Këshillat më të dobishme që keni lexuar rreth të folurit në publik

13 Maj '24

Këshillat më të dobishme që keni lexuar rreth të folurit në publik
	 	 

Të folurit para një audience mund të krijojë frikë të pakontrolluar. Lëvizja e gjunjëve, ngërçet në stomak ose djersa mund të paralizojnë një folës të papërgatitur paraprakisht, por edhe në skenë. Rezultati është që mesazhi juaj të mos përhapet ose më keq, që ju dukeni jo shumë të aftë për temën të cilën flisni. Kjo është një mundësi e humbur për imazhin tuaj personal, mundësitë e rrjetit dhe ndoshta për të fituar klientë të mundshëm.

Pse jemi kaq të shqetësuar për të folur në publik? Kjo është një fushë që ekspertët e komunikimit e kanë studiuar për një kohë të gjatë. Frika e zakonshme janë:

  • Ndjeheni të papërgatitur sa duhet
  • Mendoni se audienca juaj di më shumë për një temë se ju ose se askush nuk është i interesuar për historinë tuaj
  • Besoni se audienca juaj nuk do ta gjejë historinë tuaj tërheqëse, ose se ju nuk e flisni gjuhën e audiencës tuaj të synuar
  • Duke pasur frikë se mos përdorni fjalët e duhura, se zëri juaj do të jetë ndryshe, ose duke harruar të tregoni tema të rëndësishme
  • Dyshoni se askush nuk është i gatshëm t'ju dëgjojë ju ose historinë tuaj

Si ta parandaloni frikën nga të folurit?

Njerëzit që flasin shpesh në skenë do t'ju thonë se edhe ata i kanë pasur këto mendime në mendje herë pas here. Nuk ka asgjë për tu çuditur. I vetmi ndryshim është se folësit me përvojë kanë një ilaç për secilën nga frikërat e mësipërme, në mënyrë që ata të mund t'i trajtojnë ato. Ata e kuptojnë se të gjitha frikat e të folurit para një auditori janë në kokën e tyre dhe rrallë kanë të bëjnë me realitetin.

Përgatitja e pamjaftueshme

Gabimi më i madh që bëjnë njerëzit duke bërë që një prezantim të mos shkojë mirë është përgatitja juaj. Folësit më të mirë bëjnë prova, provojnë dhe përsërisin përsëri derisa të mund të tregojnë historinë e tyre në autopilot. Krijimi i një prezantimi profesional është gjithashtu pjesë e kësaj.

Pse është kaq e rëndësishme përgatitja për fjalimin tuaj?

Nëse gjithçka shkon keq, edhe kur një llambë bie nga tavani dhe dikush në dhomë e quan historinë të mërzitshme dhe të vjetruar, ju gjithmonë mund t'i riktheheni ushtrimeve tuaja. Është baza mbi të cilën konsiston prezantimi juaj.

Cila është përgatitja më e mirë për një fjalim?

Kjo është e ndryshme për të gjithë, por ajo që funksionon për shumë njerëz është thjesht praktikimi i të folurit para një pasqyre.

Si e dini me siguri se dini mjaftueshëm për një temë?

Gjithmonë është dikush që di më shumë ose gjëra të ndryshme për një temë sesa ju. Por, duhet ta mendoni edhe anën tjetër të së vërtetës se ka mjaft të tjerë që nuk e dinë për temën për të cilën po flisni. Dhe nëse jeni të ftuar diku, me sa duket ka pasur një pyetje se çfarë dini për të. Folësit më të shquar nuk duan të jenë folësit më të mirë ose ata me më shumë njohuri. Ata duan të përcjellin atë që dinë për atë temë. As më shumë e as më pak.

Po sikur të besoj se audienca ime nuk do të mendojë se historia ime është tërheqëse?

Të tregosh një histori në një mënyrë që publiku të mbajë vëmendjen është një profesion më vete. Kjo varet, ndër të tjera, nga disa aspekte.

  • Arti i tregimit
  • Intonacioni dhe ritmi i zërit tuaj
  • Flisni gjuhën e audiencës tuaj në përdorimin e fjalëve dhe shembujve
  • Gjuha e trupit
  • Humor

Të flasësh në publik është një aftësi që mund ta mësosh

Të folurit në publik është një profesion, por të gjithë mund ta mësojnë atë. Fillon me besimin se ti dhe historia jote ia vlen të dëgjohet. Prandaj, merrni parasysh se cila histori nuk ia vlen të tregohet. Unë nuk di asnj të tillë!

Çdo histori mund të tregohet. Çdo histori ka një thelb njohurish ose emocionesh që mund të përcillen. Folësi dhe stili i folësit janë dytësore për këtë.

10 këshilla për t'u kushtuar kujdes sapo të jeni në skenë

Pasi të jeni përgatitur mirë dhe të jeni të sigurt se mund të tregoni një histori frymëzuese dhe informuese, fillon puna e vërtetë. Vetë prezantimi. Si të veproni, ku t’i mbani duart, si dukeni dhe sa shpejt apo ngadalë duhet të flisni? Pyetjet që rrallë i mendojmë në një bisedë kokë më kokë, por në skenë janë në mendjen e shumë njerëzve. Këtu janë disa këshilla:

Merrni frymë me qetësi dhe thellë: Pasi të jeni në skenë, është jashtëzakonisht e rëndësishme të merrni frymë me qetësi dhe thellësi. Nuk ka nxitim dhe mund të merrni gjithë kohën që dëshironi. Edhe pse mund të mendoni se pritet shumë nga ju, njerëzit në audiencë janë thjesht kuriozë. Asgjë më shumë dhe asgjë më pak.

Mbani këmbët tuaja të sheshta në dysheme: Për të qëndruar mirë "të tokëzuar" është e rëndësishme t'i mbani këmbët të forta dhe të sheshta në dysheme. Pra, mos u përkulni përpara ose prapa, ose mos qëndroni më shumë në njërën këmbë se tjetrën. Dy këmbë të sheshta në dysheme do t'ju ndihmojnë.

Shikoni drejt mbi kokat: Nëse nuk bëhet një pyetje, nuk keni pse të shikoni askënd. Zakonisht nuk mundeni, sepse drita do të shkëlqejë në sytë tuaj. Si rezultat, ju nuk do të shihni askënd, dhe audienca do t'ju shohë. Prandaj, shikoni pak mbi kokat dhe sigurohuni që të shikoni pak majtas dhe më pas përsëri djathtas. Publiku do ta perceptojë këtë sikur ju personalisht po i kushtoni gjithë vëmendjen tuaj.

Vazhdoni të shikoni audiencën: sigurisht, ju mund të shikoni prezantimin tuaj herë pas here, por mos i lexoni sllajdet tuaja me shpinë nga audienca. Në fund të fundit, ata mund ta lexojnë  vetë prezantimin tuaj. Ata duan të dëgjojnë historinë shoqëruese që lidhet me atë që shohin. Flisni për këtë dhe mbajeni gjoksin të fokusuar tek audienca sa më shumë që të jetë e mundur.

Flisni me zë të lartë dhe qartë: Sigurohuni që të kuptoheni lehtë. Nuk duhet të bërtasësh.  Nëse ekziston mundësia, bëni një kontroll të zërit paraprakisht. Nëse jo, pyesni audiencën në pjesën e pasme të dhomës nëse po mund të ju kuptojnë.

Mos kërkoni falje nëse diçka nuk shkon: Sigurisht, diçka mund të shkojë keq. Papritmas mund ta gjeni veten duke u dridhur, duke harruar një tekst ose duke kapërcyer aksidentalisht në një faqe tjetër. Ilaçi më i mirë për diçka që ju bën nervoz është t'i tregoni audiencës se jeni mjaft i emocionuar. Është gjithashtu emocionuese dhe publiku e di këtë. Ju nuk jeni profesionist, kështu që nuk pritet fare nga ju të jeni ekspert. Thjesht thuaj atë që po kalon në mendjen tënde dhe publiku do ta vlerësojë sinqeritetin tënd.

Bëhuni vetvetja sa më shumë që të jetë e mundur: Mos aktroni dhe mos bëni lojëra. Publiku do ta shohë këtë. Nëse normalisht flisni ngadalë, bëni të njëjtën gjë në skenë. Nëse zakonisht bëni një pushim midis një fjalie, bëni të njëjtën gjë në skenë. Çfarëdo që të bëni, nuk do të merrni një Oskar për këtë, kështu që thjesht ji vetvetja.

Flisni me duar: Nëse shihni dikë duke folur me shumë entuziazëm në një festë ditëlindjeje, do të vini re se për këtë përdoren duart. Pra, mos i vendosni duart në mënyrë të pasigurt në xhep ose pas shpine. Mos i mbani ato të palëvizshme përgjatë trupit tuaj, por përdorni ato për të portretizuar atë që po tregoni. Nëse po flisni për diçka që është 6 metra e gjatë, tregoni sa e gjatë është. A thua se hëna është e rrumbullakët, bëj një rreth me dy duar në ajër.

Përdorni një fletë fshehtas: bëni dhe mashtroni paraprakisht një fletë që përfshin të paktën thelbin e asaj që dëshironi të tregoni. Nuk duhet ta përdorni atë, por lejohet. Edhe folësit dhe prezantuesit me përvojë ndonjëherë përdorin fletë mashtrimi. Ndonjëherë këto do t'ju thonë diçka si: "Thjesht kontrolloj fletën time për të parë se çfarë doja të thoja." Mund të jeni të sinqertë me njerëzit në dhomë. Ata do ta vlerësojnë atë.

Bëni pyetje: Nëse situata është e përshtatshme, kërkoni pyetje nga audienca. Ndërveprimi është gjithmonë prezantimi më i mirë. Lëreni dikë të ngrejë dorën dhe t'i tregojë personit kur të jeni gati t'i përgjigjeni pyetjes. Duke vepruar kështu, nuk duhet t'i përgjigjeni gjithçkaje. Nuk ka asgjë të keqe që ndonjëherë të mos dish diçka. Në këtë rast, tregojuni atyre se do të jeni të lumtur të ktheheni tek ata një herë tjetër./ AkademiPune

KosovaJob is the largest local network certified by Bureao Veritas with ISO 9001:2015 for Quality Management
Copyright © 2024 - KosovaJob LLC