Greqia u bë me gjashtë ditë pune në javë përkundër kritikave, si do të funksionojë?

8 Korrik '24

Greqia u bë me gjashtë ditë pune në javë përkundër kritikave, si do të funksionojë?
	 	 

Pas shumë diskutimeve, Greqia ka filluar implementimin e një javë pune gjashtë-ditore për disa biznese në një përpjekje për të rritur produktivitetin dhe punësimin në vendin e Evropës Jugore.

Rregullorja, e cila hyri në fuqi më 1 korrik i pengon një prirje globale të kompanive që eksplorojnë një javë më të shkurtër pune.

Sipas legjislacionit të ri, i cili u miratua si pjesë e një grupi më të gjerë ligjesh të punës vitin e kaluar, punonjësit e bizneseve private që ofrojnë shërbime 24 ore thuhet se do të kenë mundësinë të punojnë dy orë shtesë në ditë ose tetë orë shtesë në ndërrim.

Ndryshimi do të thotë se një javë pune tradicionale 40-orëshe mund të zgjatet në 48 orë në javë për disa biznese. Punonjësit e shërbimit ushqimor dhe turizmit nuk janë përfshirë në nismën e javës së punës gjashtëditore.

Masa do të ndikojë në dy lloje biznesesh specifike: ato me operim të vazhdueshëm 24/7 që përdorin ndrrime të ndryshme dhe ato firma që operojnë 24 orë në ditë, pesë ose gjashtë ditë në javë, duke përdorur gjithashtu ndërrime me radhë. Me këtë të fundit, opsioni shtesë i ditës së punës lejohet vetëm në rast të ngarkesës së shtuar të punës.

“Është e rëndësishme të theksohet se kjo rregullore e re nuk ndikon në asnjë mënyrë javën e vendosur pesë-ditore/40-orëshe të punës të mandatuar nga ligji grek dhe as nuk vendos një javë të re gjashtë-ditore pune”, tha ministrja greke e Punës dhe Sigurimeve Shoqërore, Niki Kerameus për CNBC përmes e-mailit.

“Gjithçka që bën është të sigurojë vetëm në rrethana të kufizuara mundësinë e një dite pune shtesë, si masë e jashtëzakonshme. Shumica e vendeve në Evropë kanë dispozita të ngjashme për ditët e jashtëzakonshme të punës shtesë. Pra, Greqia nuk po bën asgjë ndryshe”, tha ajo.

Qeveria pro-biznesit e kryeministrit Kyriakos Mitsotakis ka thënë se masa është edhe “miqësore për punëtorët” dhe “thellësisht e orientuar drejt rritjes”. Kjo është krijuar për të mbështetur punonjësit që nuk kompensohen mjaftueshëm për punën jashtë orarit dhe për të ndihmuar në goditjen e problemit të punës së padeklaruar.

Sindikatat e punës dhe vëzhguesit politikë e kanë kritikuar ashpër masën.

Giorgos Katsambekis, një pedagog në politikën evropiane dhe ndërkombëtare në ‘Universitetin Loughborough’ të Mbretërisë së Bashkuar, e përshkroi prezantimin e ligjit të punës nga qeveria greke si "një hap i madh prapa" për një fuqi punëtore që tashmë punon me orët më të gjata në Bashkimin Evropian.

Punëtorët në Greqi punojnë më shumë se ata në SHBA, Japoni dhe në 27 vende anëtarë të BE-së, sipas të dhënave nga Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim.

Punonjësit grekë u zbulua se kishin punuar mesatarisht 1,886 orë në 2022, më shumë se mesatarja e SHBA prej 1,811 dhe mesatarja e BE-së prej 1,571.

“Grekët tashmë punojnë orët më të gjata në javë në Evropë. Tani ata mund të detyrohen të punojnë ditën e gjashtë, pas këtij vendimi [qeveritar] grek, "tha John O'Brennan, profesor i së drejtës së BE-së nga Universiteti Maynooth në Irlandë, përmes platformës së mediave sociale “X” të hënën.

“Është qesharake, e vendosur kundër lëvizjes për katër ditë javë në shumicën e vendeve të civilizuara,” shtoi ai.

Ministrja greke Kerameus shtoi se këto masa të reja mbrojnë punëtorët “kundër punës së nëndeklaruar dhe të padeklaruar dhe garantojnë kompensim të drejtë”.

“Sipas rregulloreve të përmendura, punonjësit punojnë në ditë shtesë kanë të drejtë për një rritje të konsiderueshme të pagës së tyre ditore, e cila mund të arrijë deri në 140% në kushte specifike. Për më tepër, ligji parashikon më shumë masa për të garantuar mbrojtjen e punëtorëve, siç janë ditët e garantuara të pushimit, oraret specifike të punës dhe masat mbrojtëse kundër largimit të padrejtë nga puna,” tha ajo.

Provë katërditore

Një raport i publikuar nga grupi i ekspertëve ‘Autonomy’ në fillim të këtij viti zbuloi se shumica e kompanive të përfshira në provën më të madhe në botë të një jave pune katërditore e kishin bërë politikën të përhershme.

Të gjithë menaxherët e projektit të konsultuar dhe CEO të kompanive të përfshira në provë thanë se një javë pune katër-ditore kishte një efekt pozitiv në organizatën e tyre, me më shumë se gjysma që e përshkruan ndikimin si "shumë pozitiv".

Megjithatë, raporti zbuloi se stafi – në firmat ku dita shtesë e pushimit ishte e garantuar ose e ofruar me kushtin e përmbushjes së objektivave të caktuara – kishte disa shqetësime./ AkademiPune

KosovaJob is the largest local network certified by Bureao Veritas with ISO 9001:2015 for Quality Management
Copyright © 2024 - KosovaJob LLC