Profesionet që mund t’i ushtroni me diplomë në komunikim masiv

12 Mar, 2020

Profesionet që mund t’i ushtroni me diplomë në komunikim masiv
	 	 

Nëse keni interesim se si mund të ndikoni, informoni të tjerët duke krijuar materiale mediatike për një audiencë të caktuar, atëherë një diplomë në komunikim masiv do të ishte më se e dobishme për ju. Fusha e komunikimit mbulon shumë diciplina, përfshirë reklamimin, marrëdhëniet me publikun, gazetarinë, transmetimin, mediet dhe filmin.

Aftësitë që përfitojnë personat që kanë studiuar komunikim masiv

Personat që kanë studiuar në komunikim masiv përfitojnë aftësi se si të vlerësojnë nevojat dhe preferencat e lexuesve, shikuesve dhe dëgjuesve. Ata po ashtu kanë kreativitetin për të hartuar strategji inovative për përcjelljen e mesazheve në drejtim të audiencës. Ndër të tjera, ata mësojnë të shkruajnë në mënyra të ndryshme efektive, përfshirë stilet krijuese, bindëse, përshkruese dhe gazetareske.

Këto aftësi që përfitohen gjatë studimeve në fushën e komunikimit, ndihmojnë që pas diplomimit të keni opsione të ndryshme në karrierën tuaj. Ja disa nga mundësitë më të mira të punës për personat që kanë diplomë në komunikim masiv.

Specialist i marrëdhënieve me publikun

Organizatat e shumta i kushtojnë rëndësi shumë përceptimit që kanë nga publiku. Personat me këtë profesion njohin mjaft mirë metodat strategjike se si të ndikojnë në perceptimin e publikut përmes mediave. Specialistët e marrëdhënieve me publikun shkruajnë njoftime për shtyp, organizojnë konferenca për shtyp dhe ngjarje të tjera. Rolet tjera që mund të ushtroni me këtë profesion janë marketingu, puna nëpër organizata qeveritare dhe jo qeveritare, si dhe departamente të ndryshme komunikimi.

Planifikues i eventeve

Planifikuesit e eventeve mund të përdorin aftësitë e të folurit publik të zhvilluara gjatë studimeve të tyre, për të bërë njoftime dhe prezantuar folësit gjatë eventeve të nrdyshme. Shkathtësitë e tyre të shkrimit i ndihmojnë ata të hartojnë njoftime për shtyp, të bëjnë përshkrime dhe biografi për eventet që i planifikojnë dhe të krijojnë përmbajtje në internet në lidhje me takimet.

Menaxher i rrjeteve sociale

Tashmë është e njohur rëndësia e rrjeteve sociale si rrjedhojë e përdoruesve të shumtë. Tregu bashkëkohor i punës kërkon persona me profesion të tillë pasi si menaxher i rrjeteve sociale ju keni aftësi të promovoni organizatat e ndryshme sa më mirë nëpër rrjetet sociale si Facebook, Instagram, Twitter.

Specialist i burimeve njerëzore

Specialistët e burimeve njerëzore janë përgjegjës për funksionet intenzive të komunikimit brenda organizatave përfshirë stafin e rekrutimit, orientimi i punonjësve të rinj, zhvillimin e programeve të trajnimit, përcjelljen e politikave për stafin si dhe edukimin e punonjësve.

Gazetar

Në kuadër të profesioneve që mund t'i ushtroni me diplomë në komunikim masiv padyshim nuk ka se si të mungojë edhe profesioni i gazetarit. Profesioni në fjalë ka detyra të ndryshme si mbledhja, shkrimi, ose shpërndarja e lajmeve dhe informacioneve aktuale për publikun. Si gazetar mund të punoni në televizione te ndryshme, radio, portale dhe gazeta të shkruara. /Akademi Pune

Fillo Kuizin
Testojeni veten, mësoni më shumë dhe argëtohuni në të njejtën kohë nëpërmjet kuizeve që ofrojmë ne për ju.
 • Cila nga këto NUK është e saktë për mikroorganizmat?
  A
  Prodhojnë antibiotikë
  B
  Dekompozojnë organizmat e vdekur
  C
  Të gjithë shkaktojnë sëmundje te njerëzit
 • Mikrobiologjia është studimi i mikroorganizmave që përfshijnë të gjitha që vijojnë, përveç:
  A
  Viruseve
  B
  Protozoarëve
  C
  Bimëve
  D
  Baktereve
 • Cila nga këto fusha merret me studimin e kërpudhave?
  A
  Bakterologjia
  B
  Fiziologjia
  C
  Mikologjia
  D
  Virologjia
 • Mikroorganizmat janë të përhapur pothuajse kudo në mjedis.
  T
  E saktë
  F
  E pasaktë
 • Si quhet një enzimë që gjindet në lot dhe në djersë dhe që vret bakteret?
  A
  Lisozima
  B
  Kinina
  C
  Salvarsan
 • Një nga arsyet pse mikroorganizmat përdoren në hulumtime është se kanë shumicën e strukturave që gjenden në një qelizë njerëzore.
  T
  E saktë
  F
  E pasaktë
 • Protozoarët në përgjithësi kanë qelizat më të vogla të ndonjë prej organizmave që studiohen zakonisht nga mikrobiologët.
  T
  E saktë
  F
  E pasaktë
 • Mikroorganizmat gjinden në:
  A
  Në tokë
  B
  Në ajër
  C
  Në ujë
  D
  Të gjitha
 • Shumica e mikroorganizmave shkaktojnë sëmundje te njerëzit.
  T
  E saktë
  F
  E pasaktë
 • Si quhet struktura që përmban gjene për enzima dhe rezistencë të antibiotikëve?
  A
  Kapsul
  B
  Plasmid
  C
  Plazma membrana
1
/
10
ARTIKUJ TË NGJASHËM
Viti 2020, mundësi për një karrierë të re
Tashmë kemi hyrë në vitin 2020, dhe fillimi i vitit gjithmonë është një periudhë e mirë për të filluar me gjëra të reja. Për shumë njerëz, ky vit mund të jetë një mundësi për të nisur edhe një karrierë të re.  Nëse ndër qëllimet tuaja për vitin 2020 është gjetja e një pune të re, atëherë ndiqni këshillat e mëposhtme. 1. Përgatiteni një CV profesionale CV-ja është dokumenti i parë nëpërmjet të cilit një punëdhënës njoftohet me ju. Për ta sjellë intervistën dhe punën më pranë, duhet të keni një CV profesionale. Kujdesuni që ta keni një CV të strukturuar mirë, ku përfshihen të gjitha të dhënat që duhet t'i dijë një punëdhënës rreth jush. 2. Shkruani mirë një letër të motivimit Jo gjithmonë është e mjaftueshme të keni një CV të mirë për ta fituar punën që dëshironi. Letra e motivimit po ashtu luan një rol të rëndësishëm kur është në pyetje përzgjedhja për një vend pune. Të gjithë punëdhënësit duan të dinë rreth motivimit të një kandidati për t’u bërë pjesë e një kompanie. Para se të nisni shkrimin e letrës së motivimit është thelbësore të njihni strukturën e saj - pra çka duhet të përmbajë ajo letër. 3. Përgatituni për intervistë Në mënyrë që t’i rrisni gjasat për t’u punësuar në këtë vit, kushtoni rëndësi përgatitjes për intervista të punës në të cilat mund të ftoheni. Përgatitja për intervistë duhet të jetë fillimisht psikologjike. Disa pyetje tashmë veç janë bërë të njohura në intervista të punës, ndaj, për të lënë një përshtypje të veçantë tek intervistuesit, mundohuni të jepni përgjigjet e duhura në pyetjet e zakonshme që bëhen në intervista të punës. Ndër tjera, keni parasysh se edhe paraqitjes së jashtme duhet t’i kushtohet rëndësi. Veshmbathja në intervista të punës krijon përshtypjen e parë për shumë punëdhënës.  4. Filloni një praktikë ose kyçuni në punë vullnetare Përfshirja në punë praktike mund të jetë një mundësi shumë e mirë për t’u bërë pjesë e një kompanie të caktuar, në një pozitë të caktuar. Puna vullnetare gjithashtu është një tjetër mënyrë për të krijuar një karrierë të suksesshme këtë vit. Sot, puna vullnetare njihet edhe si përvojë pune. Mundësitë për punë vullnetare në Kosovë nuk janë të pakta dhe duke shërbyer në fusha të ndryshme, ju do të arrini të rriteni profesionalisht dhe në të ardhmen të mund të kyçeni në punët ku e shihni veten më mirë dhe më të përgatitur.
Lexo më shumë
Si të jeni më produktivë në punë ditën e hënë?
Për shumë njerëz, dita e hënë mund të jetë më e lodhshme se zakonisht. Kemi dëgjuar shpesh persona që ankohen për ditën e hënë, kjo pasi që ata kthehen në punë pas dy ditëve pushimi në fundjavë. Kësisoj, dita e hëne shpesh shihet si ditë më sfiduese ndër ditët e tjera të javës. Mirëpo, fillimi i mirë i ditës së hënë mund të ndikojë edhe në mbarëvajtjen e javës. KosovaJob, ju sjellë disa këshilla që mund t’ju ndihmojnë që të jeni më të organizuar dhe të filloni javën në mënyrë të duhur: 1. Planifikoni fundjavën disa ditë më parë Një fundjavë e mirë mund të ndikojë që fillimi i javës të jetë produktiv. Gjatë ditëve të pushimit, mundohuni të bëni ndonjë aktivitet që ju sjellë kënaqësi, kaloni sa më shumë kohë me familjarët dhe miqtë tuaj. Shumë pozitivisht do të ndikonte edhe nëse vizitoni ndonjë vend të ri. 2. Shfrytëzojeni mbrëmjen e ditës së premte si parapërgatitje për të hënën Në mënyrë që ta filloni mbarë të hënën, shfrytëzoni ditën e premte si parapërgatitje për detyrat që planifikoni t’i kryeni gjatë ditës së hënë dhe javës në vazhdim. Kësisoj, ju do të keni një planprogram paraprak më lehtë të menaxhueshëm. 3. Merruni me ndonjë aktivitet sportiv Siç e dimë, sporti largon energjinë negative, ndihmon që të kemi më shumë energji dhe të ndihemi më mirë dhe të relaksuar. Kështu që, nëse gjatë fundjavës merreni me ndonjë aktivitet sportiv, do të nënkuptonte që ditën e hënë në punë ta filloni më të motivuar dhe më pozitivë. 4. Sigurohuni të bëni gjumë të rehatshëm    Gjumi është pjesë shumë e rëndësishme e jetës. Një gjumë i mirë nënkupton që jeni më të pushueshëm dhe të gatshëm për ditën e radhës. Prandaj ditën e diel shkoni për të fjetur pak më herët se zakonisht dhe sigurohuni të bëni gjumë të mjaftueshëm, në mënyrë që të zgjoheni të pushueshëm dhe me më shumë energji. 5. Planifikoni diçka pas orarit të punës Mos mendoni vetëm se si ta tejkaloni ditën e hënë sa më parë, sikur të ishte ajo një ditë e parëndësishme e javës. Planifikoni gjëra tjera që ju pëlqejnë edhe pas orarit të punës si takimi me shoqëri, përgatitja e ushqimit tuaj të preferuar apo shikimi i ndonjë programi televiziv që pëlqeni.  /KosovaJob
Lexo më shumë
Rëndësia e drejtshkrimit gjatë aplikimit për punë
Mënyra se si komunikohet thotë shumë. Komunikimi është pjesë integrale e jetës së njeriut mirëpo shumë njerëz e mendojnë atë vetëm në formë verbale. Gjatë jetës suaj, do t'iu duhet të shkruani shumë, prandaj rëndësia e drejtshkrimit nuk është e vogël. Drejtshkrimi bën që tekstet e shkruara të kuptohen drejtë apo gabimisht. Në çdo fazë të punësimit, drejtshkrimi mbetet ndër elementet kryesore. Nëse gjatë një aplikimi, CV-të dhe letrat motivuese nuk qëndrojnë gramatikisht mirë, rëndësia e tyre zbehet qoftë edhe nëse përmbushën kriteret e tjera. Gabimet drejtshkrimore në një aplikim pune mund të shtyejnë një punëdhënës t'i shqyrtojë disa gjëra. Prezantimi i kandidatit. Mënyra se si ju e prezantoni veten nëpërmjet shkrimit në një aplikim pune, pra nëpërmjet letrave të motivimit apo CV-së, tregon shumë. Një kandidat i cili në aplikacionin e tij ka përfshirë një letër motivimi apo një CV e cila përmban gabime drejtshkrimore, do të duket shumë jo serioz dhe i papërgjegjshëm në sytë e punëdhënësit. A mund t'i japë atij kandidati përgjegjësi në punë? Dikush mund të mendojë se kualifikimi luan rolin kyç në përzgjedhjen e një kandidati për një pozitë të caktuar pune. Kjo vërtetë që ka shumë rëndësi, prandaj CV-ja është elementi i parë përmes të cilit një punëdhënës krijon përshtypjet e tij. Mirëpo, nëse po ajo CV përmban gabime drejtshkrimore, kualifikimeve të kandidatit do t’i humbasë rëndësia. Dokumente të shkruara gramatikisht keq mund të përçojnë mesazhin se ju nuk jeni mjaftueshëm të motivuar apo detajistë, prandaj nuk i keni kushtuar rëndësi pjesës së drejtshkrimit. Kësisoj, kompania do ta ketë të vështirë të sigurohet nëse mund t’ua japë juve përgjegjësinë për projekte të mëdha, të cilave duhet t'u kushtohet kohë. Gabimet gramatikore po ashtu mund të ndikojnë që punëdhënësi i ardhshëm të mendojë se ju nuk keni lexuar mjaftueshëm, apo nuk jeni i përgatitur sa duhet dhe si rrjedhojë nuk do të tregoni sukses në punë. Ndër metodat më të mira për të mësuar drejtshkrimin është leximi. Në mënyrë indirekte, leximi ndikon në mësimin e drejtshkrimit apo rregullave gramatikore.  Leximi i vazhdueshëm i librave mund t'ua përmirësojë lehtësisht aftësitë gramatikore.
Lexo më shumë
Çka nuk preferohet të përfshini në një CV?
Një CV e shkruar mirë ju mundëson të jeni kandidat potencial për një vend pune. Prandaj është me rëndësi që para se të aplikoni për një vend pune, sigurohuni që CV-ja juaj nuk është e ngarkuar me informata të panevojshme. Një CV duhet të nxjerrë në pah aftësitë tuaja, përvojën, historinë e punës dhe arritjet e rëndësishme në mënyrë që rekruterët të mund të përcaktojnë nëse jeni i kualifikuar apo jo për një vend pune. Përfshirja e informatave të tepërta dëmtojnë CV-në tuaj dhe ulin gjasat që të mos ftoheni fare për në intervistë pune. Pra, çka nuk preferohet të përfshihet në një CV? Një email adresë joprofesionale ose e vjetëruar CV-ja është mundësia juaj e parë për tu prezantuar te një punëdhënës si profesionist, kështu që më mirë të keni një email adresë profesionale ku paraqitet emri dhe mbiemri juaj. Nuk preferohet ndonjë email adresë që ka më shumë numra se sa shkronja, apo nuk figuron fare emri juaj, pasi nuk shiheni si kandidat serioz nga kompania në të cilën keni aplikuar. Mosha Mos përfshini moshën tuaj ose datën e lindjes. Disa ekspertë rekomandojnë të hiqni datën e diplomimit nga universiteti ose të mos përfshini mbi 15 vjet përvojë pune nëse nuk dëshironi të diskriminoheni për sa i përket moshës. Adresa juaj e plotë Për shkak të privatësisë dhe potencialit për vjedhje të identitetit nëse CV-ja juaj përfundon në duart e një personi të gabuar, nuk rekomandohet përfshirja e adresës së plotë. Vetëm nëse jeni duke aplikuar për një vend pune në vendin ku banoni, preferohet të përfshini vetëm qytetin dhe shtetin për të treguar se jeni kandidat lokal. Por kur aplikoni për një vend pune jashtë vendbanimit tuaj është mirë që të mos përfshini vendndodhjen, në mënyrë që të mos përjashtohet aplikimi juaj vetëm për shkak të largësisë ndërmjet lokacionit të punës dhe vendit ku banoni. Paragrafe të gjata Është vërtet e mundimshme për rekruterët kur pranojnë CV që janë të gjata, pasi ata janë të fokusuar vetëm në pikat kyçe që të marrin informatat që i nevojiten. Prandaj mundohuni të jeni sa më të qartë në tekstin e CV-së dhe të përfshini vetëm informatat kyçe që janë relevante për vendin e punës në të cilin aplikoni. Mos e ekzagjeroni përvojën e punës Disa mendojnë se nëse shtojnë vitet tyre të përvojës së punës në CV i ndihmon atyre që të pranohen në fazën e intervistës. Mirëpo duhet ta dini se në intervistë ju do të keni pyetje për përvojën tuaj paraprake dhe nga ju kërkohet që të përgjigjeni me sinqeritet dhe t’i mbështetni me fakte informatat që i keni përfshirë në CV. Mos vendosni fotografi Rekomandohet ta vendosni fotografinë tuaj në CV vetëm nëse aplikoni në një vend pune si p.sh në medie transmetuese ku pamja e jashtme paraqet avantazh. Preferohet më mirë të postoni foton tuaj në profilet e rrjeteve sociale ose në profilin tuaj në LinkedIn(nëse keni llogari të hapur), ku mund të shihet nga rekrutuesit dhe menaxherët e punësimit. Këshillë: Një nga gabimet më të mëdha që mund të bëni me CV-në tuaj është mos rishikimi i saj pasi ta keni përfunduar shkrimin e saj. Vetëm posedimi i CV-së nuk është në dobinë tuaj, nëse aty nuk theksohen siç duhet aftësitë tuaja dhe vlerat që do t'i sillni një kompanie./AkademiPune
Lexo më shumë
KosovaJob është rrjeti më i madh i punësimit në Kosovë, i çertifikuar nga Bureao Veritas me ISO 9001: 2015 për Menaxhimin e Cilësisë.