Thashethemet në vendin e punës, si t’i trajtojmë?

09 Mar, 2020

Thashethemet në vendin e punës, si t’i trajtojmë?
	 	 

Thashethemet në vendin e punës duhet të trajtohen si dukuri negative, pasi që ndikojnë negativisht në ambientin e punës si dhe ftohin raportet ndërmjet kolegëve.

Ndonjëherë, duket sikur njerëzit nuk kanë asgjë më të mirë për të bërë sesa thashethemet për njëri-tjetrin. Ata flasin për kompaninë, kolegët e tyre si dhe menaxherët. Personat e tillë shpesh e marrin një të vërtetë të pjesshme dhe e kthejnë atë në një të vërtetë të tërë spekulative.

Edhe pse thashethemet janë prezente në shumë vende pune, çelësi i kësaj teme është që të mos dalin ato jashtë kontrollit. Prandaj, ju duhet të ndërmerrni masa nëse thashethemet:

 • Janë duke penguar vendin e punës dhe performancën ekipore
 • Lëndojnë ndjenjat e punonjësve
 • Dëmtojnë marrëdhëniet kolegiale
 • Dëmtojnë motivimin dhe moralin e punonjësve

Nëse thashethemet nuk janë menaxhuar në të kaluarën, ato kanë tendencë të bëhen një aspekt negativ i kulturës suaj të punës. Kështu që, mos lejoni që thashethemet negative të kalojnë pa u raportuar te mbikëqyrësi juaj. Nëse kolegët e punës po flasin për njëri-tjetrin në mënyrë negative, mund të ketë pasoja mjaft serioze. Shpesh, në një kulturë toksike me thashetheme, ekziston një grup i vogël i punonjësve që shkaktojnë probleme.

Si t’i menaxhojmë thashethemet

Thashethemet në vend të punës, mund të menaxhohen njësoj si problemet apo konfliktet e tjera që mund të ndodhin. Thashethemet, në përgjithësi janë një ves shumë i vështirë për të hequr dorë. Nëse në një kompani, ka persona që bëjnë thashetheme, rolin kryesor për t’u marrë me këtë çështje e kanë menaxherët apo mbikëqyrësit.

Të gjithë ata menaxherë që i injorojnë thashethemet në një vend të punës, mund të çojnë në dëmtimin e një departamenti. Menaxhimi i thashethemeve fillimisht duhet të nisë me një bisedë serioze midis punonjësit dhe menaxherit, apo mbikëqyrësit.

Nëse diskutimi rreth ndikimit negativ që kanë thashethemet në abiemente të punës nuk ka ndonjë rezultat, atëherë ndaj punonjësit duhet të jepet një paralajmërim gojor apo edhe me shkrim. Nëse një punonjës, pavarësisht kritikave, vazhdon të bëjë thashetheme, në të shumtën e rasteve përfundon i pushuar nga puna.

Një person që bën thashetheme konsiderohet edhe person toksik, prandaj ai mund të ndikojë negativisht edhe tek punëtorët e tjerë. Punëdhënësit dhe menaxherët duhet të përgjigjen me ndershmëri në çdo pyetje të punonjësve dhe të flasin direkt me ta, në mënyrë që të shmangen thashethemet lidhur me punën.

Ndërkaq, nëse thashethemet janë personale, duhet t’ua thonë direkt punonjësve se të folurit për kolegët, nuk është diçka e përshtatshme.

Raportoni thashethemet

Thashethemet janë shpërqendrim në punë dhe mund të kalojnë limitet duke shkuar madje deri te ngacmimi. Mos hezitoni ta informoni menagjerin/en i/e burimeve njerëzore nëse ka një problem që nuk mund ta zgjidhni vetë. Nëse thashethemet nuk ndalen edhe pas raportimit tuaj, atëherë kjo mund të konsiderohet si ngacmim. /Akademi Pune

Fillo Kuizin
Testojeni veten, mësoni më shumë dhe argëtohuni në të njejtën kohë nëpërmjet kuizeve që ofrojmë ne për ju.
 • Cili tru është përgjegjës për lëvizjet fizike?
  A
  Truri i mesëm
  B
  Truri i madh
  C
  Truri i vogël
  D
  Truri i vogël dhe i mesëm
 • Sa përqind të energjisë konsumon truri?
  A
  10%
  B
  15%
  C
  20%
  D
  40%
 • Çfarë nacionaliteti ishte psikologu i njohur Sigmund Freud?
  A
  Austriak
  B
  Gjerman
  C
  Francez
  D
  Polak
 • Njerëzit me skizofreni kanë të paktën dy personalitete.
  T
  E vërtetë
  F
  E pavërtetë
 • Sa peshon truri i një personi të rritur?
  A
  Prej 1000 deri në 2000 gram
  B
  Prej 1300 deri në 1400 gram
  C
  Prej 1400 deri në 1500 gram
  D
  Prej 1500 deri në 1600 gram
 • Sa neurone ka gjithsej truri i njeriut?
  A
  50 miliardë neurone
  B
  56 miliardë neurone
  C
  86 miliardë neurone
  D
  95 miliardë neurone
 • Dopamine është përgjegjëse për transmetimin e sinjaleve në mes të neuroneve të trurit.
  T
  E vërtetë
  F
  E pavërtetë
 • Cila nga të mëposhtmet është pjesë përgjegjëse për emocionet dhe memorien tonë?
  A
  Korteksi
  B
  Truri i vogël
  C
  Truri i mesëm
  D
  Truri i madh
 • Cili duhej të ishte fokusi i psikologjisë sipas Wilhelm Wundt dhe Edward Titchener?
  A
  Funksioni ose qëllimi i vetëdijës
  B
  Përcaktuesit e sjelljes
  C
  Elementet themelore të përvojës së vetëdijshme
  D
  Vëzhgimi i sjelljes
 • Çrregullimi narcistik kategorizohet si:
  A
  Çrregullim i gjendjes emocionale
  B
  Çrregullim personaliteti
  C
  Çrregullim në ushqim
  D
  Asnjëra nga këto
1
/
10
ARTIKUJ TË NGJASHËM
8 aplikacione ideale për menaxherët e rrjeteve sociale
Përderisa punojmë në ekipe dhe krijojmë kampanja të reja nëpër rrjetet sociale, poashtu mundohemi që ta kryejmë punën tonë në mënyrë sa më efikase. Përdorimi i aplikacioneve moderne është i domosdoshëm nëse dëshirojmë që puna jonë të ketë paraqitje sa më të mirë. Këtu është lista e aplikacioneve që mund t’i përdorni nëse punoni në menaxhimin e rrjeteve sociale që përveç se lehtësojnë punën tuaj, janë poashtu mjaft të lehta për tu përdorur. 1. Buffer Me karakteristika të fuqishme planifikimi tërheqëse dhe moderne në pothuajse të gjitha platformat e rrjeteve sociale Buffer është njëri nga aplikacionet më të dobishme për organizimin e kalendarit tuaj të rrjeteve sociale. Ju mund të keni qasje në Buffer gjithashtu edhe përmes telefonit tuaj dhe t’i organizoni postimet tuaja nëpër platforma. Buffer gjithashtu siguron analitikë duke përdorur analitikat e saj mbi veprimtarinë e arritur nga miliona postime, siç janë ditët dhe periudhat kur është ideale për të postuar. 2. BuzzSumo BuzzSumo është një aplikacion inovativ i rrjeteve sociale që ju ndihmon të kuptoni për materialet që janë më atraktive nëpër platforma të ndryshme. Për menaxherët e rrjeteve sociale ky aplikacion gjithashtu ju lejon të shihni se në cilat fusha ka interesim në tema të caktuara, duke ju lejuar të përsosni strategjinë tuaj bazuar në informatat që merrni rreth trendeve të fundit. 3. Analytics Ky aplikacion luan një rol të rëndësishëm në vendimmarrje në botën e rrjeteve sociale. Analytics ju ndihmon të kuptoni sjelljen e audiencës tuaj, performancën e postimeve tuaja, demografinë dhe krahasimin e të dhënave me periudhën e mëparshme. E gjithë kjo mund të bëhet manualisht përmes faqeve të analytics në Twitter, Instagram, Facebook, Pinterest dhe Linkedin ose mund të automatizohet për të parë raporte domethënëse të konsoliduara. 4. Unsplash Nëse keni vështirësi të gjeni foto me rezolucion të shkëlqyer për t'ja bashkangjitur materialeve tuaja, Unsplash është një platformë me fotografi në internet që është krijuar nga mbi 100,000 fotograf profesionist nga e gjithë bota. Më saktësisht, ky Unsplash ju mundëson të shkarkoni, modifikoni, shpërndani dhe përdorni fotografi nga platforma e saj falas. Ky aplikacion përmban më shumë se 690,000 imazhe që mund t'i përdorni për qëllime të ndryshme tregtare apo për reklamim. 5. Canva Nëse jeni një ekip i vogël dhe ju pëlqen të kontrolloni veprat artistike që dalin në rrjetet tuaja sociale, Canva është zgjidhja për të gjitha nevojat tuaja të dizajnit grafik. Ky aplikacion është aq i thjeshtë sa që me vetëm disa klikime ju jeni në gjendje ta shfaqni kreativitetin tuaj. Canva ofron modele në rezolucione të sakta siç kërkohen nga rrjetet specifike sociale. 6. Easil Edhe pse Easil është pothuajse i ngjashëm me Canva. Ky aplikacion ka dizajne të mahnitshme për storje në Instagram që ju mundëson krijimin e dizajneve mjaft atraktive. Easil ofron mundësi të sofistikuara që janë të lehta për qasje. 7. CloudApp CloudApp është një regjistrues ekrani i lehtë për t’u përdorur që ju ndihmon të krijoni regjistrimin e videos HD, të përdorni kamerën në internet në regjistrimet e ekranit tuaj, të ruani fotografi të ekranit, si dhe të krijoni GIF-s kreative që t’ja bashkoni publikimeve tuaja. 8. Clocker Për një biznes, është e rëndësishme që postimet tuaja të dalin kur audienca juaj është më së shumti aktive. Clocker është një aplikacion për MacOS që ju lejon të monitoroni zona të shumta kohore. Zgjidhni kohën tuaj lokale, shkruani zonat kohore që dëshironi të gjurmoni dhe përdorni Future Slider për të kontrolluar dhe aranzhuar kohën tuaj lokale me kohën që dëshironi të postoni për rajone të veçanta./AkademiPune
Lexo më shumë
Tiparet që kanë punonjësit e dalluar
Të gjithë e kemi një koleg në punë që është më i dalluar, më energjik, më i motivuar si dhe që posedon tipare që e veçojnë nga të tjerët. Në një studim të realizuar me anë të një pyetësori u intervistuan më shumë se 500 udhëheqës biznesi, të cilët u pyetën se si e dallojnë një punonjës nga të tjerët. Hulumtuesit kërkuan ta dinë pse disa njerëz janë më të suksesshëm se të tjerët në vendin e punës. Përgjigjet ishin mjaft befasuese pasi udhëheqësit zgjodhën “personalitetin” si arsyen kryesore.Posaçërisht, 78% e udhëheqësve theksuan se personaliteti është mënyra që veçon punonjësit e dalluar, shifër kjo më e lartë se sa përshtatja kulturore me 53% si dhe më e lartë se sa shkathtësitë e punonjësit 39%. Personaliteti përbëhet nga një sërë preferencash dhe prirjesh të qëndrueshme, e që janë faktorë mjaft të rëndësishëm pasi paraqesin mënyrën e qasjes sonë karshi botës.Tiparet e personalitetit formohen në një moshë të re dhe zhvillohen në fazat e para të moshës madhore. Gjatë jetës suaj ju pësoni shumë ndryshime, mirëpo personaliteti nuk është njëra prej tyre. Akademi Pune ju sjell disa nga tiparet që kanë punonjësit e dalluar: Gjithmonë kërkojnë më shumë Punonjësit e dalluar kanë bindjet e tyre se gjithmonë mund të arrijnë rezultate më të mira. Pavarësisht rezultateve pozitive që i arrijnë, punonjësit e dalluar janë të uritur për përmirësim, pasi që kanë mentalitetin fitues dhe bindjen se kësisoj kanë arritje më të mëdha si personale ashtu edhe profesionale. I menaxhojnë me qetësi mosmarrëveshjet Ata reagojnë me maturi në raste mosmarrëveshjesh me kolegët në punë. Gjithashtu vetëpërmbahen përderisa sqarojnë pikëpamjet dhe idetë e tyre. Nuk reagojnë me vrull në rast se ndihen të rrezikuar, i evitojnë pengesat me lehtësi pasi që në mendjen e tyre kanë qëllime të mëdha. Kontrollojnë egon e tyre Punonjësit në fjalë nuk i kushtojnë shumë rëndësi egos së tyre, sidomos kur është fjala për përmirësimin e punës në grup. Ata janë në gjendje ta pranojnë gabimin si dhe të gatshëm ta vazhdojnë punën duke përkrahur idenë e tjetrit. Kësisoj, ruhet edhe harmonia brenda ekipit të punës. Janë të përgjegjshëm Tipari që e veçon një punonjës të dalluar është marrja e përgjegjësisë kur është nevoja. Ata e zotërojnë punën e tyre, vendimet e tyre, si dhe marrin përgjegjësi për rezultatet e punës së tyre, qoftë ato pozitive apo negative. Janë të guximshëm Pa dyshim se një punonjësi të dalluar nuk mund t’i mungojë guximi dhe vetëbesimi. Punonjësit e dalluar nuk hezitojnë t’i shprehin mendimet e tyre, të bëjnë pyetje apo edhe ta sfidojnë ndonjë vendim të marrë nga anëtarët e tjerë. Kësisoj, ata tregojnë se sa të guximshëm janë dhe se janë të gatshëm që në të ardhmen të marrin vendime të rëndësishme për kompaninë.
Lexo më shumë
SI TA NEGOCIONI PAGËN ME PUNËDHËNËSIN TUAJ?
Puna është shumë e vlefshme sa i përket ndërtimit intelektual por jo vetëm, e njëjta ka rëndësi edhe për shkak se shërben në aspektin financiar, pra edhe në ndërtimin jetësor të një individi. Paga është shpërblimi i përpjekjeve të personit për t’i realizuar detyrat e tij në punë. E paga, jo gjithherë mund të jetë e pranueshme për një individ. Prandaj, negocimi i pagës është proces shumë i rëndësishëm por edhe i vazhdueshëm gjatë tërë karrierës së një personi. Gjatë një interviste për rrjetin e punësimit KosovaJob, Menaxherja e Burimeve Njerëzore në Monego, Anesa Ramaxhiku Begolli, dha disa këshilla si të kalohet me sukses procesi i negocimit të pagës. Pse duhet të mësohemi ta negociojmë pagën? Ramaxhiku-Begolli tha se pavarësisht se a është puna e parë apo e pestë e dikujt, është e rëndësishme të mësohet se paga mund të negociohet.   “Nëse mendoni që nuk paguheni sa e meritoni dhe nuk negocioni, atëherë kjo dëmton përformancën tuaj në punë. Negocimi i pagës i tregon një punëdhënësit që e njihni vlerën e punës tuaj dhe siguron përfitime tjera përveç atyre financiare. Kjo ju ndihmon të mësoni se si të përballeni me biseda të vështira në punë, në një frymë profesionale, bashkëpunuese dhe jo-kontradiktore”, nënvizoi ajo. Ajo jep disa këshilla thelbësore për të gjithë punëkërkuesit dhe  punëmarrësit, të cilët hasin në vështirësi për ta diskutuar pagën me punëdhënësin e tyre. Hulumtoni industrinë specifike dhe zonën gjeografike. Nëse dëshironi ta merrni pagën që e meritoni, është e rëndësishme të dini shkallën e pagesës për pozicionin tuaj në industrinë specifike dhe në zonën tuaj gjeografike. Caktoni numrin e saktë. Sipas studimeve, punëmarrësit të cilët thonë një numër të saktë gjatë negocimit për pagë, kanë më shumë gjasa të marrin një ofertë përfundimtare më afër asaj që kanë pranuar fillimisht për shkak se punëdhënësi do të supozojë se keni bërë hulumtime më të gjera për vlerën e pozitës në treg për të arritur tek ky numër specifik. Caktoni pagën që ju do të ishit të motivuar për punën që do bëni. Gjatë konsiderimit të ofertës financiare, ju duhet ta caktoni pikën më të ulët – ofertën të cilën nuk mund ta pranoni. Këtu mund të bazoheni në nevojën financiare, vlerën e tregut ose pagës që ju do të ishit të motivuar për punën që do bëni për të siguruar një performancë të mirë në vendin e punës. Refuzimi i ofertës nuk është i lehtë, por është e rëndësishme të dini kur ta bëni atë dhe të jeni të gatshëm të thoni "jo” nëse ajo nuk është në pritshmërinë tuaj, duke u bazuar në kriteret e lartcekura. Tregoni se çfarë mund të bëni. Para se të filloni të flisni me numra, flisni për atë që keni bërë dhe më e rëndësishmja-çfarë mund të bëni. Konsideroni përfitimet tjera. Në momentin kur jeni në negocim të një oferte të punës, një rëndësi të madhe, përveç kompenzimit financiar, kushtojini edhe mundësisë së zhvillimit në karrierë dhe përfitimeve tjera. Mundohuni të kuptoni se cili do të jetë rrugëtimi juaj i zhvillimit në karrierë në këtë kompani, cilat janë pozitat në të cilat ju do të konsideroheshit për ngritje në pozitë. Përveç pagës dhe ngritjes në pozitë, ju mund të negocioni edhe përfitime të tjera, si p.sh shpërblimet në bazë të peformancës, sigurimin shëndetësor, familjar dhe të tjera.  Rezultate të pyetësorëve të ndryshëm në mbarë botën kanë treguar se shumë njerëz kurrë nuk e kanë sjellë në tavolinë diskutimin mbi pagën. Ramaxhiku-Begolli thotë se kjo mund të ndodhë për shkaqe të ndryshme. “Bisedimi rreth pagës i bënë njerëzit të ndjehen jo rahat, sidomos kur kërkohet më shumë. Kjo ndodh për shkak të mungesës së hulumtimit për pagat e në industri dhe në rajon për pozitën specifike, mungesës së aftësive të negocimit, mendimit se nëse negocioni mund të duket sikur po kërkoni shumë” E për ta shmangur një gjë të tillë, Ramaxhiku-Begolli tha se duhet të konsiderohen të gjitha përparësitë dhe mangësitë gjatë shqyrtimit të negociatave. “Krijoni një propozim me ide të qarta, që i tregon punëdhënësit aftësitë e juaja. Negocimi në fund të fundit dërgon një mesazh të rëndësishëm tek punëdhënësi dhe është thjesht pjesë e procesit të rekrutimit” Kur duhet një punëtor të diskutojë pagën me punëdhënësin e tij? Ndonëse shumë njerëz hezitojnë ta diskutojnë pagën me punëdhënësin, sipas Ramaxhiku-Begolli kjo nuk është edhe aq e vështirë sa duket. “Negociatat rreth pagës nuk janë aq të komplikuara sa duken. Pagën duhet ta negocioni kur ta keni ofertën (e shkruar) në dorë,  kur ta keni bërë të qartë vlerën që po sillni në kompani dhe keni bërë hulumtimet e duhura para se të propozoni një shifër” Krejt në fund, ajo theksoi se është e rëndësishme të kuptohet që secila situatë është e ndryshme. Negociatat rreth pagës mund të jenë të frikshme, por gjithmonë duhet të tentohet që biseda të mbahet në një frymë pozitive.
Lexo më shumë
Disa mënyra për ekuilibrim të punës dhe jetës private
Të kesh një ekuilibër të mirë të punës dhe jetës ka efekte të shumta pozitive. Këtu bëjnë pjesë zvogëlimi i stresit, lodhja nga puna, si dhe mirëqenja e përgjithshme. Kjo është e dobishme si për punonjësit ashtu edhe për punëdhënësit. Shpesh, puna jonë mund të marrë primatin mbi gjithçka tjetër në jetën tonë. Dëshira jonë për të pasur sukses profesional mund të na bëjë të harrojmë mirëqenien tonë. Sidoqoftë, krijimi i një ekuilibri harmonik të punës dhe jetës private është thelbësor për të përmirësuar jo vetëm shëndetin tonë fizik, emocional dhe mendor, por edhe shëndetin tonë në karrierë. Punëdhënësit që janë të angazhuar të ofrojnë ambiente që mbështesin ekuilibrin e punës dhe jetës private për punonjësit e tyre kanë përfitime të mëdha, pasiqë kësisoj ata kanë më pak raste mungesash dhe gëzojnë një fuqi punëtore më besnike dhe produktive. Kur krijoni një ekuilibër ndërmjet jetës dhe punës që funksionon për ju, kushtoni kohë vlerësimit të nevojave tuaja. Të keni fleksibilitet, do të thotë që ka ditë kur duhet të punoni edhe jashtë orarit të punës, kësisoj ju krijoni kohë më vonë gjatë javës për të shijuar aktivitete të tjera. Pavarësisht se si e organizoni kohën tuaj, duhet t'i kushtoni rëndësi të madhe krijimit të një ekuilibri për të qenë të suksesshëm si në punë ashtu edhe në jetën tuaj personale. Akademi Pune ju sjell disa mënyra për të krijuar ekuilibër më të mirë të punës dhe jetës private: 1. Pranoni që nuk ekziston ekuilibri 'perfekt' i punës dhe jetës private Kur dëgjoni "ekuilibër punë-jetë", me siguri se imagjinoni të keni një ditë jashtëzakonisht produktive në punë dhe të largoheni herët për të kaluar gjysmën tjetër të ditës me miqtë dhe familjen. Kjo mund të duket ideale, por nuk është gjithmonë e mundur.Mos kërkoni patjetër orarin e "përsosur", pasi është më e rëndësishme ta përpiloni një orar real që i përshtatet nevojave tuaja. Ka ditë kur ju jeni të përqendruar më shumë në punë, ndërsa ditëve tjera mund të keni më shumë kohë dhe energji për të ndjekur ndonjë hobi që keni ose ta kaloni kohën me të dashurit tuaj. Ekuilibri ideal arrihet me kalimin e kohës, jo brenda një dite. 2. Gjeni një punë që e doni Puna nuk është vetëm një mënyrë për të fituar para, por duhet t'ju shërbejë si financiarisht ashtu edhe emocionalisht. Nëse e urreni atë që bëni, kjo ndikon negativisht në zhvillimin tuaj emocional si dhe në produktivitetin tuaj. Ju nuk keni nevojë ta doni çdo aspekt të punës tuaj, por duhet të jetë sadopak emocionuese dhe të mos keni bezdi të zgjoheni nga shtrati çdo mëngjes për të shkuar në punë. 3. Jepni prioritet shëndetit tuaj Shëndeti juaj i përgjithshëm fizik, emocional dhe mendor duhet të jetë prioriteti juaj. Nëse keni probleme me ankth ose depresion dhe mendoni se terapia do t'ju sjellë dobi, është tejet normale të konsultoheni të ndonjë psikolog që do t'ju ndihmonte. Prioriteti që i jepni shëndetit tuaj, para së gjithash ju bënë punonjës dhe person më të mirë. Pasiqë, një shëndet jo i mirë si mendor ashtu edhe fizik ka ndikim në performancën tuaj në punë. 4. Kushtoni më shumë kohë vetes dhe të afërmve tuaj Edhe pse puna juaj është shumë e rëndësishme, ajo nuk është e gjithë jeta juaj. Nëse nuk planifikoni mirë për kohën që duhet t'ja kushtoni vetes dhe të afërmve tuaj, kurrë nuk do të keni kohë të bëni gjëra të tjera jashtë punës. Pavarësisht se sa i ngjeshur mund të jetë orari juaj, në fund të fundit ju vetë e keni kontrollin e kohës dhe jetës suaj. /Akademi Pune
Lexo më shumë
KosovaJob është rrjeti më i madh i punësimit në Kosovë, i çertifikuar nga Bureao Veritas me ISO 9001: 2015 për Menaxhimin e Cilësisë.