Karriera në marketing: cilat profesione mund t’i ushtroni?

21 Apr, 2020

Karriera në marketing: cilat profesione mund t’i ushtroni?
	 	 

Marketingu është një fushë shumë e gjerë dhe si e tillë ofron edhe shumë mundësi punësimi, në pozita të ndryshme të punës. Një karrierë në marketing mund të përfshijë shumë profesione.

Varësisht rolit, puna në marketing mund të kërkojë njohuri specifike në aspekte të ndryshme si në: sjelljen me konsumatorët, hulumtimin e tregut, analizën e konkurrencës e shumë të tjera.

Nëse qëllimi juaj është të ndërtoni një karrierë në marketing, sigurohuni që të informoheni fillimisht për profesionet e ndryshme që janë të mundura të ushtrohen në këtë industri. Ne ju sjellim në listë me disa profesione në marketing. 

Specialistë të marketingut

specialist te marketingut

Profesioni i parë në listën tonë është specialist i marketingut. Ky është ndër profesionet më të zakonshme në marketing. Specialisti i marketingut merret me krijimin e kampanjave që mbështesin rritjen e shërbimeve dhe produkteve të një kompanie. Ndër përgjegjësitë e tjera në këtë profesion është edhe hulumtimi dhe përcaktimi i produkteve apo shërbimeve që janë në kërkesë nga klientët.

Menaxherë të rrjeteve sociale

social media manager

Menaxherët e rrjeteve sociale merren me krijimin e kampanjave për rrjetet sociale, krijojnë përmbajtje dhe postime për të përmirësuar prezencën online të kompanisë. Pjesë e detyrave të menaxherëve të rrjeteve sociale është edhe të ndikojnë në imazhin e firmes. Me fjalë të tjera, menaxheret e rrjeteve sociale mbikqyrin rrjetet sociale dhe sigurohen te ndjekin edhe trendet e fundit që të krijojnë strategjitë e duhura në përputhje me rrethanat.  

Specialistë të SEO-s

specialist te SEO

Specialisti i SEOs apo ndryshe i makinave të kërkimit është një tjetër profesion të cilin mund ta ushtroni nëse ju pëlqen fusha e marketingut. Specialistët e SEOs janë përgjegjës për të përmirësuar renditjen e faqeve të internetit në makinat e kërkimit, duke përdorur strategjitë e SEOs. Procesi i optimizimit të uebfaqeve lidhet kryesisht me shkrimin e përmbajtjeve, optimizimin e titujve të faqeve, etiketat, etj.  

Web Content Writer

content writer

Content Writers apo në shqip shkrimtarët e përmbajtjeve merren me krijimin e përmbajtjeve përkatëse për faqe të internetit. Ata krijojnë postimet e duhura për blogje apo faqe të ndryshme në mënyrë që të rrisin numrin e vizitorëve. Content writers kujdesën që të shkruajnë përmbajtje që lidhen me produktet dhe shërbimet që kompania ofron.  

Menaxherë të produkteve

menaxher produkti

Një tjetër profesion të cilin mund ta ushtroni në industrinë e marketingut është edhe menaxher i produkteve. Këta të fundit sigurohen që të mbikqyrin zhvillimin e një produkti nga fillimi deri në fund. Ata janë përgjegjës që produktet të përfundojnë në kohë dhe shuma të jetë brenda buxhetit të planifikuar. Misioni i tyre kryesor është të sigurojnë përfitime nga produktet ekzistuese si dhe të zhvillojnë strategji dhe produkte të reja për një kompani.

Analistët e marketingut

analiste marketingu

Duke studiuar konkurrencën, konsumatorët dhe tregun në përgjithësi, analistët e marketingut vendosin se cilat produkte t’i shesin dhe ku ti shesin, pra përzgjedhin klientët dhe çmimet e produkteve. /AkademiPune.

Fillo Kuizin
Testojeni veten, mësoni më shumë dhe argëtohuni në të njejtën kohë nëpërmjet kuizeve që ofrojmë ne për ju.
 • Nëse po kërkoni libër të ri për të lexuar, ejani në vendin ku punoj dhe do t'ju ndihmoj ta gjeni.
  A
  Arsimtar
  B
  Profesor
  C
  Librashitës
  D
  Drejtor
 • Unë përgatis dhe ekzaminoj të dhënat financiare të një biznesi në mënyrë që ta ndihmoj atë të funksionojë në mënyrë efikase.
  A
  Avokat
  B
  Arkitekt
  C
  Noter
  D
  Kontabilist
 • Nëse keni një problem me makinën tuaj, unë mund t’ju ndihmoj ta rregulloni atë.
  A
  Shitës i veturave
  B
  Mekanik
  C
  Marangoz
  D
  Elektricist
 • Pasi të merrni artikujt që ju nevojiten në supermarket, duhet ta bëni pagesën te unë para se të dilni nga supermarketi.
  A
  Recepcionist
  B
  Arkëtar/e
  C
  Agjent i shitjes
  D
  Menagjer
 • Sporti ku unë luaj, zhvillohet nga dy ekipe me nga 5 lojtarë në lojë.
  A
  Futbollist
  B
  Basketbollist
  C
  Biçiklist
  D
  Xhudist
 • Unë i shkruaj artikujt që lexoni në gazetë.
  A
  Gazetar
  B
  Moderator
  C
  Reporter
  D
  Regjisor
 • Unë jam përgjegjës për përgatitjen e planeve mësimore dhe edukimin e nxënësve.
  A
  Sekretar
  B
  Mësues
  C
  Biblotekar
  D
  Drejtor
 • Unë bëj riparimin e sistemit dhe tubave të ujit.
  A
  Elektricist
  B
  Hidraulik
  C
  Menaxher ndërtimesh
 • Unë ua sjell darkën në një restaurant. Pas darkës sjell faturën.
  A
  Kuzhinier
  B
  Kamarier
  C
  Mikpritës
 • Unë realizoj dizajne të rrobave për të tjerët, shumë herë duke prodhuar gjëra ekskluzive për veshje.
  A
  Dizajner i enterierit
  B
  Dizajner
  C
  Dizajner grafik
1
/
10
ARTIKUJ TË NGJASHËM
SI TA SHKRUAJMË NJË CV PROFESIONALE?
CV është term latin - curriculum vitae, që në shqip do të thotë shtegu i jetës sime apo rrjedha e jetës sime. Ky term përdoret për dokumentin ku shkruhen të dhënat personale dhe profesionale të një individi. CV-ja është dokument shumë i rëndësishëm që përdoret kur duam të aplikojmë për ndonjë vend pune. Si i tillë, duhet të shkruhet në mënyrë sa më profesionale. Para se të shkruhet një CV, është mirë që të hulumtohet se çka po kërkon kompania ku ju dëshironi të aplikoni për punë. Pastaj ju mund ta dini saktë se cilat kualifikime apo aftësi që ju i posedoni, i përshtaten edhe kompanisë. Çka duhet të ketë një CV e mirë? Cilësia e CV-së varet nga përmbajtja, drejtshkrimi, estetika dhe kronologjia. E një CV cilësore rritë shancat për punësim.  Një CV e mirë duhet të përmbajë: Të dhënat personale. Këtu hyjnë emri dhe mbiemri,  data e lindjes, numri i telefonit, e-maili dhe adresa e vendbanimit. Të dhënat profesionale. Këtu hyjnë përvoja e punës, edukimi, kualifikimet si dhe çdo lloj reference të cilën ju e posedoni. Shkruani të gjitha punët që keni pasur. Tek pjesa e të dhënave profesionale duhet të shënohen saktësisht të gjitha punët të cilat ju i keni bërë që nga fillimi i karrierës suaj deri në momentin kur aplikoni për një punë tjetër. Punët të cilat i përshtatën fushës në të cilën po aplikoni duhet t’i vendosni sa më lartë në CV. Ato që nuk lidhen me fushën apo pozitën e punës në të cilën aplikoni, nuk është se iu interesojnë shumë punëdhënësve tuaj potencialë. Shkruani edukimin tuaj. Edukimi luan një rol kyç kur shqyrtohet një CV. Në fillim, shkruani nivelin e shkollimit që keni kryer si: shkolla fillore, e mesme apo universiteti. Të gjitha nivelet duhet të shkruhen në mënyrë kronologjike. Pas shkollimit, cekni kurset apo trajnimet që keni kryer, gjithmonë duke i shoqëruar edhe me të dhëna tjera si emrin e kursit apo trajnimit, kohën kur e keni mbajtur trajnimin si dhe emrin e institucionit që e ka organizuar atë. Nënvizoni aftësitë apo shkathtësitë tuaja. Aftësitë është e preferueshme t'i përshtaten pozitës për të cilën po aplikoni. Varësisht nga formati i CV-së, tek aftësitë mund të cekni edhe gjuhët e huaja të cilat i flisni ani pse gjuhët mund të jenë edhe si rubrikë e veçantë. Përmendni çertifikatat që keni pranuar gjatë karrierës suaj. Cekni se çfarë lloj çertifikate keni marrë, emrin e institucionit nga i cili e keni marrë atë çertifikatë si edhe kohën kur e keni pranuar atë. Interesimet apo hobitë tuaj poashtu mund të kenë rëndësi për një kompani. Kësisoj, varësisht nga kërkesat e kompanisë, ju mund t'i shënoni interesimet apo edhe anët tuaja të forta - gjë që mund të ndikojë për mirë në punësimin tuaj. Edhe kandidatët më të mirë mund të diskualifikohen nëse aplikojnë për një vend pune me një CV të shkruar me gabime. Prandaj, kur shkruhet një CV duhet të analizohet me detaje. KosovaJob ju sjell disa sygjerime, të cilave nëse u përmbaheni mund të shmangni diskualifikimin tuaj. Mos e përdorni të njejtën CV për secilën pozitë që aplikoni. Mos e shkruani CV-në duke përdorur një gjuhë jo të duhur. Kushtoni rëndësi email-it personal nëpërmjet të cilit ju e kryeni aplikimin - mos e dërgoni CV-në tek punëdhënësi nga ndonjë email që mund të jetë i papërshtatshëm. CV-ja mos të jetë e gjatë më shumë se dy faqe. Në një CV mos përfshini: Përvojat e punës të cilat janë të parëndësishme. Arritjet të cilat mund të mos konsiderohen saktësisht arritje Informacione shumë private (orientimin seksual apo bindjet fetare). Për të krijuar një CV profesionale, kliko: https://kosovajob.com/krijo-cv
Lexo më shumë
Si të punoni me klientë të vështirë?
Njerëzit që punojnë në shitje, marketing apo fusha të ngjashme, pjesë kryesore të punës e kanë komunikimin me klientë dhe jo gjithmonë mund të kenë përvoja të mira me klientët e tyre. Shumë klientë, në periudha të caktuara mund të kenë pakënaqësitë e tyre, të mos u pëlqejë shërbimi që ofrohet, të kenë pritshmëri të tjera, etj.  Kur klientët nuk janë të kënaqur, mund të krijojnë edhe situata të pakëndshme dhe ndonjëherë personat përgjegjës mund të mos dinë se si t’ia bëjnë. Cilët janë klientë të vështirë? Klientë të vështirë konsiderohen ata klientë të cilët mund t’i duan gjithmonë gjërat me urgjencë, nuk hezitojnë ta kontaktojnë kompaninë edhe në fundjavë në mënyrë që të marrin informacionet për ato që duan, nuk janë të saktë me faturat apo pagesat, etj.  Ka disa mënyra se si t’ia dilni me klientët e vështirë: 1. Dëgjoni shqetësimet e tyre. Situatat e pakëndshme më së shpeshti krijohen kur ka mungesë të vëmendjes, kur nuk dëgjohet me kujdes pala tjetër. Ndonjëherë klientët mund të jenë të specializuar në një fushë tjetër ndërkaq ju  ofroni shërbime në një tjetër fushë. Prandaj, mundohuni ta kuptoni në thelb problemin e tyre, duke qenë të dëgjueshëm dhe menduar një zgjidhje e cila mund të funksionojë mirë edhe për ta. 2. Përgjigjuni në pyetjet e tyre. Nëse një prej klientëve të kompanisë suaj ka pakënaqësi në lidhje me shërbimin apo çkado, sidomos nëse ai klient është besnik, mundohuni t’i përgjigjeni sa më shpejt dhe ta zgjidhni problemin. Ruani qetësinë dhe mbani një komunikim të mirë. Në rastet kur merrni një e-mail ku klienti shfaqet i shqetësuar, një përgjigje e mundshme nga ana juaj mund të jetë: Përshëndetje (shkruani emrin dhe mbiemrin e personit që ka dërguar e-mail) Falemnderit që keni nënvizuar problemin dhe keni ndarë shqetësimet tuaja me ne.  Ju kërkojmë ndjesë nëse ka ndodhur ndonjë keqkuptim nga ana jonë. Unë do të doja ta caktojmë një takim ditën e mërkurë, duke filluar prej orës 10.00. A është ky orar i konvenueshëm edhe për ju? Me respekt, (Emri dhe Mbiemri juaj) 3. Identifikoni problemin. Mundohuni të bisedoni me departamentet përkatëse në kompaninë tuaj dhe të kuptoni se ku qëndron problemi saktësisht (nëse vërtetë qëndron si problem), nëse po, mundohuni t'i përmirësoni proceset ose komunikimin në të ardhmen, për të shmangur situata stresuese. 4. Ofroni  zgjidhje.  Nuk do të thotë se ju jeni gabim (në shumë raste mund edhe të mos jeni) por gjithmonë duhet të mundoheni ta gjeni një mënyre për të zgjidhur problemin për klientin pa humbur veten në këtë proces. Nëse gabimi ka ndodhur nga ana juaj, pranojeni atë dhe infromoni klientët se jeni duke bërë ndryshime. Nëse klienti është gabim, atëherë informojeni atë. Klientët e vështirë mund të çojnë edhe në shkëputje bashkëpunimi sepse marrin shumë nga energjia juaj.  Mirëpo, mënyra sesi merreni me problemet e tyre gjithashtu siguron një përvojë të vlefshme mësimi për secilin person në biznes. 
Lexo më shumë
SI E NDIKOJNË RRJETET SOCIALE PUNËSIMIN?
Teknologjia moderne e ditëve të sotme konsiderohet njëra ndër arritjet më të mëdha të shekullit. Rrjetet sociale mund të cilësohen si një bosht rreth të cilit rrotullohen informacionet e ndryshme anëmbanë botës. Me përparimin e teknologjisë dhe ardhjen e rrjeteve sociale janë lehtësuar shumë gjëra në jetën e njeriut. Ato kanë arritur të kenë ndikim të madh në lehtësimin e shumë procedurave në aspekte të ndryshme të jetës sonë. Rrjetet sociale mund të na ndikojnë në mënyrë pozitive por edhe negative, edhe kur vjen puna tek punësimi - që nga aplikimi online e deri tek përzgjedhja e kandidatëve. Sot, përmes rrjeteve sociale, punëdhënësit dhe punëkërkuesit mund të zbulojnë shumë informacione për njeri tjetrin. Prandaj, duhet të kemi shumë kujdes se si i përdorim dhe çfarë mesazhi përçojmë nëpërmjet tyre. Një studim i realizuar nga CareerBuilder, gjeti se 60% e punëdhënësve i kishin përdorur rrjetet sociale për të vlerësuar nëse kandidatët i plotësonin të gjitha kriteret për punë. CareerBuilder i ka anketuar më shumë se 2,000 menaxherë dhe profesionistë të burimeve njerëzore. Studimi gjeti se 51% e punëdhënësve të cilët i përdoren rrjetet sociale për hulumtim të kandidatëve nuk është se i punësuan ata, kjo për shkak të përmbajtjeve që kishin publikuar. Arsyet ishin si vijojnë: Kandidatët kishin publikuar foto / përmbajtje provokative ose të papërshtashme (46%). Kishin gjetur dëshmi të përdorimit të drogës ose alkoolit (41%). Postime diskriminuese (28%). Emra të papërshtashëm (21%). I njejti studim zbuloi se 33% e punëdhënesve gjithashtu gjeten edhe informacione që i shtynë ata t’i punësojnë kandidatët. Në një intervistë për KosovaJob, Marigona Beqiri, Menaxhere e Burimeve Njerëzore në kompaninë Kosbit, ka thënë se nëse rrjetet sociale përdoren në mënyrën e duhur, atëherë ndikimi do jetë shumë pozitiv dhe rezultatet që merren në fund do të jenë shumë fitimprurëse për të gjitha palët. Ajo tha se rrjetet sociale po ashtu u ndihmojnë punëdhënesve të ndërtojnë një spektër më të gjerë të kandidatëve potencialë dhe t’i shqyrtojnë ata për pozita të ndryshme të punës. “Në krahasim me metodat tradicionale të punësimit, e kam kuptuar që rrjetet sociale po na ndihmojnë në identifikimin e shumë kandidatëve me cilësi të mirë që poashtu mund të jenë edhe pasivë (duke mos kërkuar punë). Megjithëse Facebook është globalisht plaftorma më e madhe e mediave sociale, për ne nuk është platforma më e popullarizuar ose efektive për rekrutim. Mund të them se kur bëhet fjalë për rekrutim, unë jam e fokusuar më shumë në Linkedin sepse mendoj që përmes kësaj platforme zbulojmë më shumë kandidatë sesa në Facebook, Twitter apo ndonjë platformë tjetër”, ka thënë ajo. Beqiri shtoi se Kosbit si kompani është shumë aktive në rrjete sociale dhe Linkedin-in e përdorin ekskluzivisht për ndërtimin e marrëdhënieve profesionale dhe rekrutimin e personave të kualifikuar në pozita të menaxhmentit të lartë, të mesëm dhe poashtu pozita fillestare. Sipas saj, nëpërmjet rrjeteve sociale edhe kandidatët por edhe punëdhënësit mësojnë shumë detaje profesionale e personale përmes profileve të ndryshme. Beqiri nënvizoi se ndonjëherë kandidatët bëjnë gabime trashanike në rrjete sociale, çka edhe mund t’i  diskualifikojë ata për ta marrë vendin e punës. “Në 100% të rasteve të kontrollimit të profileve të kandidatëve, nuk lejoj që informacione lidhur me moshën, gjininë, racën, etnicitetin, preferencen seksuale, aftësinë e kufizuar ose fenë të ndikojnë në vendimin tonë për marrje në punë të kandidatëve.  Sipas meje, janë disa gabime që mund ta diskualifikojne një kandidat që përfshijnë postimin e fotografive komprometuese ose të shkrimeve/përmbajteve provokative dhe të papërshtatshme, postime dhe sjellje diskriminuese, deklarimi i pavërtetë mbi eksperiencën e punës, certifikimeve dhe/ose edukimit formal” Ajo theksoi se që të gjithë duhet të jenë të sinqertë me veten duke e pranuar se fakti që kemi profile online nuk na lejon të jemi shumë privat për jetën tonë e duhet edhe të presim që profilet tona mund të kontrollohen për arsye të ndryshme. Ndonëse ajo thotë se nuk preferon të monitorojë aktivitetet e përditshme të stafit të kompanisë meqenëse secili respekton vendin ku punon, ajo gjithashtu konsideron se monitorimi i stafit online nuk ka të bëjë me mosbesim por me ‘mbrojtjen’, për të shmangur ndonjë situatë të pakëndshme (sociale ose ligjore). Sipas studimeve, thuhet se nëntë nga dhjetë rekrutues ose persona të angazhuar në Burime Njerëzore tani kontrollojnë profilet e kandidatëve potencialë në rrjete sociale përpara se t’i punësojnë ose edhe para se të vazhdojnë me proceset e intervistimit/rekrutimit.
Lexo më shumë
PSE KOMPANITË DUHET TË INVESTOJNË NË PUNËTORËT E TYRE?
Investimi në fuqi punëtore nënkupton ndërmarrjen e të gjithë hapave të cilët shpiejnë në rritjen e produktivitetit të punëtorit dhe në të njejtën kohë edhe në zhvillimin e kompanisë. Për të siguruar përshtatje të punëtorëve me nevojat e kompanisë, procesi rekomandohet të fillojë me rekrutim të qëlluar dhe trajnim fillestar rreth kulturës dhe synimeve të kompanisë. Njëkohësisht, nevojitet edhe fuqizimi i punonjësve përmes besimit, trajnimeve dhe investimeve të tjera që ata të zhvillohen dhe të ndjehen mirë në institucionin konkret. Dilemën e mësipërme, se a duhet investuar në punëmarrësit apo jo, mund ta kenë shumë kompani. Genc Loxha, konsulent i burimeve njerëzore dhe trajnues i licensuar, në një intervistë për KosovaJob, ka thënë se kompanitë duhet të investojnë në punëtorët e tyre sepse përfitimet janë reciproke. Punëdhënësit duhet ta kuptojnë se duhet t’i trajnojnë, zhvillojnë dhe trajtojnë punëtorët e tyre aq mirë sa ata të mos kenë dëshirën për të ikur nga kompania apo cilido institucion ku ata shërbejnë. Mirëpo edhe nëse lëvizin, të bëhen promovues të kompanisë ku kanë punuar, që është marketingu më i mirë për çdo kompani. “Kompanitë duhet të kenë parasysh fillimisht që nuk duhet investuar në punëtorë veç pse ky mund të jetë një trend’ por sepse kompanive, për të pasur profit më të madh dhe për të performuar më mirë, ju duhen njerëz të shkolluar, të ngritur dhe të përgatitur, ky duhet të jetë caku i parë. Jeta sot është bërë shumë dinamike, ka pafundësisht informata, gjërat po ndërrojnë shumë shpejt dhe nëse nuk zhvillohesh, vjen tjetri që është më i përgatitur e të zëvendëson. Ky duhet të jetë motivi për punëtorët, pse duhet të kërkojnë të zhvillohen. Tash nëse e ke edhe kompaninë që investon në ty edhe ti dëshirën për t’u zhvilluar, ky është kombinimi më i mirë por nëse kompania nuk ka iniciativë, sot ka plot mënyra për ta zhvilluar vetën. Ndërsa nëse punëtori nuk ka vullnet të zhvillohet, nevojitet me vlerësu, nëse është në pozitën e duhur, pasi që mësimi ka efekt vetëm me vetëdëshirë” Krahas trajnimeve, ka edhe tjera forma që punëmarrësit të zhvillohen profesionalisht Ekzistojnë shumë mënyra që një punëmarrës të zhvillohet profesionalisht. Ndër to, Genci përmend  kyçjen në projekte, mësimin elektronik (E-learning), mësimin në vendin e punës dhe shkëmbimin e përvojave. “Duhet të ekzistojë iniciativa e punëtorit, të kërkojë të udhëheqë një projekt apo iniciativë sepse kështu mësohet shumë. Sot ka edhe online learning (mësim elektronik) dhe kurset kanë cilësi shumë të lartë, çmime shumë të arsyeshme, ka shumë që janë edhe falas, është njejtë si të shkosh në klasë por vetëm virtualisht. Kjo formë mësimi është shumë e avancuar por tek ne akoma nuk ka arritur të promovohet aq shumë ngase ende ekziston ai mentaliteti se ne trajnohemi vetëm nëse shkojmë në klasë” Ai tha se promovim duhet t’i bëhet edhe një tjetër lloj mësimi, e që është mësimi në vendin e punës. Ani pse mësimi në vendin e punës nuk konsiderohet trajnim, çdo punëtor e vëren dallimin tek vetja e tij nga fillimi i punës deri në një moment të caktuar. Këtë koncept, Genci thotë se kompanitë mund ta promovojnë më tepër, sepse është investim koha në kompani dhe është formë mësimi efikase kur e ke dikënd me përvojë afër si mentor. Që kompanitë por edhe punëmarrësit të kenë përfitim, ai foli edhe për shkëmbimin e përvojave.Genci këshillon që dy personave t’u ndërrohet pozita në një kompani, për disa muaj apo një vit. Për të zbatuar këtë koncept, kompanitë mund të marrin këshilla nga profesionistë meqë ka mënyra të ndryshme të realizimit. “I gjithë përfitimi i kësaj është se punëtorët freskohen dhe nuk rrinë shumë gjatë në një pozitë dhe në rast se ndonjëherë dikush lë punën, atëherë aty ka më shumë persona që mund ta bëjnë punën e njejtë. Kësisoj, kompania nuk është në krizë në rast të lëvizjes së dikujt. Përndryshe kur dikush shkon, kompania është në urgjencë, presion, për ta punësuar dikë tjetër, e mbi të gjitha nuk është më dikush që e mëson tjetrin, kjo rezulton në humbjen e të ashtuquajturës dije insitucionale”, theksoi ai. Pasioni, iniciativa dhe kreativiteti na bëjnë punëtorë më të mirë Për të qenë punëtorë më të mirë, nuk ndikojnë vetëm trajnimet. Genci thotë se patjetër duhet pasur pasionin në punë përndryshe gjithmonë puna do jetë e mundimshme. Ai shton se punëtorë më të dalluar janë ata që tregojnë inciativa por në këtë rast kompania duhet të krijojë mekanizma për të matur performancën e një individi në mënyrë që të regjistrohen dallimet mes punonjësve. Kjo, sepse nëse të dytë i kanë përfitimet e njejta, punëtori i mirë dikur mund të mos ketë të njejtin motivim. Punëtorët stimulohen dhe zhvillohen edhe kur ka mundësi për kreativitet. Për këtë, ata patjetër që duhet të kenë hapësirën e nevojshme për t’i shprehur idetë e tyre. Genci theksoi se shumë organizata në botë por edhe kompanitë në vendin tonë tashmë e kanë kuptuar se sa luan rol kjo pjesë. “Kompanitë tashmë e kanë kuptuar se një ide e mençur nuk ka të paguar dhe se duhet krijuar mekanizma për t’ia dhënë mundësinë secilit punëtor, të paktën një herë në vit apo edhe vazhdimisht me e dhënë ndonjë ide biznesi apo përmirësimi të procesit. Për këtë, formohet një ekip që i analizon idetë dhe ato më të mirat që përzgjedhen, bëhen iniciativa apo projekte. Prandaj, ky është një version që pronarët duhet ta kenë parasysh për t’i stimuluar ata duke shtuar vlerë ne kompani”.
Lexo më shumë
KosovaJob është rrjeti më i madh i punësimit në Kosovë, i çertifikuar nga Bureao Veritas me ISO 9001: 2015 për Menaxhimin e Cilësisë.