10 qytetet më të dëshirueshme për të emigruar dhe punuar në vitin 2024

28 Maj '24

10 qytetet më të dëshirueshme për të emigruar dhe punuar në vitin 2024
	 	 

Në një botë gjithnjë e më të globalizuar, të jetosh dhe të punosh jashtë vendit po bëhet më pak një ëndërr frikësuese dhe më e arritshme për shumë njerëz.

Sipas raportit të vitit 2024 'Decoding Global Talent' nga Boston Consulting Group (BCG) në bashkëpunim me The Netëork dhe The Stepstone Group, një në katër profesionistë globalisht janë në kërkim aktiv të punës jashtë vendit.

Pavarësisht shqetësimeve të fundit ekonomike dhe gjeopolitike, raporti zbuloi se ka një rritje të numrit të njerëzve që kërkojnë aktivisht punë jashtë vendit.

Sipas studimit global, i cili u bazua në më shumë se 150,000 pjesëmarrës nga 188 vende, përqindja e atyre që janë aktivisht të lëvizshëm u rrit në 23% në vitin 2023 — nga 21% në vitin 2020.

"Deri në 800 milionë profesionistë mund të jenë në kërkim aktiv të punës jashtë vendit," thuhet në raportin e publikuar më 24 prill.

Sipas të njëjtit raport, tre nga arsyet më të zakonshme për të zhvendosur jashtë vendit janë mundësitë ekonomike, avancimi në karrierë dhe potenciali për një cilësi më të mirë të jetës.

Përveç kësaj, studimi zbuloi se "92% e liderëve të punëdhënësve globalë thonë se tërheqja dhe mbajtja e talentit është ndër tre prioritetet e tyre kryesore."

"Punësimi i punëtorëve të huaj nuk plotëson vetëm boshllëqet në kapacitet: kompanitë me diversitet më të madh global janë më inovative dhe të suksesshme. Ato gjenerojnë fitime më të larta dhe kanë 75% më shumë gjasa të jenë inovatorë të klasit botëror," sipas një raporti tjetër nga BCG në vitin 2022.

Top 10 qytetet destinacion për talentët global:

Londra (9%)

Amsterdami (8%)

Dubai (7%)

Abu Dhabi (7%)

Neë York (6%)

Berlini (5%)

Singapori (5%)

Barcelona (5%)

Tokio (5%)

Sidnei (4%)

Londra ka mbajtur pozicionin e saj kryesor që nga viti 2014, sipas raportit të vitit 2024 'Decoding Global Talent', i fundit në një seri që ka filluar para 10 vjetësh.

Sondazhi tregoi se 9% e të përgjigjurve do të ishin të gatshëm të zhvendoseshin në Londër.

Faktorët kryesorë që ndikojnë në dominimin e qytetit përfshijnë: anglishtja si gjuha kryesore, një rrjet global i fortë ku shumica e talentëve në qytet janë nga vende të tjera, mundësi të shumta financiare, një frymë mikpritëse dhe multikulturore, dhe qasja në të dy Evropën dhe SHBA-në, sipas raportit.

Singapori ishte destinacioni kryesor në Azi dhe u rendit i shtati. Shteti-ishull ka parë fluksin më të madh të talentëvë nga vende të afërta si Malajzia (30%), Tailanda (22%), Indonezia (19%), Filipinet (14%) dhe Hong Kongu (13%).

KosovaJob is the largest local network certified by Bureao Veritas with ISO 9001:2015 for Quality Management
Copyright © 2024 - KosovaJob LLC