Si t’i menaxhoni detyrat e punës në mënyrë efektive?

05 Jun, 2020

Si t’i menaxhoni detyrat e punës në mënyrë efektive?
	 	 

Sipas një studimi të kryer nga Cornerstone, ngarkesa në punë zvogëlon për 68% produktivitetin e punëtorëve të cilët mendojnë se nuk kanë kohë të mjaftueshme për t’i përfunduar detyrat e tyre në afatin e caktuar kohor.

Menaxhimi i detyrave të punës nuk lidhet vetëm me punëdhënësit apo me menaxhmentin në një kompani. Në fakt, aftësitë për t’i menaxhuar më mirë detyrat e punës duhet të përvetësohen nga secili individ në secilën industri, e veçanarisht nëse jeni duke punuar brenda një ekipi.

Këtu gjeni 6 këshilla se si t’i menaxhoni më mirë detyrat e punës.

1. Krijoni një listë me gjërat që duhet t’i bëni  

Listat me detyrat e punës, janë një metodë shumë efektive për t’i menaxhuar detyrat. Tashmë teknologjia mundëson shkarkimin e aplikacioneve të ndryshme të cilat mundësojnë krijimin e listave më të avancuara, me ç'rast dërgohen edhe lajmërime apo përkujtime para se të përfundojë afati për dorëzimin e një detyre. Duke e bërë zakon krijimin e listave, nuk do ta ndjeni presionin e punës dhe produktiviteti do të jetë shumë i lartë.   

2. Caktoni prioritetet

Ndonjëherë, gjërat që duhet t’i përfundoni mund të jenë shumë dhe jo të gjitha do të duhet të përfundohen në të njejtën përiudhë. Prandaj, caktoni fillimisht ato që janë prioritet, pra më të rëndësishme për atë periudhë. Ju e dini më së miri rëndësinë e secilës detyrë.

3. Ndani detyrat për ekipin

Caktimi i detyrave të punës kontribuon në një menaxhim efektiv të punës dhe e mban ekipin e përqëndruar, pa u shqetësuar edhe për përfundimin e detyrave të tjera. Punëtorët ndikohen shpeshherë nga shpërqëndrimet që duken të padëmshme për momentin, por rezultojnë në pengesa të mëdha më vonë. Këto shpërqëndrime përfshijnë përdorimin e telefonit dhe bisedat e vogla. Kësisoj, bëni një program, dhe shkruani datën e fillimit dhe datën e mbarimit. 

4. Përfshihuni

Sipas një studimi të Universitetit të Otavës, 33% e projekteve dështojnë për shkak të mungesës së përfshirjes nga menaxhmenti i lartë. Prandaj, pas përfundimit në caktimin e detyrave dhe zgjidhjen e prioriteteve, menaxherët apo udhëheqësit nuk duhet të largohen nga skena. 

Shumë herë kur ndodhë të rritet ngarkesa e punës dhe afrohen afatet, menaxhmenti nuk duhet të qëndrojë anash me shpresën se ekipi do t’ia dalë vet edhe pa mbajtjen e mbledhjeve apo takime. Pikërisht në këto raste, menaxhmenti duhet të përfshihet me shumë se kurrë më parë. 

5. Menaxhoni ndryshimet

Të qenit të hapur ndaj ndryshimeve është një veti shumë e mirë, mirëpo thelbësore është edhe të dihet se si të përvetësohen ndryshimet. Kjo aftësi mund të ndihmojë në rritjen e probabilitetit që projekti të përmbushë objektivat e tij shumë herë më shumë.

Takimet ditore me ekipin ose me departamentin ndihmojnë në përmbledhjen e detyrave dhe krijimin e strategjive për tejkalimin e problemeve që mund të shfaqen gjatë procesit. 

6. Jeni të durueshëm

Ndonjëherë, pavarësisht planifikimit të duhur dhe përkushtimit të individit apo edhe ekipit, gjërat mund të mos shkojnë ashtu siç është planifikuar. Është normale nëse ndjeheni të mbingarkuar me punë dhe ndonjëherë të keni edhe rënie apo të mos i arrini afatet. Duke qenë të durueshëm, ju mund të tejkaloni situata të vështira dhe të ndihmoni ekipin tuaj të rimëkëmbet sa më shpejtë.

Fillo Kuizin
Testojeni veten, mësoni më shumë dhe argëtohuni në të njejtën kohë nëpërmjet kuizeve që ofrojmë ne për ju.
 • Kush e shkroi librin “Hajdutja e librave”?
  A
  Orhan Pamuk
  B
  Kathryn Stockett
  C
  John Green
  D
  Markus Zusak
 • Cili libër i John Green bën fjalë për adoleshentët e sëmurë me kancer?
  A
  Faji në yjet tanë
  B
  Duke kërkuar Alaskën
  C
  Qytete letre
  D
  Will Grayson, Will Grayson
 • Kush e shkroi librin “Jetë në një kuti shkrepësesh”?
  A
  Rexhep Qosja
  B
  Fatos Kongoli
  C
  Esat Mekuli
  D
  Ismail Kadare
 • Në mitologjinë shqiptare, si quheshin figurat e përrallave që përfytyroheshin si vajza shumë të bukura me fuqi të mbinatyrshme?
  A
  Sirena
  B
  Shtojzovalle
  C
  Nuse
  D
  Zana
 • Kush e shkroi veprën e njohur “Eneida”?
  A
  Platoni
  B
  Homeri
  C
  Virgjili
  D
  Dante Aligeri
 • Kush e shkroi librin “Shqipëria çka qenë, ç’është dhe çdo të bëhet”?
  A
  Sami Frashëri
  B
  Naim Frashëri
  C
  Fan Noli
  D
  Asdreni
 • Cili prej vëllezerve Frashëri konsiderohet “bilbili i gjuhës shqipe”?
  A
  Naim Frashëri
  B
  Sami Frashëri
  C
  Avdyl Frashëri
  D
  Asnjëra nga opsionet
 • Kush e shkroi librin “Të vrasësh zogun përqeshës”?
  A
  Truman Capote
  B
  Harper Lee
  C
  Elif Shafak
  D
  J.K Rowling
 • Si quhet autori i poezisë “Vaje”?
  A
  Dritëro Agolli
  B
  Ali Podrimja
  C
  Anton Zako Cajupi
  D
  Azem Shkreli
 • Vjersha e njohur “Anës lumenjve”, u shkrua nga:
  A
  Lasgush Poradeci
  B
  Petro Marko
  C
  Naim Frashëri
  D
  Fan Noli
1
/
10
ARTIKUJ TË NGJASHËM
GABIMET QË DUHET SHMANGUR GJATË NJË INTERVISTE PUNE PËRMES TELEFONIT
Tashmë e keni dërguar CV-në tuaj. Çka mbetet është të prisni telefonatën nga kompania në të cilën keni aplikuar. Kandidatët që duan të bëhen pjesë e një kompanie apo institucioni konkret është e rëndësishme që të njohin disa aspekte themelore që kanë të bëjnë me intervistën dhe metodat e tjera që një punëdhënës mund të praktikojë, me kusht që një person ta bëjë pjesë të kompanisë së tij. Shpeshherë kompanitë e ndryshme përdorin në fillim metodën e intervistimit nëpërmjet telefonit para se t’i ftojnë kandidatët për një intervistë fizikisht. Intervistat e punës nëpërmjet telefonit kryesisht zgjasin deri në 15 minuta dhe u shërbejnë rekruterëve të kuptojnë nëse një kandidat është i përshtatshëm për punën që po kërkohet. Në momentin që dëshironi të aplikoni për një vend pune duhet të keni kujdes të ecni në mënyrën më të sigurt të mundshme që nga hapat e parë të aplikimit e deri në ata përfundimtar që kanë të bëjnë me përzgjedhjen nga ana e punëdhënësit. Dërgimi i dokumentacionit të nevojshëm, thirrja për t’u bërë pjesë e intervistës, testimi nëpërmjet telefonit, përshkrimi i detyrave të punës dhe përzgjedhja e kandidatit jo vetëm që kërkojnë përgatitje të nevojshme profesionale por në të shumtën e rasteve mund të paraqiten edhe si situatë mjaft stresuese për kandidatin që pretendon të bëhët pjesë e kompanisë ku edhe synon të ndërtohet profesionalisht. Prandaj, në këtë artikull do të elaborohen disa aspekte që kanë të bëjnë me gabimet të cilat kandidati i interesuar për pozitën përkatëse duhet medoemos t’i shmang. Rekruterë të ndryshëm tregojnë se edhe nëpërmjet zërit ata janë të aftë të kuptojnë nëse se një kandidat  është i përshtatshëm për pozitën që është dhënë. Rekruterja Zanë Havolli, nga kompania e rekrutimit HumanPower jep disa këshilla për të gjithë kandidatët që po presin një thirrje nga kompania ku kanë aplikuar. Ajo thotë se një thirrje telefonike nuk është gjithnjë veç ftesë për intervistë ngase jo gjithherë do të keni shansën që pas telefonatës të ftoheni për intervistë edhe fizikisht. „Shfaqja e mirësjelljes është një ndër gjërat më të rëndësishme në kontaktin e parë me një kandidat e sidomos kur akoma nuk kemi rënë dakord për një takim. Kur takohesh fizikisht me një kandidat patjetër që dallon shumë nga një telefonatë dhe për këtë arsye është më e rëndësishme të ndërtohet afërsi dhe njëfarë besimi gjatë bisedës. Kandidatët duhet të vënë theksin tek rëndësia që ka kjo punë dhe pse kjo kompani është interesante per ta . Po ashtu, luan shumë rol edhe  interesimi i kandidatit rreth hapave të mëtutjeshëm. Sa më pozitiv që është një kandidat, aq më të mëdha janë shancat për të ngelur në kujtesën e një rekruteri“, ka thënë Havolli. Ndër këshillat e tjera që ajo jep, është t’i kushtohet vëmendje asaj se çka po flitet gjatë bisedës në mënyrë që diskutimi të mos shoqërohet me pauza në përgjigje nga ana e kandidatit ngase kjo mund të ndikojë në një përformancë më të dobët të tij. Sipas saj, motivimi i kandidatit vërehet nëse ai nuk tenton të jetë i pari të ndërpresë bisedën. Pra nëse biseda zgjat më shumë, probabiliteti që ai kandidat të jetë më afër punësimit është gjithnjë më i lartë. Bazuar në përvojën e saj në rekrutim, Havolli theksoi se stresi është dicka e kuptueshme dhe vërehet qoftë edhe përmes telefonit por nuk është diçka që zbret pikët e një kandidati. „Është normale që të mund të keni pak stres para një thirrjeje të tillë por ajo nuk zbret pikët tuaja, pasi ky është një hap i rëndësishëm i cili mund t’ju sjellë më afër punës suaj të ëndrrave. Këshilla ime do të ishte t’i kushtohet vëmëndje asaj se cka po flitet gjatë bisedës, dhe të mos ngatërrohet nga pyetja në pyetje apo biseda të karakterizohet me pauza apo përgjigje të shkurta. Nga përvoja ime si rekrutere, unë e vërej shumë shpejt nëse një kandidat është i përshtatshëm për pozitën të cilën ka aplikuar dhe mendoj që sa më shumë  të zgjasë biseda aq më të mira do të jenë shancat për të kaluar nëpër procesin e aplikimit. Mënyra se si flet një kandidat nëpërmjet telefonit me bën të zbuloj shumë rreth tij si psh qëllimet, vlerat dhe motivimi që e karakterizon atë“, Ajo nënvizon se një rëndësi e veçantë duhet t’i kushtohet edhe të folurës, pra kandidatët duhet të kujdesën që të flasin sa më rrjedhshëm dhe të përçojnë qartë atë që duan apo mendojnë në lidhje me punën që kanë aplikuar. Sipas saj, shumica e njerëzve zakonisht flasin shumë shpejtë dhe në këtë rast është mirë t’i kushtohet vëmendje edhe frymëmarrjes që të mos transmetohet shumë pasiguri tek rekruteri. Gjatë intervistës me KosovaJob, Havolli vuri theksin tek disa nga gabimet më të zakonshme që shumica e kandidatëve i bëjnë gjatë intervistimit me telefon. Ndër to, ajo përmendi edhe diskutimin e pagës me rekruterin, çka sipas saj konsiderohet e papranueshme meqë është diçka që duhet të diskutohet në një takim përballë. Gjithashtu, ajo këshillon kandidatët të mos e ndërrojnë numrin e tyre të telefonit sepse ka shumë raste kur ata e kanë ndërruar numrin e telefonit pasi që kanë aplikuar dhe si rrjedhojë kanë humbur mundësinë e intervistimit. Ndonëse kompania e dërgon ftesën për intervistë edhe nëpërmjet email, rekruterja Havolli u rekomandon kandidatëve të mbajnë shënime rreth kësaj meqë jo çdoherë email mund të shërbejë si një përkujtues i mirë. Që intervista të përmbyllet me sukses është shumë e rëndësishme mënyra se si përfundohet biseda.  Kandidatëve u sugjerohet ashtu siç e kanë nisur me mirësjellje edhe ta mbyllin bisedën. Pra, të përdorin fjali të tilla si "Ju falemnderit për bisedën e mirë“, apo diçka ngjashëm.
Lexo më shumë
Pse është e rëndësishme të keni miq në punë?
Kompanitë shpesh flasin për kulturën, por rrallë e konsiderojnë rolin që luan miqësia në punë në krijimin e një mjedisi pune të shëndetshëm, dinamik dhe produktiv. Sipas një studimi të “Global Work Connectivity", më shumë se gjysma e të punësuarve sot ndjehen të vetmuar në punë gjatë gjithë kohës ose shumicën e kohës dhe kanë një dëshirë për më shumë ndërveprim social në vendin e punës. Nuk ka dyshim se vendet e punës janë mjedise komplekse që bashkojnë njerëz me ide, supozime, përvoja, pritshmëri dhe ambicie të ndryshme. Kultura e shëndetshme e një kompanie, para së gjithash lidhet me njerëzit dhe mënyrën se si ata ndërveprojnë, lidhen, komunikojnë dhe bashkëpunojnë. Në mënyrë që një vend pune të jetë produktiv, ku idetë sfidohen në mënyrë konstruktive dhe njerëzit inkurajohen të kenë bashkëpunim të shëndoshë me njëri tjetrin, është e rëndësishme të dimë se si i qasemi frymëzimit dhe inkurajimit të miqësive. Pse është e rëndësishme të krijoni miqësi në vendin e punës? Shtohet dëshira për punë Kur jeni të kënaqur me njerëzit me të cilët ndërveproni çdo ditë, kjo nënkupton një sens të përgjithshëm të përmirësuar të kënaqësisë në punë. Një studim i realizuar nga "Gallup" gjeti se shumica e punonjësve që kanë miq në vendin e punës, janë më të kënaqur në punë se sa të tjerët. Të keni miq në punë, të cilët ju mbështesin, pasurojnë përvojën tuaj, ju japin ndjenjën e përkatësisë dhe pozitivitetit, patjetër që ndikon në krijimin e një mjedisi të shkëlqyeshëm pune. Ngritet efikasiteti Miqtë e mirë nuk kanë qëllim vetëm që të pajtohen me ju, pasi ata edhe ju sfidojnë dhe frymëzojnë për arritje më të mëdha. Ata ju ndihmojnë të shihni gjëra nga këndvështrime të ndryshme dhe të eksploroni ide të reja. Kur jeni të rrethuar me njerëz që ulin nivelin e stresit, ju japin kritika të arsyeshme dhe konstruktive, kjo ju ndihmon t'i realizoni qëllimet tuaja jo vetëm si person por edhe si ekip. Krijohet bashkëpunim i mirë Marrëdhëniet e mira me kolegët tuaj cilësohen me komunikim të rregullt në vazhdimësi, gjë që ndikon në rezultate më të mira të biznesit. Komunikimi i hapur, i sinqertë, pozitiv dhe konstruktiv është themeli i një bashkëpunimi të mirë, kësisoj kur keni një miqësi të fortë që ju veçon si grup, nuk ka kufi për atë që mund të realizoni së bashku. /AkademiPune
Lexo më shumë
Arsim Mehmeti, kuzhinieri me mbi 30 vite përvojë pune
Karrierën e tij si kuzhinier e filloi në vitet e 90-ta. Pasi mori diplomën për ushtrimin e profesionit të kuzhinierit, gjithmonë kishte dëshirë hapjen e një restauranti. Kësisoj, pasionin e tij si kuzhinier e vazhdoi duke e hapur një restaurant personal. Është ky Arsim Mehmeti, njëri ndër kuzhinierët me më së shumti përvojë në Kosovë. Në një intervistë për AkademiPune, kuzhinieri Mehmeti foli për përparësitë, sfidat e gjithçka tjetër që shoqërohet me profesionin si kuzhinier. “Si i ri fillova ta mendoj hapjen e një restauranti. Rregullat asokohe ishin më ndryshe, pasiqë duhej diplomë për profesionin e kuzhinierit, për të pasur të drejtë hapjen e një restauranti apo kafiterie. Unë veçse e kisha një diplomë të tillë që e kisha marrë në vitin 90 për kamarier dhe kuzhinier”, rrëfen fillimisht Mehmeti. Duke qenë se profesionin e tij nisi ta ushtronte në një kohë kur teknologjia dhe rrjetet sociale nuk ishin në nivelin që janë sot, Mehmeti tregon se sigurohej t’i përcillte vazhdimisht trendet e fundit përmes kontakteve me kuzhinierë të njohur dhe përmes librave të ndryshëm rreth kulinarisë. Kjo ka bërë që Mehmeti sot të ketë një bibliotekë të pasur me libra rreth kuzhinës. Karrierën e tij si kuzhinier e ka zhvilluar edhe jashtë Kosovës, gjegjësisht në SHBA. Ai rrëfen se si ka ndikuar përvoja e tij 2-vjeçare në SHBA gjatë viteve 97-99, si për dhe mësimet që mori nga një profesionist i kulinarisë. “Këtë zanat e kam zhvilluar në SHBA gjatë viteve 97-99 ku kam fituar një përvojë jashtëzakonisht të veçantë, përvojë kjo që më inkurajoi të vazhdoj tutje me këtë profesion. Ndërsa në vitin 2001, në restaurantin tim kam pasur një profesionist të kulinarisë nga Holanda ku kemi punuar së bashku për disa javë dhe kemi shkëmbyer përvojat tona rreth kuzhinës. Ai me përvojën e tij më ka njoftuar me finesat e para rreth kuzhinës” Përparësitë dhe mangësitë e profesionit të kuzhinierit Përparësi dhe mangësi vijnë me secilin profesion. Sipas Mehmetit, njëra ndër mangësitë e të qenurit kuzhinier është se profesioni di të shkaktojë nervozizëm dhe shumë shefa kuzhine kanë sfidat e tyre. Kjo sepse të shumtën e kohës janë në stres dhe janë duke menduar rreth ushqimit.“Madje unë personalisht kur bie në gjumë, po ashtu edhe kur zgjohem, jam i ngarkuar me mendime për ushqimin, se si do të kalojë dita e nesërme në punë dhe se a do të ndahen të kënaqur klientët që do ta vizitojnë restaurantin tim” E sa i përket përparësive, ai përmend kënaqësinë që kuzhinierët marrin kur ushqimet gatuhen ashtu siç janë planifikuar në mënyrë që klientët të ndahen të kënaqur. Restauranti i tij A&A njihet edhe si njëri ndër restaurantet më të vjetër në Prishtinë. Por për të ardhur deri tek kjo arritje, Mehmeti theksoi se nuk munguan peripecitë dhe sakrificat. Pasioni i tij i madh për kuzhinën e motivoi ta realizonte qëllimin e tij dhe të hapte këtë restaurant i cili ekziston dhe njihet shumë edhe sot. “Së pari kam filluar me përgatitjen e picave, pastaj këtë vend e kam transformuar në restaurant tradicional, më tutje në atë italian, varësisht nga kërkesa kam shtuar edhe ushqime të kulturave të ndryshme ngase restauranti frekuentohej edhe nga persona të huaj. Mund ta them pa modesti se këtë biznes e kam krijuar me mund dhe me shumë sakrifica dhe ekzistimi i këtij biznesi qe një kohë të gjatë tregon vetë për suksesin e tij. Me 12 janar, ky restaurant i mbush plot 30 vite prej se është hapur”. Arsim Mehmeti është i njohur edhe si fytyrë publike pasi për afër 5 vite me radhë ishte protagonist i emisionit “Çka ka me honger?”. Nëpërmjet këtij emisioni, Mehmeti përmes recetave të tij kontribuoi në inspirimin e kuzhinierëve të rinj dhe njerëzve që kanë pasion gatimin. “Nëse e kalkulojmë me muaj apo vite atëherë del të kem përgatitur afër 1000 receta të ndryshme, ndoshta edhe më shumë, e që nuk është një numër i vogël i recetave. Nga këto receta kanë përfituar shumë persona po ashtu edhe restaurante. Shumë klientë dhe miq vazhdimisht më njoftojnë se recetat e mia po përgatiten në shumë restaurante tjera, gjë që më bën jashtëzakonisht të lumtur, pasi kjo tregon se ato receta po pëlqehen nga njerëzit” A ia vlen të bëhësh kuzhinier në Kosovë? Restaurantet në Kosovë nuk janë pak, por sa janë cilësore? Në lidhje me këtë, Mehmetit tha se problemi qëndron tek cilësia e tyre dhe trajnimi i stafit. Ai shtoi se në shumë restaurante nuk kërkohet cilësi por sasi dhe kjo çon në mungesën e informimit nëse ajo që konsumohet është e mirë ose jo. Për të, kjo ka qenë karriera që ka dashur gjithmonë. Ky profesion thotë se e plotëson pamasë. “Mua personalisht më ushqen ky zanat, pasi që me jep forcë, energji, kurajo. Me pak fjalë e dua këtë zanat” Puna e tij i ka frymëzuar edhe shumë të rinj të hapin restaurantet e veta. Shumë prej punëtorëve që kanë punuar në restaurantin e tij dikur, kanë vazhduar ta ushtrojnë zanatin e kuzhinierit në Kosovë dhe në vendet e tjera perëndimore si Francë, Gjermani e të tjera. Momentalisht, A&A ka gjithsej 6 të punësuar. Krejt në fund, ai pati edhe një këshillë për të rinjtë që e kanë pasion kuzhinën dhe që synojnë të hapin restaurantet e tyre në të ardhmen. “Duajeni këtë profesion, keni durim, si dhe punoni shumë për të korrur sukses. Nëse njëra nga këto mungon edhe suksesi është vështirë i arritshëm. Rinia sot mendon se brenda natës merret zanati dhe bëhen profesionistë por pa punë  është pothuajse e pamundur, e sidomos në zanatin e kuzhinierit. Një kuzhinier i mirë ka guxim të eksperimentojë kur hyn në kuzhinë, ai nuk frikësohet nga gabimet pasi ato i sheh si një mundësi përmirësimi. Unë gjithmonë kam pasur dëshirë të provoj gjëra të reja. Kjo më ka ndihmuar që ta perfeksionoj këtë profesion”, përfundoi Mehmeti.
Lexo më shumë
5 gabimet më të shpeshta që mund t’i bëni në karrierë
Pavarësisht se sa të sigurt ndjeheni në pozitën tuaj aktuale, nuk duhet të bëheni kurrë shumë të rehatshëm. Në kohën që po jetojmë, si rrjedhojë e jetës dinamike, mund të ndodhin edhe gjëra të papritura si: kompanitë blihen, disa prej tyre falimentojnë, ndryshimet e pronësisë, si dhe ndryshimet e tregut të punës. Prandaj, në rast të ndonjë ndryshimi eventual në karrierën tuaj, është e domosdoshme ta gjeni veten të përgatitur dhe t'i evitoni disa gabime që mund t'i bëni. Nëse dëshironi të ndiqni rrugën më të mirë të karrierës dhe të jeni në gjendje të gjeni shpejt një punë të re kur është koha për ndryshime, shmangni këto pesë gabime potencialisht katastrofike në karrierë. 1. Ju gaboni kur nuk e sfidoni veten Nëse e shihni se keni ngecje në teknologji apo ndonjë fushë tjetër, dhe vazhdoni me kokëfortësi të mos ndërmerrni masa për ta përmirësuar veten, aftësitë tuaja përfundimisht do të vjetrohen dhe kësisoj rrezikoni ta humbni vendin e punës si dhe të mos jeni të gatshëm të përballeni me ndryshimet në të ardhmen. Prandaj, është e domosdoshme të jeni në hap me kohën, t’i zhvilloni aftësitë që keni si dhe të mësoni aftësi të reja, që janë thelbësore në punën që bëni. Këtë mund ta bëni duke e sfiduar veten në projekte të reja si dhe të jeni të përditësuar me programe të reja kompjuterike që lehtësojnë punën tuaj.2. Mos përditësimi i CV-së Shpesh njerëzit kur fillojnë një punë të re, harrojnë se CV-ja e tyre duhet përditësuar vazhdimisht. Ndërsa, kur vjen koha për një ndryshim pune të çfarëdo lloji, bëhet shumë e vështirë të rregulloni shpejt CV-në, si dhe të mbani mend të gjitha gjërat që keni realizuar nëse nuk keni mbajtur shënime në vazhdimësi. Shumë njerëz tani përdorin LinkedIn ose platforma tjera për të përditësuar CV-në e tyre, ku cekin pozitat, arritjet, arsimin dhe përgatitjen profesionale. 3. Mos rrjetëzimi dhe eksplorimi i mundësive Nëse refuzoni mundësitë për të marrë pjesë në ngjarje që organizohen nga kompania, kësisoj ju po izoloni veten tuaj. Nëse nuk zgjeroni rrjetin tuaj të njerëzve dhe distancoheni nga krijimi i miqve të rinj, ju nuk mund të prisni që të ju njohin se kush jeni dhe vlerat që shfaqni si person. Prandaj, është e nevojshme që të jeni sa më të shoqërueshëm dhe të takoni sa më shumë njerëz brenda industrisë dhe kompanisë ku aktualisht punoni. 4. Gaboni nëse nuk jepni maksimumin Nëse nuk shfaqni gatishmëri për të ndihmuar kompaninë tuaj ose një klient, ose duke mos kontribuar në ekipin e punës, në këtë mënyrë ju dërgoni mesazh të gabuar te bashkpunëtorët tuaj. Si rrjedhojë, ata krijojnë përshtypje jo të mira për ju duke menduar se jeni dembelë në punën që bëni dhe se nuk jeni të interesuar pë bashkëpunim. Prandaj, është mirë që të shfaqni interes për punë shtesë edhe nëse keni kryer detyrat e caktuara që keni pasur, si dhe të merrni pjesë në punën në grup duke shkëmbyer ide dhe përvoja me të tjerët. 5. Mungesa e vetëbesimit Nëse ju personalisht nuk besoni në veten tuaj, atëherë si mund të prisni që shefi apo kolegët tuaj të besojnë në ju? Bëni gjithçka që mundeni për të ndërtuar vetëbesimin tuaj. Filloni këtë duke i ndalur mendimet negative që mund t’i keni dhe të fokusoheni më shumë në pikat tuaja të forta dhe aftësitë që posedoni./AkademiPune
Lexo më shumë
KosovaJob është rrjeti më i madh i punësimit në Kosovë, i çertifikuar nga Bureao Veritas me ISO 9001: 2015 për Menaxhimin e Cilësisë.