Fjalitë që i përdorin në punë në vendin më të lumtur në botë

3 Prill '24

Fjalitë që i përdorin në punë në vendin më të lumtur në botë
	 	 

Finlanda është vendi më i lumtur në botë për të shtatën vit radhazi, sipas Raportit të fundit Botëror të Lumturisë.

Dy faktorë kryesorë i ndihmojnë finlandezët të gjejnë lumturinë në punë: një nivel i lartë besimi te institucionet dhe kolegët, si dhe një fokus i fortë në ekuilibrin punë-jetë, thotë Miika Makitalo, CEO e HappyOrNot.

Kompania me bazë në Finlandë prodhon emoji me fytyrë buzëqeshje të cilët përdoren në aeroporte dhe hapësira të tjera m në mbarë botën. Ajo ka të punësuar 56 persona në Finlandë, të cilët janë të 15 kombësive të ndryshme, si dhe rreth 15 persona në SHBA dhe rreth 5 punëtorë në MB.

Si një udhëheqës biznesi, Makitalo thotë se ka tre fraza në veçanti që lidhen me mentalitetin finlandez rreth gjetjes së lumturisë dhe kënaqësisë në punë.

"Askush nuk lind fërkatar”

Në thelb, kjo frazë nënvizon se "askush nuk lind si profesionist" dhe "ka gjithmonë gjëra për të mësuar," thotë Makitalo.

Fraza ka për qëllim t'i fuqizojë njerëzit që të aspirojnë të bëjnë punë të shkëlqyera, edhe nëse ata janë ende duke mësuar në punë.

"Nëse ëndërroni diçka, ecni pas saj" thotë ai. “Apliko për pozicionet që aspiron. Dhe kur arrini diçka, mësoni si ta bëni atë.”

Ekspertët pajtohen se të kesh një mentalitet rritjeje në punë, ose të besosh se mund të përmirësosh aftësitë e tua me praktikë, është një cilësi që e bën një punonjës të shkelqejë në punë.

Fraza finlandeze gjithashtu thekson se është në rregull të bësh gabime në procesin e të mësuarit, për sa kohë që i përdorni ato përvoja dhe çdo reagim konstruktiv për t'u përmirësuar.

Është një ide ngushëlluese, thotë Makitalo, se “nuk kërkohet apo pritet të zotërosh [diçka] ditën e parë. Ki mëshirë për veten.”

“Kujdeset për çështje serioze biznesi; përndryshe, ne do të jemi si pulat e Marisë në liri”

Kjo frazë vjen nga romani klasik finlandez, "Ushtari i panjohur" dhe përdoret për të treguar se një ekip ushtarësh do të kujdeset për çështjet që priten prej tyre, thotë Makitalo. Pas kryerjes së detyrës, ata do ta kenë të lehtë me idenë e të qenit "pula të lirshme" si një gjë pozitive: Ata e kanë bërë punën e tyre dhe do ta përdorin pjesën tjetër të kohës siç e shohin të arsyeshme.

Duke lënë mënjanë imazhet qesharake, Makitalo thotë se kjo frazë ka për qëllim të nxjerrë në pah hierarkitë e sheshta të zakonshme në kulturat finlandeze të punës. Çështja kryesore është, “Çdo gjë që është urgjente do kujdes. Por ne nuk na interesojnë strukturat, shefat - mos ejani këtu duke më thënë se çfarë të bëj, "thotë Makitalo. “Unë e di se çfarë duhet të bëj. Dhe unë po vendos prioritetet.”

Si CEO, Makitalo thotë se ai mbështet dëgjimin e reagimeve direkt nga punonjësit e tij. “Kushdo në organizatë mund të vijë tek unë dhe të thotë, ‘Miika kjo nuk ka kuptim. Korrigjoni strategjinë.”

"Unë mendoj se është një reagim i mirë, veçanërisht nëse bazohet në fakte," thotë ai.

Punëtorët finlandezë mund të kenë role dhe përgjegjësi të ndryshme mbikëqyrëse, por "ne të gjithë jemi kontribuues të barabartë dhe kjo e përforcon këtë," thotë Makitalo.

Ai gjithashtu parandalon sjelljet e mikromenaxhimit dhe mund t'i fuqizojë punëtorët të marrin pronësinë e punës së tyre. "Kur të gjithë në organizatë e dinë strategjinë dhe vizionin, ata mund të veprojnë vetë dhe nuk kanë nevojë t'u thuhet se çfarë kërkohet," shton ai.

“Përpara, tha gjyshja në dëborë”

Një tjetër metaforë vizuale, kjo frazë ka për qëllim t'i ndihmojë njerëzit të përballojnë sfidat.

"Ekziston një ide e këndshme që, edhe në katër këmbë borë, edhe një gjyshe mund të thotë: "Hej, kjo nuk është një punë e madhe", thotë Makitalo.

Kjo frazë mund të shfaqet gjatë një takimi të gjatë ku njerëzit nuk mund të vendosin për pikën tjetër të veprimit. Në një pikë të caktuar, thotë Makitalo, ju duhet të ecni përpara dhe t'i adresoni të panjohurat derisa ato shfaqen.

"Ideja është, le t'i kryejmë gjërat," thotë ai. "Kështu që ekziston një mendim: Le të mos shqetësohemi, le të mos ndalemi në të, do të kujdesemi për të kur të fillojmë të ecim përpara”./ AkademiPune

KosovaJob is the largest local network certified by Bureao Veritas with ISO 9001:2015 for Quality Management
Copyright © 2024 - KosovaJob LLC