10 gjëra që duhet të bëni në një bisedë të vështirë në punë

11 Qershor '24

10 gjëra që duhet të bëni në një bisedë të vështirë në punë
	 	 

Pavarësisht nëse po i transmetoni lajme të këqija një punonjësi ose po trajtoni një incident në vendin e punës, menaxhimi i bisedave të vështira është sa i pakëndshëm aq edhe i pashmangshëm.

Shumica e njerëzve përpiqen të shmangin konfliktin sa më shumë që të jetë e mundur, por kjo nuk është aq e lehtë për punëdhënësit. Shtyrja e një bisede sfiduese mund të mbrojë ndjenjat, por gjithashtu mund të çojë në performancë të dobët, konflikt të vazhdueshëm në vendin e punës dhe degradim në kulturën e kompanisë.

Dhe sipas McKinsey, sjellja toksike është aktualisht nxitësi nr. 1 i rezultateve negative në vendin e punës, duke filluar nga ankthi dhe konsumimi e deri te qëllimi për t'u larguar.

Pra, si mund të përgatiten punëdhënësit dhe të menaxhojnë më mirë dinamikat e vështira ndërpersonale

Pse kemi biseda të vështira në radhë të parë?

Kur menaxherët injorojnë ose përndryshe dështojnë të trajtojnë një situatë të vështirë ballë për ballë, kjo mund të ketë efekte valëzuese në të gjithë organizatën, duke krijuar një mjedis ku punonjësit kanë frikë të flasin ose të kërkojnë ndihmë.

Për shembull, shmangia e një diskutimi me një raport të drejtpërdrejtë në lidhje me një çështje sjelljeje ose performance mund të rezultojë që punonjësi të vazhdojë të njëjtin model gabimesh. Jo vetëm që kjo mund të çojë në keqkuptime dhe mungesë të përgjithshme qartësie, por pa ndërhyrje, këto probleme mund të rezultojnë në përfundimin nëse përkeqësohen mjaftueshëm.

Me fjalë të tjera, nuk mund të shmanget një bisedë e vështirë - vetëm përmes saj. Duke krijuar një mjedis psikologjikisht të sigurt për të pasur këto diskutime, punëdhënësit jepin këto rezultate:

Lejoni punonjësit të ndihen të dëgjuar dhe të vlerësuar

Të gjithë meritojnë respekt. Të kesh biseda të vështira në punë u tregon punonjësve se drejtuesit e tyre i respektojnë mjaftueshëm për t'i dëgjuar ndjenjat dhe përvojat e tyre.

Ky dialog i hapur mund të vërtetojë më tej ndjenjat e tyre dhe t'i ndihmojë ata të ndihen të dëgjuar dhe të njohur në punë, duke kultivuar kështu një mjedis mbështetës që vlerëson perspektivën e çdo personi. Si rezultat, punonjësit ndihen më të motivuar dhe të përkushtuar, duke çuar në përmirësimin e bashkëpunimit dhe kënaqësinë e përgjithshme të punës.

Inkurajoni ndershmërinë, transparencën dhe komunikimin e shëndetshëm

Temat apo çështjet sfiduese me siguri do të lindin në vendin e punës. Por kur e bëjnë këtë, adresimi i tyre drejtpërdrejt mund të çojë në zgjidhjen e konfliktit dhe një mirëkuptim më të mirë për të gjithë.

Kjo nuk do të thotë se menaxherët duhet të bëhen arbitri i të gjithëve. Në vend të kësaj, ata duhet të inkurajojnë punonjësit e tyre të flasin dhe të dëgjojnë me një mendje të hapur, ndërsa modelojnë këtë sjellje në të njëjtën kohë. Ky komunikim transparent i fuqizon punonjësit të shprehin shqetësimet e tyre dhe të dëgjojnë këndvështrime të ndryshme derisa punojnë drejt zgjidhjeve reciproke të dobishme.

Njihni çështjet e pakëndshme në vendin e punës

Angazhimi në biseda sfiduese shpesh i detyron menaxherët dhe punonjësit të përballen me çështje të pakëndshme dhe shpesh të lëna pas dore. Këto diskutime mund të hedhin dritë mbi procese joefektive ose tema të ndjeshme, si diskriminimi ose ngacmimi.

Dëgjimi dhe adresimi i këtyre shqetësimeve është thelbësor për të demonstruar përkushtimin e një organizate/kompanie për të krijuar llogaridhënie dhe për të krijuar një mjedis pune të shëndetshëm dhe gjithëpërfshirës. Kjo zgjidhje e menjëhershme e konfliktit lejon gjithashtu ndërhyrje në kohë dhe masa korrigjuese që ndikojnë pozitivisht në kulturën e kompanisë, moralin e punonjësve dhe bashkëpunimin e përgjithshëm.

Përmirësimi i mjedisit të punës dhe kulturës së kompanisë

Të kesh diskutime të vështira në vendin e punës ka të bëjë më shumë sesa thjesht t'i lejosh punonjësit të thonë mendimet e tyre.

Një bisedë vërtet e suksesshme ka të bëjë fillimisht me arritjen e mirëkuptimit dhe së dyti një rezultat të dëshiruar reciprokisht. Kur të dyja palët janë në gjendje të komunikojnë hapur për ndjenjat e tyre dhe të punojnë drejt një qëllimi ose zgjidhjeje të përbashkët, kjo promovon aftësi të shkëlqyera bashkëpunimi dhe forcon komunitetin e punës.

Rezultati? Kompanitë përfitojnë nga një kulturë e fortë e reagimeve konstruktive dhe dëgjimit aktiv.

10 këshilla për menaxhimin e bisedave të vështira në vendin e punës

Derisa përfitimet e të pasurit një bisedë të vështirë por produktive në vendin e punës janë të thella, menaxhimi i një të tillë nuk është detyrë e thjeshtë. Përveç ruajtjes së profesionalizmit me punonjësit, menaxherët duhet të luftojnë edhe me nervat e tyre dhe tensionet ose konfliktet e mundshme. Pra, çfarë mund të bëjnë ata për t'u përgatitur për bisedën e tyre të ardhshme që do të jetë e vështirë?

Këtu janë 10 këshilla për të ndihmuar punëdhënësit të lundrojnë në diskutime të vështira në vendin e punës:

 1. Mos e shtyni një bisedë të vështirë

Këshilla e parë është e thjeshtë, por shpesh është pengesa më e madhe për t'u kapërcyer - mos e shmangni bisedën.

Shmangia është shumë e zakonshme, duke i lënë hapësirë ​​ankthit ose pakënaqësisë për t'u acaruar dhe biseda edhe më sfiduese që do të lindin më vonë. Menaxherët efektivë i trajtojnë këto situata të vështira në radhë të parë, pavarësisht nëse bëhet fjalë për një rishikim dërrmues të performancës ose një çështje të burimeve njerëzore.

 1. Planifikoni pikat tuaja të bisedës, por mos shkruani një fjalim

Megjithatë, përpara se të zhyteni në bisedë, është e rëndësishme të bëni një hap prapa dhe të planifikoni një qasje. Në një nivel bazë, kjo nënkupton qartësimin e qëllimit dhe objektivave të diskutimit dhe mbledhjen e informacionit ose materialeve të nevojshme.

 

Duke shkuar përtej kësaj pune standarde përgatitore, menaxherët gjithashtu mund të marrin në konsideratë se si personi tjetër do të reagojë ndaj bisedës dhe të përgatisë përgjigjet. Por një bisedë kuptimplote duhet të jetë organike, kështu që është më mirë të përgatisni pika bisede sesa një skenar të plotë.

 1. Përqendrohuni në faktet e situatës

Duke iu afruar diskutimit të parashikuar, menaxherët ka të ngjarë të mbledhin së bashku faktet e situatës, pavarësisht nëse ishte një incident sjelljeje, një çështje e performancës ose mosmarrëveshje. Në çdo rast, është thelbësore të ndash të vërtetën nga ndjenjat personale dhe ta shikosh rastin në mënyrë objektive.

Derisa kjo mund të kërkojë përdorimin e të dhënave ose provave mbështetëse, ajo nuk duhet të paraqitet në një mënyrë konfrontuese. Menaxherët gjithashtu duhet të jenë të vetëdijshëm për tonin e tyre, pasi qëndrimi i tepërt ndaj fakteve mund të duket si i ftohtë dhe i shkëputur.

 1. Merrni parasysh këndvështrimin e personit tjetër

Derisa menaxherët vazhdojnë të shqyrtojnë të gjitha këndet e një situate për të lehtësuar një bisedë kuptimplote, një element thelbësor për t'u marrë parasysh është këndvështrimi i personit tjetër.

Hyrja në këpucët e punonjësit ose kolegut dhe njohja e çështjes nga këndvështrimi i tyre mund të çojë në një bisedë më bashkëpunuese dhe konstruktive. Jo vetëm që tregon se menaxherët kujdesen për punonjësit e tyre, por gjithashtu zgjeron këndvështrimin e tyre për këtë çështje - duke promovuar një mirëkuptim të ndërsjellë që lehtëson më mirë zgjidhjen.

 1. Krijoni një mjedis të rehatshëm

Hapi i fundit përpara bisedës aktuale është krijimi i një mjedisi të rehatshëm dhe të hapur për të gjithë punonjësit. Ndërtimi i besimit dhe respektit të ndërsjellë kërkon kohë dhe përpjekje. Kjo është arsyeja pse është thelbësore që menaxherët të kenë takime të rregullta ku ata mund të kontrollojnë me punonjësit dhe të kenë diskutime të sinqerta për çdo gjë që shfaqet.

Ky shkëmbim i përsëritur reagimesh e bën adresimin e çështjeve që lindin shumë më të lehtë dhe më pak të vështirë.

 1. Jini të sigurt, por empatik

Në varësi të ashpërsisë së temës, bisedat e vështira në vendin e punës mund të tendosin seriozisht marrëdhëniet me kolegët.

Qasja e diskutimit me ndjeshmëri, respekt dhe dhembshuri është thelbësore - por kjo nuk do të thotë se menaxherët duhet të shtojnë ndjenjat e tyre në përzierje. Në vend që të thonë diçka si, "Kjo është vërtet e vështirë për t'u bërë", menaxherët duhet të mbeten objektivë për të shmangur që biseda të bëhet shumë personale.

 1. Mos harroni të dëgjoni

Dëgjimi aktiv është një aftësi tjetër kritike për menaxhimin e bisedave të vështira. Menaxherët duhet t'u japin punonjësve hapësirën për të ndarë mendimet dhe ndjenjat e tyre pa i ndërprerë ato.

 

Një mënyrë për ta bërë këtë është duke ngadalësuar bisedën dhe duke u ndaluar një moment përpara se të përgjigjeni për të përpunuar me të vërtetë atë që tha personi tjetër. Për të arritur një mirëkuptim të ndërsjellë, të dyja palët duhet të angazhohen në këtë praktikë.

 1. Diskutoni zgjidhjet e mundshme

Në këto biseda ka pothuajse gjithmonë një mënyrë që punëdhënësit dhe punonjësit të gjejnë një zgjidhje së bashku.

Derisa menaxherët mund të vijnë të përgatitur me një listë të pikave të veprimit për fundin e takimit, ata duhet të përdorin gjithashtu diskutimin për të ndërtuar mbi to, duke punuar me personin tjetër për të zbuluar zgjidhjen më produktive të mundshme.

 1. Mos harroni veten

Edhe në një bisedë të suksesshme, emocionet mund të jenë ende të larta. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që menaxherët të jenë të vetëdijshëm se si ndjenjat e tyre mund të ndryshojnë në një diskutim.

Ruajtja e një sjelljeje të qetë dhe profesionale është kritike, kështu që nëse biseda nxehet, mund të jetë e mençur të merrni frymë thellë ose një pushim të shkurtër.

 1. Reflektoni mbi bisedën

Më në fund, pasi të përfundojë pjesa e vështirë, menaxherët duhet të mësojnë gjithçka që munden nga diskutimi duke bërë pyetje të tilla si: "Çfarë shkoi mirë?" dhe, "Çfarë mund të përmirësohet herën tjetër?" Reflektimi për çdo takim ofron një mundësi për rritje dhe përmirësim që vetëm përmirëson komunikimin efektiv./ AkademiPune

KosovaJob is the largest local network certified by Bureao Veritas with ISO 9001:2015 for Quality Management
Copyright © 2024 - KosovaJob LLC