimin e një ambienti më pozitiv në një vend pune, është edhe transparenca. Grajçevci thotë se nëse kompanitë duan të kenë një ambient të mirë, duhet inkurajuar transparencën. “ Është mirë që në vendin e punës të inkurajohet transparenca. Kjo sidomos duhet të bëhët nga personat udhëheqës të një organizate apo kompanie, të inkurajojnë bashkëpunimin mes njerëzve dhe të ketë komunikim më të qartë kur duan të bartin informatë ose të marrin një informatë mbrapa, që njerëzit të mos kenë paqartësi në vendin e punës. Që të mos të krijohet paqartësi rreth një procesi të punës apo procedure duhet të përdorën të gjitha kanalet e komunikimit që i posedon kompania në mënyrë që të gjithë të jenë të informuar drejtë dhe të kuptojnë apo interpretojnë njësoj të njejtin proces, procedurë apo çkado që është një çështje me të cilën është marrë insititucioni” theksoi ajo. Arritjet e punëtorit duhet të vlerësohen vazhdimisht Mentorimi dhe trajnimet, sipas Grajçevcit janë poashtu shumë të nevojshme që punëtorët të tregojnë sa më shumë rezultate. Ndër tjera, ajo shton se arritjet e punëtorit duhet medoemos të vlerësohen. Pra në rast se një punëtor i ka arritur objektivat, vazhdimisht jep ide, është proaktiv apo ka iniciativë, duhet të vlerësohet dhe jo vetëm nga kompania por edhe nga secili mbikqyrës I drejtpërdrejt, duhet të falenderoj dhe respektojë punëtorin në punën e përditshme. Për ta arritur krejt këtë, Grajçevci nënvizoi se duhet pasur më shumë njerëz optimistë, pozitivë dhe të cilët problemet i shohin si sfida dhe si mundësi të reja. Sipas saj, për të mbizotëruar një klimë e mirë e punës në një kompani, shumë të mirëseardhura duhet të jenë edhe aktivitetet e përbashkëta të cilat forcojnë raportin mes kolegëve apo stafit në përgjithësi, iniciativa të  ndryshme, të cilat ndihmojnë që stafi të socializohet. Duke pasur parasysh këtë, ajo tha se edhe KRK-ja praktikon mbështet iniciativat e përbashkëta për rekreacion dhe socializim të stafit. KRK SH.P.K. është institucion mikro financiar që operon në Kosovë nga viti 2003 me mision ofrimin e shërbimeve financiare për klientët me të ardhura të ulëta, me fokus të veçantë bizneset e vogla bujqësore dhe aktivitetet tjera në zonat rurale dhe urbane. Aktualisht KRK-ja ka mbi 230 të punësuar të rregullt dhe u ka ofruar shërbime më shumë se 100, 000 klientëve nëpër 26 degët që i ka në tërë Kosovën.
Lexo më shumë
Agnesa Sekiraqa me “ThesQefi” sjell produkte unike dhe të kërkuara në Kosovë
Asnjë biznes nuk fillon njësoj. Disa nisin nga një dhomë e vogël, disa në garazha, e disa të tjerë në zyrë. Sidoqoftë, nuk ka rëndësi se ku nisë një biznes, e rëndësishme është se si ndërmerren hapat drejt suksesit. Janë të shumtë të rinjtë e talentuar nga Kosova, të cilët po krijojnë biznese në industri të ndryshme. Shumë prej tyre kanë krijuar stabilitet financiar dhe po punojnë edhe drejt shtrirjes së tregut jo vetëm në Kosovë, por edhe ndërkombëtarisht. E puna artizanale është një ndër biznesetqë po nisin të rinjtë e kohës moderne. Puna artizanale kërkon gërshëtim të pasionit, talentit dhe kreativitetit. Pikërisht këto tri elemente janë ato që e bëjnë të suksesshëm një biznes artizanal. I udhëhequr nga Agnesa Sekiraqa, një artiste re përplot ide e ambicie, “ThesQefi” është njëri ndër këto biznese. Kreativiteti dhe cilësia në produktet që ofron, e bëjnë këtë biznes dhe këto produkte unike dhe shumë të kërkuara nëtregun Kosovar. Në një intervistë për Akademi Pune, Agnesa Sekiraqa tregoi më shumë se si lindi ideja dhe si erdhi deri te krijimi i “ThesQesi”. Profesioni që fillimisht kishte zgjedhur ishte dizajni i modës, një profesion i cili ndonëse kompleks, kërkonte shumë pasion dhe i krijonte mundësinë ta shprehte sa më shumë kreativitetin e saj.  “Thesi” si koncept ka nisur rastësisht, krejtësisht në mënyrë spontane. Derisa isha duke shikuar feed-in në instagram, pashë një model të një ulëseje me ajër. Në shikim të parë mu duk interesant. Hulumtova tregun, ndërkohë në shtëpi po punoja me proceduren e modelimit, prerjes, qepjes. Pa qenë e sigurtë që ajo që doja të ofroj do të përputhej me kërkesen e tregut për një ulëse të tillë, finalizova thesin e parë e që nuk ishte më i miri i mundshëm.Isha kërkuese sepse edija që thesi që doja ta krijoja do të duhej t’i përmbushte të gjitha pritjet e një klienti potencial” Gjërat të cilat e përbëjnë një veshje siç janë përmbajtja e materialeve, patroni e qepja, janë disa prej gjërave bazike të cilat Agnesa i mësoi gjatë fillimit të studimeve. Këto njohuri ndonëse bazike, i shërbyen shumë në punën të cilën e bën edhe sot me biznesin e saj. “Qepja, ishte një ndër proceset që më sfidoi për të bërë gjëra të tjera të cilat nuk ishin pjesë e lëmisë që tashmëkisha zgjedhur” Thonë se fitues janë ata që nuk dorëzohen. E dedikuar në punën e saj, pas tre tentimesh Agnesa Sekiraqa tregon se arriti të krijojë thesin e katërt i cili sot është një ndër ulëset më të rehatshme në treg dhe në të njejten kohë është ndër produktet më të kërkuara nga “ThesQefi”. Cila është forma më e mirë për të promovuar punën artizanale? Ndonëse teknologjia ka lehtësuar shumë gjëra në të bërit biznes, krijimi i emrit në treg mund të jetë një proces i vështirë. Kësisoj, e rëndësishme është të gjindet forma që funksionon më së miri. Agnesa Sekiraqa me ekipin e saj, promovimin dhe shitjen e produkteve të ThesQesi e bëjnë online, nëpërmjet rrjeteve sociale. “Duke marrë parasysh se 81% e konsumatorëve bëjnë kërkime në internet para se të vendosin të blejnë një produkt, mund të themi se pak vend i ka mbetur marketingut tradicional. Prandaj, rrjetet sociale kanë sjellë me vete një periudhë të re ne këtë fushë. Megjithëse mundohemi t’i bëjmë të gjitha vet, sigurisht që fokusi ynë është tek shitja online nëpërmjet rrjeteve sociale” Një ekip jo shumë i madh por shumë i talentuar dhe i dedikuar, me punën e tyre tashmë kanë arritur të shtrihen edhe në Shqipëri dhe Maqedoni. Agnesa thekson se në punën e saj të përditshme më së shumti e shijon punimin e thasëve për fëmijë, kjo ngase aty mund të shpalosë kreativitetin e saj.  Këta thasë të cilët karakterizohen nga dy ose më shumë nuanca ngjyrash janë bërë shumë të dashur për fëmijët. Ata kanë mundësinë t’i personalizojnë këta thasë me personazhet që pëlqejnë më shumë. E gjithë kjo punë, biznesit “ThesQefi” i ka siguruar edhe shumë bashkëpunimeafatgjata. “Bashkëpunimet me kopshtet, na kanë bërë më të vendosur për të punuar me shumë me targetin e fëmijëve pasi reagimi i tyre vazhdon të jetë përherë impresiv” Krejt në fund, Agnesa Sekiraqa ka një këshillë për të gjithë ata që janë gati për t’u përfshirë në tregun e punës. “Zhvilloni sa më shumë aftësitë e juaja sipërmarrëse. Pavarësisht barrierave që mund të hasni, e rëndësishme është të filloni dicka nga e para sepse edhe rrugëtimet e gjata nisin me hapin e parë. Pra, përpiquni të nxirrni më të mirën nga vetja, duke e bërë atë që e doni më së shumti”.
Lexo më shumë
6 mënyra për t'i bërë punëtorët të ndjehen të vlerësuar
Ofertat e punës kryesisht pranohen për shkak të pagesës, por punëtorët qëndrojnë gjatë në një vend pune më shumë për shkak të vlerësimit sesa për shkak të pagesës. Në kompanitë ku ka një numër më të madh punëtorësh, menaxherët shpeshherë hasin në vështirësi në menaxhimin dhe trajtimin e barabartë te të gjithëve. Udhëheqësit e mençur punojnë që ta bëjnë secilin punëtor të ndjehet pjesë e ekipit. Në vazhdim, ju sjellim disa këshilla se çka mund të bëni nëse dëshironi që të gjithë punëtorët e juaj të ndjehen vërtetë të vlerësuar. 1. Përdorni mjetet e duhura të komunikimit Ndër gjërat e para që një punëdhënës duhet të ketë parasysh, është të lehtësojë komunikimin me punëtorët e tij, qoftë me email, telefon, mesazhe direkte apo konferenca me video. Që punëtorët të ndjehen të vlerësuar, këshillohet të planifikoni që nganjëherë të flisni me secilin prej tyre fizikisht ose virtualisht. Një gjë e tillë do të tregonte kujdes nga ana juaj. Nëse ndonjë punëtor punon nga distanca, mundohuni që edhe atij/asaj t’ua bëni me dije që gjithmonë janë të përfshirë në çdo vendim apo ngjarje që ndodhë brenda kompanisë. 2. Jepni punëtorëve leje për të marrë vendime të rëndësishme Duke i dhënë një punëtori kompetenca për të marrë vendime të rëndësishme në kompani, ju i tregoni atij që vërtetë i besoni dhe se mendimi i tij ka shumë vlerë. Në këtë formë, punëdhënësit fuqizojnë punëtorët e tyre që ata më vonë të mund të ndërmarrin vetë nisma të ndryshme. Nëse një kompani është në rritje e sipër, shumë punë do të duhet t’ju kalohen të tjerëve dhe ky është një hap që punëtorët ta tregojnë veten dhe punëdhënësit ta kuptojnë se sa mund të kenë besim tek ta, duke parë se si ata i menaxhojnë vetë detyrat. 3. Inkurajoni secilin person të kontribuojë gjatë takimeve/mbledhjeve Ka raste kur nëpër mbledhjet e punës apo takimet e rëndësishme, punonjësit hezitojnë të flasin. Kjo gradualisht mund të çojë drejt krijimit të bindjes se mendimi i tyre nuk vlerësohet dhe nuk është nevoja të flasin. Prandaj, një lider i mirë mundohet që ta parandalojë një gjë të tillë. Kjo mund të arrihet duke inkurajuar punëtorët të jenë aktivë nëpër takime. Si lider, mund të organizoni takime të shkurta dhe paraprakisht t’ju jepni të gjithë stafit material rreth takimit. Duke ja caktuar secilit detyrën e tij, duke kërkuar feedback dhe duke bërë pyetje, mund t’i mbani të gjithë të përfshirë. Nëse akoma hasni në vështirësi, mund të bëni përpjekje që të paktën t'i bindni të gjithë të dakordohen rreth një teme. 4. Fuqizoni miqësitë në punë Vendi i punës bëhet më i dashur në rast se punëtorët kanë krijuar miqësi. Duke krijuar miqësi me kolegët, produktiviteti i një punëtori dhe arritjet e një kompanie janë më të mundshme, sepse miqtë kanë besim tek njeri – tjetri dhe nuk e shohin njëri-tjetrin si konkurrent por i gëzohen suksesit. Për të stimuluar miqësi në punë, liderët e mirë i japin mundësi ekipit që të diskutojnë tema të ndryshme bashkarisht, kryesisht tema që nuk kanë të bëjnë me mjedisin e punës. 5. Vlerësoni kontributin e secilit punëtor Secilit punëtor duhet t’i njihen meritat e tij. Duke i treguar një punëtori se sa mirë e ka përfunduar një punë dhe rezultatin që ka arritur apo suksesin që ka pasur kompania nga ai, ofron motivim të ri për të.  Udhëheqësit e kompanive nuk duhet të hezitojnë asnjëherë ta thonë haptazi se kontributet specifike të një punonjësi po e ndihmojnë biznesin të ketë sukses. 6. Krijoni mundësi zhvillimi për punëtorët Shumica e punëtorëve kanë dëshirë të kenë një vend pune ku ofrohen mundësi për të mësuar dhe për t'u zhvilluar më shumë. Nëse punëtorëve ju krijoni mundësi për trajnime, qoftë edhe të përbashkëta, ata do të jenë më të përgatitur profesionalisht dhe në të njejtën kohë do t’ju tregoni rëndësinë që ka zhvillimi i tyre për kompaninë.
Lexo më shumë
KosovaJob është rrjeti më i madh i punësimit në Kosovë, i çertifikuar nga Bureao Veritas me ISO 9001: 2015 për Menaxhimin e Cilësisë.