Si ta tejkaloni refuzimin për punë dhe të vazhdoni tutje?

03 Mar, 2020

Si ta tejkaloni refuzimin për punë dhe të vazhdoni tutje?
	 	 

Refuzimi për një punë, mund të ndikojë shumë në vetëbesimin tuaj, sidomos nëse jeni refuzuar disa herë. Ndonëse refuzimi për një punë mund të jetë shenjë dështimi për shumë njerëz, duke menduar me objektivitet ata mund ta përdorin atë në mënyrë që të ndërtojnë bazat e tyre kryesore për t'u zhvilluar dhe gjetur përfundimisht një punë që u përshtatet atyre më së miri.

Për të pasur sukses dhe gjetur punën e ëndrrave nuk duhet të lejoni që pengesat në periudha të caktuara, t’iu ndalin për ta realizuar një gjë të tillë.

Si mund ta tejkaloni një refuzim për një punë?

Janë tri gjëra kryesore:

 • Tejkaloni problemin e refuzimit
 • Analizoni aplikimin tuaj
 • Filloni kërkimin e një pune të re.

Tejkalimi i problemit të refuzimit

Forma më e mirë për të tejkaluar këtë fazë është biseda me ndonjë familjar apo mik të ngushtë dhe t'i tregoni se si ndiheni. Ju në asnjë mënyrë nuk duhet ta humbni vetëbesimin. Mbajtja e një qëndrimi mendor pozitiv është shumë e rëndësishme pasi të jeni refuzuar nga një vend pune. Gjithashtu, mos harroni se ju nuk jeni i vetmi që jeni refuzuar për atë pozitë. Realiteti është se numri i njerëzve që refuzohen për punë shpesh tejkalon ata që marrin një ofertë.

Analizoni aplikimin tuaj

Rishikoni CV-në tuaj, nëse është e përditësuar dhe përfshin të gjitha kualifikimet dhe aftësitë që ju posedoni. Pyesni veten nëse mund të kishit bërë diçka ndryshe, gabimet që mund t’i keni bërë ndoshta edhe në intervistën e punës, në mënyrë që në mundësitë tjera që keni për punë të mos i përsëritni gabimet e njëjta.

Filloni kërkimin e një pune të re

Gjetja e opsioneve të tjera dhe marrja e përgjigjeve pozitive nga intervistuesit, do ta zbusë refuzimin që keni marrë paraprakisht. Prandaj, vazhdoni të aplikoni, ndërlidhni rrjetin dhe të punoni në planin tuaj afatgjatë të karrierës. /AkademiPune.

Fillo Kuizin
Testojeni veten, mësoni më shumë dhe argëtohuni në të njejtën kohë nëpërmjet kuizeve që ofrojmë ne për ju.
 • Every sentence must have a subject and:
  T
  A verb
  F
  An object
 • In a sentence, adjectives usually come:
  T
  Before a noun
  F
  After a noun
 • Which one of these sentences is correct?
  A
  I love reading books
  B
  I love read books
  C
  I love to reading books
  D
  I reading books
 • The librarian read the books to the students.
  T
  Active
  F
  Passive
 • I would like to_________to sing that song.
  A
  Could
  B
  Be able
  C
  Have
  D
  Can
 • My sister________walk now.
  A
  Can
  B
  Could
  C
  Do
  D
  Have
 • An adjective is a word that tells more about:
  A
  A verb
  B
  A surname
  C
  Adverb
  D
  A noun
 • These clothes are beautiful. Which is the adjective?
  A
  Clothes
  B
  Are
  C
  Beautiful
  D
  These
 • Choose the correct spelling:
  A
  Preposition
  B
  Prepossition
  C
  Prepasition
  D
  Prepsition
 • Which is the synonym of the word “verbal”?
  A
  Imagination
  B
  Spoken
  C
  Wrote
  D
  Read
1
/
10
ARTIKUJ TË NGJASHËM
Këto janë profesionet e duhura për njerëzit që e duan udhëtimin
Nëse jeni prej atyre njerëzve që kanë shumë dëshirë të udhëtojnë dhe të mos rrinë duke punuar vetëm në zyrë, atëherë ka shumë profesione të cilat mund t’ua mundësojnë këtë. Që të krijoni karrierë dhe në të njejten kohë të eksploroni edhe botën, ju duhet të zgjedhni një profesion i cili ua obligon udhëtimin. Sipas Zyrës Amerikane të Statistikave të Punës, në vitin 2015, 24% e të punësuarve kanë kryer një pjesë ose të gjithë punën e tyre nga shtëpia dhe kanë pasur mundësi të udhëtojnë si pjesë e punës. KosovaJob ka krijuar një listë me vendet e punës të cilat ua mundësojnë të udhëtoni gjersa punoni, në të njëjten kohë t’i shijoni edhe aventurat gjatë rrugëtimit. 1. Stjuardesë Një ndër punët më të mira nëse dëshironi të udhëtoni është të bëheni një stjuardesë. Puna si stjuardesë nuk është gjithmonë e lehtë dhe e rehatshme. Ndonjëherë kërkohet të qëndroni në këmbë për periudha të gjata kohore mirëpo si shpërblim i punës suaj, ju do të mund të fitoni shumë fluturime falas ose me zbritje për ju dhe anëtarët e afërt të familjes, si dhe mundësinë për të vizituar vende të bukura në të gjithë botën. 2. Agjent udhëtimesh Agjentët e udhëtimit janë ekspertë në industrinë e tyre dhe lehtësisht mund t'i shpjegojnë një klienti nëse një hotel apo lokal i caktuar do të jetë i përshtatshëm për ta. Për të qenë një agjent udhëtimi, duhet të keni përvoja me udhëtime nëpër botë. Për këtë profesion, aftësitë dhe përvoja janë më të vlefshme se niveli i shkollimit. Ju duhet të jeni detajist dhe një komunikues i shkëlqyeshëm për të kuptuar si dhe përmbushur kërkesat e klientit. 3. Agjent i shërbimit me klientë Agjentët e shërbimit me klientë mundohen të ofrojnë shërbime me cilësi të lartë dhe të adresojnë çështjet e ndryshme që klientët mund të hasin. Për të fituar një vend pune në këtë industri, ju duhet të jeni miqësorë dhe të sjellshëm meqenëse do të jeni pika e parë e kontaktit për klientët e pakënaqur. Shkathtësitë e kërkuara për të qenë i suksesshëm si një agjent shërbimi ndaj klientit, përfshijnë shpejtësinë në internet, aftësitë e dëgjimit dhe një sjellje të qetë. 4. Punëtor i ndihmave ndërkombëtare Për të pasur mundësi udhëtimi, konsiderojeni edhe punën si ndihmës në një organizatë ndërkombëtare, siç është Kryqi i Kuq, USAID etj. Duke punuar në të tilla organizata, ju do të mund të vizitoni vendet në të gjithë globin që kanë nevojë të madhe për ndihma gjatë luftërave si dhe pas katastrofave natyrore. Shumë nga këto organizata ofrojnë një pagë të plotë, e gjithashtu edhe strehim. Përvojat në këto punë do t'iu shërbejë shumë kur ceken në CV-të tuaja. Këto punë bëjnë një ndryshim të madh në jetën e  njerëzve dhe japin mundësinë për të parë pjesë të botës ku shumica e njerëzve nuk kanë qasje. 5. Konsulent Kompanitë punësojnë rregullisht konsulentë të cilët mund të ofrojnë informacione dhe këshilla se si të rregullohen problemet që mund të hasen në këto kompani. Shkathtësia kryesore që kërkohet për të punuar në konsultim është të keni njohuri të theksuara në një fushë të veçantë. Klientët shpesh mund të jenë në të gjithë vendin apo në mbarë botën. Udhëtimi është pjesë integrale për këtë punë pasi që marrëdhëniet e ngushta me klientët janë të rëndësishme për mirëmbajtjen e partneriteteve të punës. Kjo punë është një mënyrë ideale për të parë globin dhe për të fituar edhe të ardhura të mira. 6. Au Pair Një ndër punët me të njohura që lidhet me udhëtimin është të qenurit Au Pair. Këto punë janë shumë të zakonshme në vendet si: Franca. Amerika, Australia dhe Zelanda e Re. Nëse jeni të përgjegjshëm dhe të mirë me fëmijët, kjo është një mënyrë e shkëlqyeshme për të parë një vend të huaj. Personat qe punojnë si Au Pair, jetojnë me një familje pritëse në këmbim të kujdesit për fëmijët dhe ndihmojnë fëmijët me detyrat e tyre të shtëpisë ose duke i shoqëruar ata në aktivitetet pas shkollës. Shumë familje pritëse i marrin këta persona edhe në pushime por edhe në evente të ndryshme, në mënyrë që ata të mund të ndihmojnë me fëmijët. 7. Cicëron Imagjinoni sikur lundroni nëpër kanalet e Venecias, Amsterdamit, Hagës, apo të shkoni në xhungël, në vende historike etj, dhe ndani dashurinë për udhëtime me individë të tjerë. Për ta arritur këtë, ju mund të bëheni ciceron dhe të ndani pasionin tuaj me udhëtarët e tjerë. Për këtë punë, duhet të jeni në gjendje të menaxhoni grupe të mëdha njerëzish, të njihni historinë ose edhe të keni njohuri lokale. Shumë ciceronë punojnë individualisht por ka edhe kompani që punësojnë ciceronë për të udhëhequr programet e tyre të udhëtimit. Ngarkesa e punës mund të ndryshojë gjatë gjithë vitit ngase ndonjë sezonë mund të jetë shumë e ngarkuar e ndonjë tjetër jo edhe aq. Kjo është një mundësi e shkëlqyer pune, e kombinuar me udhëtimin dhe njerëzit. 8. Shkrimtar Një nga punët më të mira për të udhëtuar në botë është edhe përshkrimi i udhëtimeve. Si shkrimtar, mund të shihni destinacione të reja të njohura dhe t'i publikoni në blog ose të shkruani artikuj për revista dhe gazeta të ndryshme. Nëse vendosni të bëheni një bloger udhëtimesh, do të mund të udhëtoni dhe të punoni me industri të ndryshme. Nëse jeni një shkrimtar udhëtimesh për blogun tuaj, ju mund t'i ndani përvojat tuaja jashtë vendit dhe të fitoni të ardhura shtesë.
Lexo më shumë
Çka nuk duhet të bëni në intervista të punës?
Në intervista të punës, qëllimi kryesor i të gjithë kandidatëve është të lënë një përshtypje të mirë që të ngelin në mendjen e rekruterit ose punëdhënësit, dhe si rrjedhojë ta marrin atë vend pune. Po aq sa është e rëndësishme të përgatiteni se si t’i përgjigjeni disa pyetjeve të mundshme, ju duhet të keni parasysh edhe se çka duhet të shmangni në intervistë, pra cilat veprime nuk duhet t’i bëni apo çka nuk duhet të thoni. Bashkëthemeluesi i kompanisë së rekrutimit, Mercurius Consulting, Shkumbin Ibraimi, njëkohësisht rekruter me përvojë, në një intervistë për KosovaJob, foli rreth disa shprehive të cilat kandidatët duhet t’i shmangin në intervista të punës. Vonesa në intervista të punës. Në një intervistë pune duhet të respektohet orari që iu është caktuar. Kandidatët që vonohen do të japin sinjalin se mund të mos jenë profesional dhe nuk kanë diciplinë. Ibraimi këshillon kandidatët që të jenë aty 5 ose 10 minuta më herët.“Menaxherëve të burimeve njerëzore nuk u pëlqen nëse vonoheni për intervistë. Unë rekomandoj të shkoni aty 5 ose 10 minuta më herët. As më shumë se 10 jo, sepse nëse shkoni shumë herët mund ta vëni kompaninë në vështirësi apo të pengoni intervistën paraprake. E them këtë ngase ka kompani që nuk duan t’i takojnë kandidatët njëri me tjetrin”. Mos gënjeni në intervista të punës. Një tjetër shprehi negative të cilën Shkumbini e përmend është gënjeshtra në intervista të punës. Ai thotë se kandidatët shpeshherë shtojnë në CV-të e tyre përvoja që nuk i kanë pasur realisht më herët, vetëm që ta kalojnë fazën e parë të intervistës. Sipas Ibraimit, kjo është e patolerueshme dhe lehtë mund të kuptohet. Shumica e punëdhënësve kërkojnë nga kandidatët ta elaborojnë një përvojë pune dhe nëse i njejti nuk arrinë të jetë bindës, ai do ta humb mundësinë qysh në fazën fillestare. Mos i jepni intervistës frymë negative. Duke u bazuar në përvojën e tij shumëvjeçare në rekrutim, Shkumbin Ibraimi thotë se ka shumë kandidatë të cilët i japin intervistës një frymë negative, e shohin nevojën të arsyetohen, të mbrohen vazhdimisht. “Ne, kur i marrim në intervista, tentojmë që ta ruajmë pozitivitetin, mundohemi të fokusohemi vetëm në gjërat qe janë pozitive tek një kandidat. Edhe kandidatët duhet të kenë kujdes që të mos e shpiejnë bisedën kah negativiteti sepse këto gjëra nuk u pëlqejnë as intervistuesve. Arsyetimet në intervista nuk janë të mira, nuk i rekomandoj, duhet ta ruajmë neutralen dhe pozitiven”, theksoi ai. Mos tingëlloni sikur e doni atë vend pune me çdo kusht. Ka shumë kandidatë të cilët gjatë gjithë intervistës e potencojnë se sa e duan atë vend pune, çka nuk rekomandohet të bëhet. Shkumbini thotë se punëdhënësve duhet t’iu bëni pyetje në intervista, të interesoheni edhe ju pak rreth tyre dhe jo vetëm ata rreth jush. Kjo konsiderohet si diçka që e balancon intervistën. Mos shkoni të papërgatitur. Ndër gjërat tjera që intervistuesit nuk rekomandojnë është edhe shkuarja të papërgatitur në intervista të punës, dmth, pa lexuar pak rreth kompanisë, kulturës së tyre, produkteve, etj. Mirëpo, rol të rëndësishëm luan edhe paraqitja. “Unë jam dëshmitar i shumë intervistave dhe kandidatët nuk i pyes nëse kanë njohuri për kompaninë ose jo sepse ne nuk e përmendim klientin, mirëpo në rastin tonë, pas intervistave të para kandidatët veç informohen për klientin dhe unë pres prej tyre që në fazat tjera të vijnë të informuar rreth kompanisë” . Ai nënvizoi se edhe  paraqitja duhet po ashtu të jetë në nivel. Kur flet për paraqitjen, ai thotë se duhet të jetë profesionale. Edhe pse kompanitë kërkojnë talentin, ka edhe kompani që i kushtojnë goxha rëndësi paraqitjes, ndaj është mirë të keni një prezantim të duhur. Mos flisni keq për punëdhënësin e kaluar. Ka edhe raste kur kandidatët fajësojnë kompaninë ose kolegët apo i tregojnë vetëm anët negative të kompanisë ku kanë punuar në të kaluarën. Kjo nuk do t’i pëlqejë punëdhënësit potencial. Ibraimi këtu thekson se të gjithë punëdhënësit në raste të tilla mund të mendojnë se si do të flisni ju në të ardhmen për ta, në rast se bëheni pjesë e kompanisë. “Kur ju pyesin se pse dëshironi të bëheni pjesë e kompanisë, më e mira që mund të thoni është se jeni të interesuar për një përvojë të re, në një industri të re por assesi të flisni keq për kompaninë ku keni punuar” . Mos u ndjeni të rezervuar në pyetje të vështira. Një ndër pyetjet më të zakonshme në intervista të punës por njëkohësisht edhe më e vështira për kandidatët, është : “Cilat janë dobësitë tuaja?”. “Mos jepni përgjigje klishe, p.sh unë jam punëtor shumë i madh, në asnjë mënyrë mos e shndërroni dobësinë tuaj në aftësi,më mirë do të ishte nëse e tregoni një përvojë kur keni dështuar në një rast dhe pastaj e tregoni se si keni arritur ta menaxhoni apo çka keni mësuar prej asaj përvoje”. Mos lini përshtypje se do të punoni për një kohë të shkurtë. Diçka që punëdhënësit nuk e pëlqejnë është nëse ua krijoni përshtypjen se do të qëndroni vetëm afatshkurtë në një ambient të punës.  Kjo mund të jetë edhe më e dukshme në Kosovë, pasi që emigrimi është akoma i shpeshtë. “Një prej pyetjeve që zakonisht mund të shtrohet në intervista të punës është edhe ku e sheh veten kandidati në 3 apo 5 vitet e ardhshme, e ka edhe prej atyre që thonë se duan të largohen nga shteti, të studiojnë jashtë, të hapin ndonjë dyqan online, etj. Në bazë të përvojës time, një punëdhënës kur e merr dikënd në punë, pret që ai person nuk do të largohet nga puna të paktën 3 deri në 5 vite”. Mos pyesni për pagën. Si e fundit por jo më pak e rëndësishme është edhe kureshtja për pagën. Sipas Shkumbin Ibraimit, intervistat ndahen në disa faza, prandaj kandidatët duhet të kenë durim të presin fazën kur shtrohet në tavolinë edhe çështja e pagës. Krejt në fund, ai theksoi se një intervistë e mirë konsiderohet të jetë ajo intervistë që zgjatë 30 deri në 40 minuta ani pse varet edhe nga pozita e punës për të cilën intervistohet personi. Pas 45 minutave, ai thotë se intervista mund të kalojë në monotoni.
Lexo më shumë
Cilat profesione mund t’i ushtroni në Kosovë nëse keni diplomë në juridik?
Siç edhe jemi të njoftuar nga statistikat, interesimi për të studiuar drejtimin e juridikut në Kosovë është mjaft i madh. Kjo ndodhë si rrjedhojë e fushës së gjerë që ka ky drejtim, pasi që pas perfundimit të këtij drejtimi mund të keni punë të ndryshme. AkademiPune, ju njofton me disa prej këtyre profesioneve dhe detyrat që kanë personat që ushtrojnë këto profesione.  1. Avokat Profesioni si avokat ka funksione të ndryshme. Avokati, luan rolin e këshilltarit -kur e këshillon klientin e tij për të drejtat dhe obligimet që i takojnë me ligj. Ndërsa, në një rol tjetër si vlerësues, avokati ekzaminon çështjet ligjore dhe i raporton ato tek klienti që përfaqëson apo të pala tjetër.  2. Noter Noteri është person fizik i licencuar nga Ministri i Drejtësisë për kryerjen e veprimtarisë notariale brenda territorit të një komune të caktuar, në përputhje me dispozitat e ligjit të caktuar. Një noter ka po ashtu për detyrë të kërkojë nga personat fizikë e juridikë, dokumente që janë të domosdoshme për kryerjen e akteve, veprimeve noteriale në paanësi, gjithnjë sipas ligjit në fuqi. 3. Zyrtar ligjor Në detyrën si zyrtar ligjor, ju mund të keni detyra dhe të jeni përgjegjës për monitorimin e të gjitha çështjeve ligjore të brendshme si dhe të jashtme brenda organizatës apo kompanisë në të cilën jeni të angazhuar. 4. Zyrtar i prokurimit Zyrtari i Prokurimit është person i autorizuar nga ZKA (Zyra Kombëtare e Auditimit), që ka për detyrë udhëheqjen e të gjitha aktiviteteve të prokurimit të autoritetit përkatës. Po ashtu, kanë rol vëzhgues dhe i caktojnë detyra anëtarëve të tjerë si dhe bëjnë rishqyrtimin e punës. Përpos profesioneve të nënvizuara më lart, duke pasur një diplomë në juridik ju mund të ushtroni edhe profesione të tjera, qoftë në gjykata, polici, ministri e institucione të tjera. /AkademiPune
Lexo më shumë
PROFESIONET MË TË MIRA PËR NJERËZIT EKSTROVERTË
Nëse ju pëlqen puna në grup sepse ndjeheni më produktiv, jeni shumë të shoqërueshëm dhe nuk rezervoheni,  atëherë ju keni një personalitet të ekstrovertit - njerëzit ekstrovertë kanë kryesisht këto tipare. Për dallim nga introvertët të cilët e duan më shumë punën individuale, ekstrovertët motivimin e gjejnë edhe nga njerëzit e tjerë. Ekstrovertët konsiderohen njerëz shumë entuziastë, komunikativë, shumë të shoqërueshëm dhe që e duan qendrën e vëmendjes. Kësisoj, profesionet të cilat lidhen më njerëz, u përshtaten më së miri personaliteteve ekstroverte. KosovaJob ju sjellë disa profesione, në të cilat njerëzit ekstrovertë mund të krijojnë karrierë shumë të suksesshme. Rekruterë, këshilltarë të burimeve njerëzore. Ekstrovertët kanë aftësi shumë të mira të komunikimit. Atyre iu pëlqen të njohin njerëz të rinjë dhe të bashkëpunojnë me ta. Ekstrovertët ndjehen mirë edhe duke ndihmuar të tjerët. Prandaj, ky profesion u përshatatet shumë mirë sepse vazhdimisht do të takojnë njerëz të rinjë dhe vazhdimisht do të jenë në komunikim me të tjerët. Zyrtarë për marrëdhënie me publikun. Të jesh një zyrtar për marrëdhënie me publikun do të thotë se do të mund të ndërtosh ura me profesionistë të mediave dhe të përfshihesh në aktivitete të ndryshme. Derisa një introvert do ta kishte shumë më të vështirë të dilte dhe të fliste para një audience, ekstrovertët mund ta bëjnë këtë shumë lehtë. Përfaqësues të shitjeve. Puna në shitje po ashtu kërkon aftësi të mira të komunikimit. Përfaqësuesit e shitjeve takohen me klientë për të diskutuar përfitimet dhe shitjen e produkteve. Ata demonstrojnë produkte, artikuj dhe u përgjigjen pyetjeve, negociojnë çmimet dhe kontratat dhe këtë duhet ta bëjnë me klientë të ndryshëm. Infermierë. Një tjetër karakteristikë e ekstrovertëve është dëshira për t'i ndihmuar të tjerët, pra të jenë altruistë.  Duke marrë parasysh këtë, puna si infermierë mund t'u shëbejë shumë ekstrovertëve. Ata do të dinë si t’i këshillojnë dhe trajtojnë pacientët. Mësuesit. Për introvertët, mendimi për të qëndruar para një klase nuk është shumë i rehatshëm, ndërkaq një ekstrovert ka dëshirë të jetë në qendër të vëmendjes. Mësuesit kanë aftësi për të bashkëpunuar dhe komunikuar me një shumëllojshmëri të njerëzve, që nga nxënësit e tyre të rinjë deri tek të moshuarit e tjerë. Aktorë. Një aktor duhet të jetë komunikativ, të jetë i aftë për t'u shprehur.  Padyshim që kjo nuk është një punë për introvertët por vetëm për ekstrovertët të cilët duhet të performojnë para turmave të mëdha.
Lexo më shumë
KosovaJob është rrjeti më i madh i punësimit në Kosovë, i çertifikuar nga Bureao Veritas me ISO 9001: 2015 për Menaxhimin e Cilësisë.